"Véget ért a görög válság": felszabadultak a megszorítások alól

Publikálás dátuma
2018.06.22. 12:16
Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa és Euclid Tsakalotos görög pénzügyminiszter. Fo
Az eurozóna pénzügyminiszterei péntek hajnalra Luxemburgban megállapodtak: 2 hónappal az augusztusi határidő lejárta előtt már felszabadítják Görögországot a nemzetközi pénzügyi segélyprogram harmadik szakaszának megszorításai alól. Ezzel az Európai Unió egyik legnagyobb pénzügyi válsága ért véget. 8 év alatt összesen 275 milliárd euró támogatást kapott a görög gazdaság, cserébe a hitelezők szigorú, főként a jóléti állam funkcióit érintő megszorítások bevezetésére kényszerítették az országot.

 "Ma este véget ért a görög válság" – mondta Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa a hvg.hu szerint. "Ez egy történelmi pillanat, először is Görögországnak, mert nyolcévnyi reform és áldozat végre véget érhez, és egy új fejezet kezdődhet. És történelmi pillanat egyben az eurózónának is, mert befejeződhet egy program. Ez egy lezárás, egy jelképes pillanat, amelyben a közös valutánkat és annak függetlenségét sújtó veszély végre elmúlt” – tette hozzá, írja a HírTV.

A görög gazdaság eredményeinek elismeréseképpen az európai hitelezők 10 évvel meghosszabbítják a kölcsönök lejárati idejét, az adósságok törlesztésére pedig további engedményeket adnak. A pénzügyi segély utolsó részleteként Athén 15 milliárd eurót kap, így az országnak még további 22 hónapra elegendő pénze marad.

Görögország a gazdasági válság után, gyakorlatilag 2010 óta kényszerült a 3 szakaszos nemzetközi segélyek igénybevételére. A 275 milliárd eurós csomagért cserébe azonban a hitelezők szigorú költségvetési politikát és több száz megszorító intézkedést követeltek. A görög pénzügyminiszter szerint a nehéz évek nem maradnak nyom nélkül a görögök emlékezetében, de most már Athén újra piaci tényező lehet.

„A görög kormány nagyon elégedett ezzel a megállapodással. Az adósság most már csak akkora mértékű, hogy hozzáférhetünk a piachoz, és kijuthatunk a válságból, bizonyos reformok folytatásával és a további segítséggel. Ugyanakkor ez a kormány sosem felejt, és sosem felejti el azt, hogy a görög nép min ment keresztül ebben a 8 évben” - mondta Euklidisz Tsakalatosz.

Annak érdekében pedig, hogy Görögország ne essen vissza a korábbi eladósodott állapotba, az eurózóna államai abban is megállapodtak, hogy 2022-ig félévente 600 millió eurót juttatnak Athénnak abban az esetben, ha tudja tartani a hitelezők által megszabott gazdasági irányvonalat.

Szerző

326,26 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.06.22. 10:26
Illusztráció: Shutterstock
Idei mélypontja közelében stagnált a forint árfolyama péntekre virradóra a nemzetközi devizapiacon - írta az MTI.

Az eurót péntek reggel nyolc órakor 326,26 forinton jegyezték a csütörtök esti 326,30 forint után. Az euró legmagasabb jegyzése 326,45 forint volt csütörtökön, ami a forint idei legalacsonyabb árfolyama. Hasonló árfolyamszint legutóbb 2015 januárjában alakult ki.

A dollárral és a svájci frankkal szemben a forint szerény erősödést ért el: a dollár jegyzése a csütörtök esti 281,13 forintról 280,60-ra, a svájci franké 283,53-ról 283,38 forintra csökkent.

Szerző

Bárkit támogathat a közműhivatal

 A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a jövőben tevékenységi körén kívüli feleknek is adhat támogatást – derül ki az úgymond a hatóság függetlenségének növelését célzó friss kormányjavaslatból. Emellett bevételeik 40 százaléka helyett csak 30 százalékot kell a központi költségvetésbe fizetniük. A MEKH - korábban fideszes képviselőként tevékenykedő - elnöke, Dorkota Lajos bruttó havi fizetését másfélmillió forinttal 4,46 millióra, az elnökhelyettesét pedig 1,2 millióval 2,67 millióra emeli. Az elnök egyszersmind nagyobb szabadságot kap a hivatalban dolgozók illetménye megállapításában és teljesítményértékelésében. Arról is rendelkeztek, hogy a MEKH a felhasználók széles körét érintő jogsértés esetén az érintett közművekkel szemben közérdekű igényérvényesítési pert indíthat, illetve erősítik a hatóság statisztikai és adatszolgáltatási jogköreit. Szakértők lapunknak kétségesnek nevezték, hogy tényleg eme intézkedések szolgálnák leginkább a hivatal függetlenségének az Európai Unió által amúgy rendszeresen követelt fokozását.

Szerző