Métely

Publikálás dátuma
2018.06.23 08:03

Fotó: /

Káprázik néha az ember szeme, ha egyes nyugat-európai hírlapok cikkeit böngészi. A migráns krízis legutóbbi csúcspontján egyikük azzal a címmel hívta föl magára a figyelmet, hogy „Európa dugig van fasisztákkal”. Így, árnyalatlan fogalmazással. Egy másik redakció szinte nyomban válaszolt. Azzal kezdte, hogy 2001 óta a szélsőjobboldal szakadatlanul hódít. A lepergett tizenhét esztendőben kialakultak begubózódott szavazókörzetek, amelyek fellegvárai lettek a gyűlöletvoksolásoknak. A hagyományos konzervatív térhódítás mellett fölfigyelhetünk az új jellegű kormányzati szövetségekre, neopopulista megnyilatkozásokra, kivált az utóbbi időkben rendezett választásokon.

Megjelenési formájukban az európai szélsőjobboldali és ultraradikális alakulatok eltérők. Föleleveníthetik letűnt idők alakzatait is, hiszen ez a harcmodor főként a múlt század első felére volt jellemző, de a nyílt hadba hívás átadta a helyét a jóléti állam bírálatának, a messzi múlt megszépítésének, a sokszínű kultúra tagadásának, a nemzeti azonosság dicsőítésének.

Az olasz változás nem véletlenül nyerte el lelkesen Orbánék egyetértését, hiszen szinte másolata lett a Fidesz idegenellenes fölfogásának, mi több, a magyarországi jobboldali taktikázgatás utánzásának is gondolhatnánk. Többen Orbán érdemének tartják az ellenfél, beleértve a tőle hivatalosan jobbra állók legyalulásának módszerét, valójában azonban nyugatabbról terjedt el. Onnan, ahol a konzervatív hagyomány még a liberális szabadságeszményt őrizte, de ellenében lassacskán a pesti aszfaltból kinőtt torz illiberalizmus helyi változata lett mérce. Hogy aztán váratlanul a kereszténység meghatározhatatlan változatának adja át a helyét.

Franciaországban De Gaulle-tól Chiracig a klasszikus liberalizmushoz ragaszkodtak, míg Sarkozyval a ki nem mondott, de alkalmazott illiberalizmus próbált gyökeret ereszteni. Macron az Unió élén eltökélten a szabadságeszmék folytatója lett. Mígnem a Republikánusok pártot az Orbánnal és módszereivel azonosuló Laurent Wauquiez hódította meg, azzal a szándékkal, hogy ő is az illiberalizmussal kacérkodjék. Alig egy hete azonban, a francia-olasz egyezkedési kísérlet meghiúsulása után meglehetősen durva erőfeszítés észlelhető a macronizmus kiszorítására, a sarkozyzmus visszacsempészésére. A republikánus szövetségben egy rokonszenves fiatal üzletasszony alelnökként naivul azzal próbálkozott, hogy a hiteles liberalizmus ismét teret nyerhessen, fékezhesse a szélsőjobboldal rohamát. A hölgyet pártpuccsal kipenderítették tisztségéből, vesztett.

A métely megpróbálja, ha lassan is - hiszen alkotmányosan Macronnak még négy elnöki éve van - „orbanizálni” a közéletet. Az európai frontokon fegyverszünetnek nyoma sincs, a migrációs ütközetek tovább dúlják kontinensünket.

Az olajfák alatt változatlanul nincs béke.

2018.06.23 08:03

Orbán csomagol?

