„Stop Soros” – Az EU-tól várnak fellépést a Soros-alapítványok

Publikálás dátuma
2018.06.21. 17:21
Fotó: Tóth Gergő
A szerdán elfogadott, menekültellenes törvénycsomag egyebek mellett a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványokat célozza. A szervezetek az európai intézményekhez fordulnak, hogy lépjenek fel a magyar kormány ellen.

A Nyílt Társadalom Alapítványok határozottan elítélik az Országgyűlés által megszavazott törvényt, amely a börtönbüntetést is magában foglaló büntetőjogi szankciókat helyez kilátásba azon ügyvédek és civil szervezetek ellen, akik menekülteknek és bevándorlóknak nyújtanak segítséget.

Ezért nyomatékosan arra kérik az Európai Bizottságot, hogy késedelem nélkül tegyen jogi lépéseket a magyar kormány ellen. Az Európai Parlament tagjait pedig felszólítják, hogy kérjék számon a magyar kormányon az Európai Unió alapelveinek megsértését.

A közleményben azt írták, a törvény egy konkrét törvénysértéssel, az „illegális bevándorlás elősegítésével, támogatásával” egészíti ki a magyar Büntető Törvénykönyvet, de azt olyan módon fogalmazza meg, hogy a teljes egészében törvényes jogi és humanitárius munkát is börtönnel fenyegeti.

Világos, hogy a migrációt a magyar kormány politikai figyelemelterelésnek szánja,” – nyilatkozta Patrick Gaspard, a Nyílt
Társadalom Alapítványok elnöke. „Alapvető célja az, hogy megfélemlítse a civil társadalmat és elhallgattassa a független kritikusokat, köztük azokat is, akik a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatását élvezik. Mi ebben a nehéz helyzetben is tovább támogatjuk azt a fontos munkát, amit ezek a szervezetek végeznek, és mindent megteszünk azért, hogy segítsük Magyarország bátor jogvédőit” – tette hozzá.

Tolmácsolás, publikálás

James A. Goldston, az Open Society Justice Initiative (Nyílt Társadalom Igazságügyi Kezdeményezés) főigazgatója pedig úgy fogalmazott: „Világosan látszik, hogy ez a törvény nem azok ellen irányul, akik szándékosan jogellenes cselekedeteket támogatnak, mert az már eddig is bűntettnek minősült. Ehelyett olyan cselekedeteket tesz büntethetővé, amelyek a nemzetközi jog alapján nemcsak törvényesek, hanem kötelezőek is.”

A közleményben kiemelték, hogy a törvénymódosítás félreérthetetlenül olyan nem kormányzati szervezetek és ügyvédek ellen irányul, akik tanácsaikkal segítik a bevándorlókat és a menekülteket, és Magyarországon tartózkodó harmadik országbeli állampolgároknak nyújtanak segítséget a magyar és a nemzetközi jogszabályok alapján őket megillető jogokkal kapcsolatban.  A törvény azokra is vonatkozik, akik például tolmácsolás, kiadványok publikálása és ezek pénzbeli támogatása útján nyújtanak segítséget harmadik országbeli állampolgároknak – tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a Nyílt Társadalom Igazságügyi Kezdeményezés ügyvédeinek jogi elemzése rámutat: az új törvény Európai Uniós menedékjogi jogszabályokat szeg meg.

A parlament szerdán délután szavazott a „Stop, Soros!” néven ismert, menekültellenes törvénycsomagról: Pintér Sándor belügyminiszter kétharmados támogatást igénylő előterjesztését 160 igen szavazattal, 18 nem ellenében fogadta el a parlament.

Szerző

AB: a transzneműség elismerése Magyarországon is alapvető jog

Publikálás dátuma
2018.06.21. 17:17
Illusztráció: Shutterstock
Egy transznemű menekült ügyét karolta fel a Háttér Társaság, aki hiába kérte, hogy férfiként ismerjék el a magyar hatóságok. A Társaság jogsegélyszolgálata az Alkotmánybíróságig ment az üggyel, ahol is kimondták: a transznemű személyek nemének elismerése és a névváltoztatás az emberi méltóságból levezethető alapvető jog. Az Alkotmánybíróság 2018. december 31-ig adott haladékot a jogalkotónak a szabályozás megalkotására.

Az Alkotmánybíróság döntése egy iráni menekült panasza kapcsán született. A transznemű férfi menedékkérelmet nyújtott be Magyarországon, és miután a hatóságok megállapították, hogy Iránban transzneműsége miatt üldöztetésnek volt kitéve, menekültként ismerték el. Iratai viszont még mindig nőként hivatkoztak rá, ezért - a magyar gyakorlat szerint - kérelmezte azok megváltoztatását. A hatóságok ezt elutasították. Arra hivatkoztak, hogy Magyarországnak a kérdésben nincs joghatósága, ezért kérelmét Iránban kell benyújtania; abban az országban, ahonnan - mint ezt Magyarország is elismerte - épp transzneműsége miatt kellett menekülnie. A férfi - a Háttér Társaság segítségével - a hatóság döntésének bírósági felülvizsgálatát kezdeményezte. A bíróság úgy látta, hogy a jogi szabályozás hiányosságai miatt erre nincs lehetőség. Az ügy így végül alkotmányjogi panasz formájában az Alkotmánybíróság elé került.

Csütörtökön hozta meg a döntését az Alkotmánybíróság. Egyhangúan állapította meg a testület a mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet, amiért a magyar jog nem biztosítja a letelepedett transznemű külföldi állampolgárok nemének jogi elismerését, és a kapcsolódó névváltoztatást. Az alkotmányjogi panaszt ugyanakkor elutasították, arra hivatkozva, hogy a jogsérelmet nem a bírói jogértelmezés, hanem a szabályozás hiánya okozza.

Ugyanakkor nemcsak a külföldi transznemű személyek számára alapvető jelentőségű a határozat. Az Alkotmánybíróság egyhangú határozata ugyanakkor. A határozat ugyanis megerősíti: a transznemű személyek nemének elismerése és a kapcsolódó névváltoztatás az emberi méltóságból levezethető alapvető jog. Az határozat azt is hangsúlyozza, a nem jogi elismerésének nem feltétele, hogy az érintett hormonterápiát, műtétet, vagy más nemi megerősítő beavatkozásokat vegyen igénybe.

Az Alkotmánybíróság 2018. december 31-ig adott haladékot a jogalkotónak a szabályozás megalkotására.

Szerző

Félig felújított épületbe költöztették a Sportkórházat

Publikálás dátuma
2018.06.21. 15:54
A Sportkórház korábbi épülete. Fotó: Népszava

Sokáig kérdéses volt, megmarad-e egyáltalán a Sportkórház, de végül az a döntés született, hogy a Semmelweis Egyetem Karolina úton lévő Ortopédiai Klinikájának helyére költöztetik át. A Sportkórház költöztetésére és felújítására a kormány összesen 10 milliárd forintot különített el 2019-ig.

Az intézmény tavaly ősz óta már az új helyen fogadja a betegeket. Bár a felújításnak még nincs vége, érdekes összeállítást közölt az Index azokról az állapotokról, amelyekben azért már betegeknek kell várakozniuk és orvosoknak dolgozniuk. A portál által készített fotókból kiderül, hogy rossz a vécé, válik le a linóleum, szűkek a folyosók, koszosak a falak, és nincs levegő. Az épületet kívülről még nem újították fel, csak belülről történt némi előrelépés.

Szerző