Kimenőt kapott M. Richárd, a Dózsa György úti gázoló

Publikálás dátuma
2018.06.21. 12:14
MTI Fotó: Mohai Balázs
Megint az utcára mehet a kecskeméti maffiaperben elítélt férfi, akit egy két ember halálával járó balesetben vált újra gyanúsítottá. Most nagymamája temetése miatt kapott kimenőt.

Egy gyászszertartás idejére elhagyhatja házi őrizetét a Dózsa Györgyi úti gázolóként ismertté vált M. Richárd -tudta meg a Blikk.

A férfi tíz hónapja otthoni őrizet alatt áll: közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsítják, mivel egy bérelt Mercedest vezetve tavaly májusban egy Citroennel karambolozott Dózsa György úton. Az ütközésben ketten haltak meg – egy buszmegállóban álló férfi és a Citroën utasa – a másik autó sofőrje pedig szintén gyanúsítottnak számít az eljárásban.

M. Richárdról azonban a baleset után sorra derültek ki az egyre komolyabb ügyek:

  • Jogosítvány nélkül vezetett, a baleset előtt kokaint fogyasztott.
  • Évekkel korábban a kecskeméti maffiaper egyik vádlottjaként, afféle kisfőnökként ítélték el.
  • Egy cég ügyvezető igazgatójaként bérli azt a helyet, ami korábban a Magyarországról alvilági módszerekkel elüldözött dj Karmatronic étterme volt.
  • Lapértesülés szerint egyik bizalmi embere védte Rogán Antal csepeli lakossági fórumát

Mindennek ellenére a férfi nem került előzetes letartóztatásba. Azután sem, hogy később a 444.hu videójából kiderült: a baleset után egy hónappal ismét jogosítvány nélkül vezetett. Az eljárás alatt álló M. Richárd nyugodtan ment el nyaralni a Seychelle-szigetekre is barátnőjével, aki ellen szintén nyomozás folyt súlyos testi sértés gyanúja (egy nő megverése) miatt. A férfit hazatérése után elfogták, de „egészségügyi problémák” miatt pár napon belül kórházba, később aztán házi őrizetbe került. A Blikk egyébként úgy tudja, hogy veleszületett szívbetegsége van (kérdés, hogy erre miért nem gondolt akkor, amikor kokaint használt).

M. Richárd most a temetés miatt elhagyhatja őrizetét. Erre már korábban is lehetősége nyílt, rendőrségi engedéllyel orvosi vizsgálatra mehetett, de visszaélt a helyzettel, és a vizsgálat után nem haza, hanem egy budai étterembe ment. Házi őrizete elvileg augusztus végéig tarthat a bulvárlap szerint.

Szerző

Lopással vádolják a fémdetektoros hobbirégészt

Publikálás dátuma
2018.06.21. 11:41
Illusztráció: AFP/Stefan Sauer

Folytatólagosan, kisebb értékre, régészeti leletre elkövetett lopás miatt emelt vádat egy kaposvári férfi ellen a kaposvári ügyészség. A vádlott két és fél évig járta fémdetektorral a somogyi kistelepülések szántóföldjeit, és engedély nélkül kutatott régészeti leletek után kistelepülések határában.

Rendszerint sikerrel járt, ugyanis többek között rengeteg pénzérmét talált például az ókorból, Nagy Konstantin és II. Constantinus, valamint Commodus császárok korából, a sisciai verdéből származó érméket, az Árpád-házi uralkodók korából II. András-dénárt, illetve a késői középkorból Hunyadi Mátyás, II. Lajos és II. Mátyás nevével jelzett dénárokat is. Emellett őskori magkövekre és pattintékokra is rálelt, valamint különféle ékszerekre, állatfigurákra.

A régészeti leletek a törvény szerint az állam tulajdonát képezik, a férfi azonban a megtalált tárgyakat egy internetes portálon árulta rendszeresen. Ez lett a veszte: az örökségvédelmi hatóság munkatársai a hirdetések alapján tettek ellene feljelentést. Az ügyészség a büntetlen előéletű 37 éves vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Szerző
Témák
régészet

Magyar állampolgárságú terroristát fogtak el Kassán

Publikálás dátuma
2018.06.21. 11:06
Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock
Ukrajna körözte a különösen veszélyesnek számító, fegyverkereskedelemmel foglalkozó férfit, aki magyar állampolgárként élt Szlovákiában.

Az Interpol szlovák egysége és a helyi terrorelhárítás kommandósai fogtak el hétfő este Kassán egy nemzetközi körözés alatt álló férfit. A kassai kerületi bíróság csütörtökön elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

A kigyúrt, katonaviselt gyanúsítottat az ukrán hatóságok több éve körözték egyebek között emberöléssel való fenyegetés, túszejtés, testi sértés, terrorizmus, köztisztviselő elleni támadás miatt – ennek ellenére két évig háborítatlanul éldegélt a városban, egy rendőrőrs közvetlen közelében. A rajtaütésről a novinsky.sk mutatott be felvételeket.

A parameter.sk úgy tudja, hogy a gyanúsított magyar állampolgárságot szerzett, és a Vladimír G. álnév mögé rejtőzött. Elfogását hetekig készítették elő a szlovák hatóságok, mivel tudható volt, hogy komoly fegyverraktárat tart fent, amivel terrorista csoportokat támogat – de olyan képek is előkerültek róla, ahol kezében géppuskával pózol egy katonai alakulat tagjaként.

A gyanúsított és társai 2014-ben és 2015-ben bűnszövetkezetet alakítottak, és rendkívül súlyos bűncselekményeket követtek el Ukrajna területén - mondta Milan Filicko, a kassai kerületi ügyészség szóvivője újságíróknak. Ha a férfit kiadják Ukrajnának, akár 15 év börtönre is számíthat a felsorolt bűncselekmények miatt.

Az előzetes letartóztatás ellen Vladimir G. azonnal panaszt nyújtott be, amelyről a szlovák Legfelsőbb Bíróság fog dönteni - írja az MTI. A gyanúsított újságíróknak azt mondta, elutasítja a vádakat és nem ért egyet azzal, hogy a szlovák hatóságok kiadják őt Ukrajnának. Azt állítja, családjával együtt él Kassán, és nem bűnös.

Szerző
Frissítve: 2018.06.21. 21:07