Jól van na, nem úgy értem! A kormányfő nem készül itt hagyni népét. Nem a saját motyóját szedi össze: nekünk csomagol. Egyre többet hallani is az „Orbán-csomagról”. A legnaivabb állampolgárok sem hihetik, hogy csupán arról az „Orbán és társa Csomagolástechnikai Kft”-ről van szó, amely a neten azzal hirdeti magát, hogy közel 30 éve van jelen a piacon. Ugyan a csomagolástechnikában szintén járatos kormányfő is 30 éve van jelen a politikai piacon, és még a reklámtasakokat gyártó derék cég szlogenje („Csomagoljon és reklámozzon egyidejűleg!”) sem áll távol országvezetői praxisától, a névazonosság csupán a véletlen műve. 
Jelenleg három Orbán-csomag kézbesítése is zajlik: kapunk egy gazdaságit, egy ideológiait és egy politikait is. Egy Orbán-csomagot már megismerhettünk 2010-11-ben. Célja érthető volt: a kormány az elődje sikeres válságkezelésére alapozva a költségvetési hiányt akarta alacsony szinten tartani, csökkentve az államadósságot is. Utóbbi kevésbé sikerült, előbbi igen. Iszonyatos áron: a minimálbér megadóztatásával, a rokkantak, munkanélküliek, közmunkások, szociális segítségre szorulók járandóságának drasztikus lefaragásával, az egészségügy és az oktatás forrásainak megcsapolásával. Már ez a csomag sem csak megszorított, hanem mellette szép nagy jövedelem-átcsoportosításra is vállalkozott a szegényebbektől a jobb módúak és a kliensek irányába. A hiány csökkent, a társadalmi különbségek nőttek.
Az idei Orbán-csomagok közül a gazdasági ugyanezt a kettős célt követi. Amennyit tud, spórol, és amennyit nem szégyell, átcsoportosít. Túlzott szégyenérzettel és gátlásokkal ez a kormány persze nem vádolható, amit az is mutat, hogy a 9000 közhivatalnok kirúgását az egyik előterjesztés „gondoskodó létszámcsökkentésnek” nevezi. A szeretetteljes gondoskodásnak legalább ilyen szép példája a cafetéria jó részének –természetesen épp a kisebb jövedelműeknek fontos kedvezményeknek - a felszámolása, vagy a szociális segélyekre való jogosultság szűkítése is, de a csomag leglátványosabb darabja kétségkívül a lakástakarék pénztárak elleni villámhadjárat. 
De meg is érdemlik. Kezdjük azzal, hogy még a NER előtti sanyarú világban, a Horn-kormány idején hívták őket életre, komcsi maradvány, el kell tüntetni, mint a szobrokat, eddig is túl sokáig rontották a levegőt. Másrészt sokkal népszerűbbek, mint a Rogán által meghirdetett és véletlenül csak egy hozzá közelálló üzletember cége számára engedélyezett „lakáslottó”, amelyik egy év alatt juttatott annyi embert lakáshoz, mint ahány szerződést a lakástakarék pénztárak egy nap alatt kötnek. Ideje volt tehát a forgalmuk egy részét átterelni a jóbaráthoz. Beleillik a trendbe, hogy a lakástakarék pénztárak kuncsaftjainak jelentős része lakásfelújításra gyűjtött, míg a lakáslottó és a CSOK egyelőre csak az új lakás szerzését támogatja. Nem olyan nehéz kitalálni, kik azok, akik egy-egy kazáncserére, a társasházi panellakás kipofozására, a fiataloknak egy külön szoba kialakítására mertek csak vállalkozni, és ezért örültek a havi 20 ezer forintok megtakarítása után járó támogatásnak, és kik tudtak némi saját tőkével új lakás vásárlásába is belevágni. Most az előbbiek állami támogatását is az utóbbiakhoz csoportosítják át, miért pont a lakásfronton lenne másképp!
Persze ha e nemes társadalompolitikai célt: a magyar kasztrendszer megszilárdítását nem tekintjük, a kiadások csökkentésére is van elég ok. Nem véletlenül takarózott a miniszterelnök már jó előre a közelgő gazdasági válsággal. Az ebben az uniós költségvetési ciklusban kapható támogatásnak már választások előtt a fenekére vertek, az új ciklusban pedig kevesebb jár. Trump kereskedelmi háborúja jóvoltából –ennyit az eszmetársakról - veszélyben a gazdaság húzóágazata: az autóipar. Az európai intézményeknél lebuktunk pár költségvetési könyvelési trükkel, ezek is korrekciót igényelnek. Közben a klientúrát etetni kell, és csak ideig-óráig segít, ha kicsit fegyelmezik, ijesztgetik őket: egy-egy Simonkát elkapnak, nehogy elszemtelenedjen a többi.
Már csak ezért is szükség van az eligazításra: mik a hűbéresek kötelezettségei. Erre való a második Orbán-csomag, amelyet az új, keményebb kulturális-ideológiai követelményekből, a Kulturkampf fegyvereiből állítottak össze. Akad benne selyemzsinór is az eltévelyedett funkciknak. A harci kürtös beosztásban szolgáló Magyar Idők új cikke már az egész, túlságosan puha „középjobbot” kiátkozza: „ez a két irányba játszó embertípus a legkártékonyabb, legveszélyesebb a nemzetre s annak megtartó kultúrájára nézve, még a baloldalnál is kártékonyabb.” Hitték volna, hogy ilyen is van?!
A harmadik Orbán-csomagot, a politikait mindnyájan kapjuk. Benne az új gyülekezési és civil rendszabályok. A hajléktalanok jogfosztását is belepakolták, általános figyelmeztetésül: bárki bűntelen állampolgárra rendőrt küldhetnek, a tulajdonát elégethetik, ha útban van. Más kárán tanul az okos, ugyebár.
Ne tévesszen meg senkit, ha a postás legközelebb csak a nemzeti konzultációs levelet hozza. Hamarosan jönnek a csomagok is. Tudják: a postás mindig kétszer csenget.
Jelenleg három Orbán-csomag kézbesítése is zajlik: kapunk egy gazdaságit, egy ideológiait és egy politikait is
2018.10.20 09:50
Frissítve: 2018.10.20 09:50

