Zuglói bérlakáscsaták

Publikálás dátuma
2018.06.20 20:17
Zugló, önkormányzat - Népszava fotó
Fotó: /

 Míg a kormány az Alaptörvény módosításával épp kitiltja a közterületekről a hajléktalanokat, addig a főváros XIV. kerületében az otthonteremtési programok okoznak – politikai szempontból is figyelemre méltó – vitát. A 444.hu azzal a címmel számolt be a Karácsony Gergely (Párbeszéd) vezette kerület képviselő-testületének múlt heti üléséről: „A zuglói Fidesz és MSZP együtt vették el a lehetőséget a rászoruló családoktól, hogy lakásban élhessenek.”

Szabó Rebeka, Zugló szociális ügyekért felelős alpolgármestere (Párbeszéd) érdeklődésünkre felidézte: az ő javaslata alapján tárgyalt a testület a Baptista Integrációs Központ (BIK) és az Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) projektjeiről. A két szervezet azt kérte: a kerület adjon nekik használatba olyan önkormányzati bérlakásokat, amelyek rossz állapotúak, lakatlanok. Ők aztán felújítják azokat, majd otthontalan, de dolgozó, könnyen integrálható embereket költöztetnek oda, hogy újra tudják kezdeni életüket.

Mint azt Szabó Rebeka elmondta, a program számára alkalmas – kicsi, olcsón fenntartható, rossz állapotú, lakatlan – ingatlanokat a hivatal, a vagyonkezelő és a két szervezet munkatársai közösen választották ki, de fennakadást okozott, hogy az először kinézett négy lakásból három ugyanabban az épületben volt. Ráadásul volt olyan képviselő, aki aggodalmát fejezte ki, hogy a házakban lakók „nem akarnak hajléktalanokat” a szomszédjukba. Ez a kifogás terebélyesedett aztán vitává a legutóbbi testületi ülésen. Végül – tette hozzá Szabó Rebeka – a javaslat alapján a BIK két, az ULE egy lakást kapott volna. A BIK-nek kiszemelt lakások közül azonban az egyiket a körzet szocialista képviselőjének javaslatára, a Fidesz támogatásával kivették a programból, a másikat viszont az MSZP-sek és a kormánypártiak egy része is támogatta. Az ULE számára kinézett lakást a kormánypárti és az MSZP-s képviselők sem szavazták meg. Szabó Rebeka leszögezte: Karácsony Gergely polgármester és ő maga is mindkét szervezet kezdeményezését támogatta.

Az ügyben közleményt adott ki az MSZP zuglói frakciója, de ebben nem tértek ki arra, miért nem támogatták, hogy ULE is kapjon egy bérlakást. És arról sem írtak, miért csak egy ingatlant szavaznak meg a BIK-nek. Hevér László György, zuglói szocialista képviselő megkeresésünkre azt közölte: fontosnak és jónak tartják a hasonló programokat, ezért is támogatták például azt, hogy a BIK – Budapesten egyedülálló módon – kapjon egy lakást. Az ULE esete azonban szerinte teljesen más: ennek előkészítésébe nem vonták be őket, így például arra sem volt idő, hogy az érintett lakók hozzájárulását elnyerjék.

2018.06.20 20:17

Egymást túllicitálva gyalázzák az ellenzéki akciót a fideszesek

Publikálás dátuma
2018.12.12 21:29
Kocsis Máté
Fotó: / Molnár Ádám
Már az államellenes bűncselekmény is felmerül, ha a rabszolgatörvény ellen tiltakozó ellenzéki parlamenti akciót kell szapulni.
Halász János az ATV-ben úgy fogalmazott, "olyat, amit ma az az ellenzék csinált a parlamentben, azt anarchisták és huligánok szoktak". Ezzel egyébként semmi újdonságot nem mondott, mert a huligán és anarchista párhuzamot már Kocsis Máté bedobta a nap folyamán. Halász szerint ők, mármint a Fidesz megakadályozták, hogy a szocialisták vezetésével az ellenzék bolondokházát csináljon a Parlamentből. Arra a kérdésre, hogy miért jelentek meg az ülésteremben Orbán Viktor TEK-es testőrei, úgy válaszolt, nem azért védték a miniszterelnököt, mert félt volna, mert "Orbán Viktor nem félt egyáltalán".
A Fidesz más politikusai is végigturnézták a tévéket, hogy mindennek elmondják az ellenzéket. Az állami televízióban Dömötör Csaba kifejtette, az ellenzék erővel tartotta vissza a levezető elnököt, hogy ne tudjon felmenni a pulpitusra, a beszéde alatt pedig megafonokkal és hangfalakkal harsogták túl. Beültek továbbá a miniszterelnök helyére, és nem engedték szavazni. Meg kell vizsgálni, hol sértettek házszabályt és azt, fennáll-e a gyanúja annak, hogy a büntető törvénykönyv rendelkezéseit is megszegték - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.
De a pálmát mégis Kovács István, a kormánypárti Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója vitte el azzal a kijelentésével, hogy - a személyi szabadság elleni bűncselekmények gyanúja mellett - 
"államellenes bűncselekményekről is beszélhetünk".
Szintén az M1-en beszélve azt mondta az MTI híre szerint, a rendzavarás résztvevői megszegték a képviselői esküjüket is, hiszen a választók nem azért küldték őket az Országgyűlésbe, hogy "aláássák az alkotmányos rendet", és saját megbízatásuk, valamint az egész Ház tekintélyét tönkretegyék.
Korábban Kövér László puccskísérletet emlegetett az ellenzék kapcsán, míg Kocsis Máté visszafogottan csak tróger, bunkó, agresszív, közönséges viselkedésnek nevezte az akciót.
2018.12.12 21:29

A Kossuth tértől a Kossuth térig - képekben a demonstráció

A tömeg az Andrássy úton a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz vonult, ahol két rendőrt gázspray-vel fújtak le. Aztán az Oktogont és a Lánchidat foglalták el a rabszolgatörvény miatt - sokan pedig végig a Kossuth téren vártak.

Szerző

Megosztás
2018.12.12 20:55