A HÉV alá szorult egy ember Budakalásznál

Publikálás dátuma
2018.06.21. 13:24
Illusztráció / Népszava fotó

Budakalászra, a Vasútsorra riasztották a fővárosi hivatásos és a pomázi önkormányzati tűzoltókat. Egy HÉV-szerelvény alá került egy ember, akit az egységek lapáthordágy segítségével emeltek ki onnan, majd átadtak a mentőknek – közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A műszaki mentés ideje alatt a tömegközlekedésben forgalomkorlátozásra kell számítani.

Szerző

Félmilliárdos csalás - Őrizetben a Délmagyar korábbi főszerkesztője

Publikálás dátuma
2018.06.21. 12:28
Illusztráció. Fotó: Shutterstocki
Költségvetési csalás gyanújával a NAV nyomozói őrizetbe vették Dlusztus Imrét, a Délmagyar korábbi főszerkesztőjét – írja a Délmagyar. A Csongrád Megyei Főügyészség indítványozta két férfi előzetes letartóztatásának és egy férfi házi őrizetének elrendelését az un. ”Mini Hungary Park” ügyében - közölte az ügyészség.

A lap információi szerint korábbi szakmai vezetőjénél kedden reggel tartottak házkutatást, onnan vitték el és vették őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói. 

A Mórahalom külterületén létesítendő és az 1910-es állapotokat tükröző emlékpark megvalósításával összefüggésben a beruházó cég vezetője és a vele vállalkozási szerződésben álló gazdasági társaság irányítója, valamint az államilag támogatott projekt műszaki ellenőre ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt indult nyomozás.

A megalapozott gyanú szerint egymással összejátszva mintegy 550 millió forint kárt próbáltak meg okozni az uniós és a magyar költségvetésének a történelmi Magyarország műemlékeit makettekkel bemutató park kivitelezése során.

A gyanú szerint a 2013 májusa és 2014 júniusa között elkészült makettek darabszámáról és a projekt készültségi fokáról valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be a regionális fejlesztési ügynökségnek. A gyanúsítottak így el nem végzett munkákra és be nem szerzett dolgokra is kérték a támogatások kifizetését, valamint a már kifizetett támogatások elszámolását.

Az állami és az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány érte, amelyből a végrehajtási eljárás során mintegy 50 millió forint térült meg.

Az utolsó kifizetési csomagot ugyanis a támogató nem fogadta el, és az ellenőrzéskor tapasztalt szabálytalanságok miatt 2015 februárjában elállt a szerződéstől, az addig kifizetett összeg visszafizetésére kötelezve a beruházót.

A főügyészség kezdeményezte a beruházó cég, valamint a vele szerződésben álló vállalkozás ügyvezetőjének előzetes letartóztatását és a műszaki ellenőr házi őrizetét.

Szerző

Kimenőt kapott M. Richárd, a Dózsa György úti gázoló

Publikálás dátuma
2018.06.21. 12:14
MTI Fotó: Mohai Balázs
Megint az utcára mehet a kecskeméti maffiaperben elítélt férfi, akit egy két ember halálával járó balesetben vált újra gyanúsítottá. Most nagymamája temetése miatt kapott kimenőt.

Egy gyászszertartás idejére elhagyhatja házi őrizetét a Dózsa Györgyi úti gázolóként ismertté vált M. Richárd -tudta meg a Blikk.

A férfi tíz hónapja otthoni őrizet alatt áll: közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsítják, mivel egy bérelt Mercedest vezetve tavaly májusban egy Citroennel karambolozott Dózsa György úton. Az ütközésben ketten haltak meg – egy buszmegállóban álló férfi és a Citroën utasa – a másik autó sofőrje pedig szintén gyanúsítottnak számít az eljárásban.

M. Richárdról azonban a baleset után sorra derültek ki az egyre komolyabb ügyek:

  • Jogosítvány nélkül vezetett, a baleset előtt kokaint fogyasztott.
  • Évekkel korábban a kecskeméti maffiaper egyik vádlottjaként, afféle kisfőnökként ítélték el.
  • Egy cég ügyvezető igazgatójaként bérli azt a helyet, ami korábban a Magyarországról alvilági módszerekkel elüldözött dj Karmatronic étterme volt.
  • Lapértesülés szerint egyik bizalmi embere védte Rogán Antal csepeli lakossági fórumát

Mindennek ellenére a férfi nem került előzetes letartóztatásba. Azután sem, hogy később a 444.hu videójából kiderült: a baleset után egy hónappal ismét jogosítvány nélkül vezetett. Az eljárás alatt álló M. Richárd nyugodtan ment el nyaralni a Seychelle-szigetekre is barátnőjével, aki ellen szintén nyomozás folyt súlyos testi sértés gyanúja (egy nő megverése) miatt. A férfit hazatérése után elfogták, de „egészségügyi problémák” miatt pár napon belül kórházba, később aztán házi őrizetbe került. A Blikk egyébként úgy tudja, hogy veleszületett szívbetegsége van (kérdés, hogy erre miért nem gondolt akkor, amikor kokaint használt).

M. Richárd most a temetés miatt elhagyhatja őrizetét. Erre már korábban is lehetősége nyílt, rendőrségi engedéllyel orvosi vizsgálatra mehetett, de visszaélt a helyzettel, és a vizsgálat után nem haza, hanem egy budai étterembe ment. Házi őrizete elvileg augusztus végéig tarthat a bulvárlap szerint.

Szerző