Még keményebb az uniós bírálat

Publikálás dátuma
2018.06.20 21:37

Fotó: /

Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága (LIBE) jövő hétfőn szavaz arról a jelentéstervezetről, amely felszólítja az uniós kormányokat, hogy indítsanak eljárást Magyarország ellen a jogállam megsértésének egyértelmű kockázatai miatt. A szavazás előtti utolsó szakbizottsági vita arról tanúskodott, hogy az úgynevezett 7. cikkelyes állásfoglalást támogatni fogja a képviselők többsége. Egymástól függetlenül ezt a véleményt hangoztatta újságíróknak a LIBE két magyar tagja: a fideszes Gál Kinga és a DK-s Niedermüller Péter.

Judith Sargentini - Fotó: Pablo Garrigos-Európai Parlament

Judith Sargentini - Fotó: Pablo Garrigos-Európai Parlament

A szakbizottság szerdai ülésén a képviselők a szöveghez benyújtott módosító indítványokat vitatták meg. A holland zöldpárti Judith Sargentini jelentéstevő bejelentette, hogy a beérkezett 263 javaslatból eddig 50 kompromisszumos indítvány készült. A szavazásig hátralévő időben ezeket ki fogják egészíteni a magyar Országgyűlésben elfogadott hetedik alkotmánymódosítás és az úgynevezett Stop Soros törvénycsomag értékelésével. Sargentini szomorúnak nevezte, hogy épp a Menekültek Világnapján döntött a magyar parlament, meg sem várva a Velencei Bizottság ajánlásait.

A jelentéstevő hangsúlyozta, hogy a munka során figyelembe vették a fideszes képviselők tényszerű módosító javaslatait is, ám ők utóbb kihátráltak a közösen összegyúrt szövegváltoztatások mögül. Mint közölte, a magyar néppártiak nem akartak rossz színben feltűnni a hazájukban azzal, hogy a nevük bármilyen formában szerepel a szövegen. Gál Kinga ezt cáfolta, mondván: azért nem kívánták a nevüket adni egyik-másik kompromisszumos indítványhoz, mert azok még az eredeti szövegnél is kritikusabbak Magyarországgal szemben.

Sargentini azt is bejelentette, hogy a szavazásra bocsátandó végleges szövegben nem lesznek hivatkozások nem-kormányzati szervezetek véleményére, nehogy vita kezdődjön arról, hogy elfogultak-e vagy sem. A vitához hozzászóló fideszes EP-képviselők ettől függetlenül nem kímélték a jelentéstevőt és munkáját. Szerintük a kompromisszumos módosító indítványok valótlanságokon alapuló, ténybeli tévedésektől hemzsegő, politikailag elfogult szövegek. A legtovább Szájer József ment, aki szerint a LIBE képviselői “miközben a jogállamról papolnak, önkényesek, és úgy viselkednek, mint a legközönségesebb diktátorok”. Nehezményezte azt is, hogy a vitában jóval többen voltak azok, akik bírálták a Magyarországot, mint akik kiálltak mellette. Ezt a megjegyzést már az ülést levezető bizottsági elnök, Claude Moraes sem tűrte, és a mikrofonját bekapcsolva közölte: mindenki szót kapott, aki jelentkezett. “Ha Ön kevesli a támogatóikat, és egyáltalán vannak még ilyenek, akkor hozza magával őket!” — tette hozzá.

A hozzászólók zöme kifejtette, hogy a bírálatok nem Magyarországnak, hanem a magyar kormánynak szólnak. Az Európai Néppárt frakciójából — a fideszeseket kivéve — két lengyel képviselő mondott véleményt. Mindketten úgy vélekedtek, hogy a magyar kormány megsérti az uniós értékeket.

“Alaposan és körültekintően meg fogjuk vizsgálni, hogy sértik-e az uniós jogot a magyar parlament által elfogadott friss jogszabályok” — válaszolta egy német szocialista EP-képviselő kérdésére Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerdán az alkotmányügyi bizottság ülésén. A politikus hozzátette, nehezen érti, hogyan lehet bűncselekménynek minősíteni egy menekült támogatását.

2018.06.20 21:37

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29