A szuverenitás hete

Megvédtük magunkat már megint, ha nem is a török pasától, mert vele örök barátságban vagyunk, hanem Judith Sargentinitől és brüsszeli ármádiájától. Az országgyűlés határozatot hozott a magyar szuverenitás megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról. Sargentini és bandája máris riadtan menekül, mint a vámpírok a fokhagymától és a kereszttől.
De nézzük, mi van a honvédő határozatban. „A Sargentini-jelentés a demokratikusan megválasztott magyar parlament saját hatáskörében meghozott döntéseit, Alaptörvényét, jogszabályait és személyi döntéseit támadta meg. Ezzel túllépte hatáskörét és megsértette Magyarország szuverenitását.”
Ami nem igaz. A jelentés, illetve a határozat ugyanis nem sértette meg Magyarország szuverenitását, hiszen amikor beléptünk az EU-ba, lemondtunk szuverenitásunk egy részéről, és vállaltuk uniós jogszabályok, alapelvek betartását. Ha pedig ezeket egy magyar jogszabály sérti, akkor a magyar szabályokon kell változtatni, tetszik érteni?
„Megdöbbentőnek tartjuk, hogy az Európai Parlament bevándorlást támogató képviselői azért ítélik el Magyarországot, mert megvédte a határait” – olvasható a határozatban. Csakhogy ilyesmi nem szerepel a szövegben. Tényleg megdöbbentő. „Visszautasítjuk a jelentést, amely azért támadja Magyarországot, mert nem fogadott be bevándorlókat.” Dettó. Egy szóval sem bírálják emiatt a kormányt. A jogállam szétverése miatt annál inkább.
„Felháborítónak tartjuk, hogy […] csalással fogadták el a Magyarországot és a magyar embereket rágalmazó jelentést.” Jó kis mondat, szinte minden szava hazugság. Csalásról szó sem volt, mert az uniós parlament kikérte a jogi szolgálat előzetes véleményét arról, hogyan kell beszámítani a tartózkodó szavazókat. Magyarországot és a magyar embereket pedig nem rágalmazta senki. A magyar kormányt kritizálták dokumentumokkal alátámasztva.
„Hisszük, hogy az Európai Unió minden tagállamát megilleti a szabad politikai gondolkodás joga, amiért semmilyen hátrány nem érheti őket.” Azt ugyan nehéz elképzelni, amint Magyarország szabadon gondolkodik, de még ha ezen az idiotizmuson túl is teszem magam, ezért nem éri az országot hátrány. Legföljebb azért (fogja esetleg), hogy a kormány felszámolja a demokratikus intézményeket és normákat. Gondolkodás nélkül. 
„Kijelentjük, hogy Magyarország maga védi a határait! Fenntartjuk a kerítést, és nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk a határőrizet jogát.” Nem veszik el. A héten tartott európai csúcson például arra jutottak Orbán Viktor részvételével, hogy „megvizsgálják, milyen közös minimum-előírásokat dolgozzanak ki a külső határok ellenőrzésére, mindezt a tagállamok felelősségének tiszteletben tartásával.” Egyébként meg két hónapja Orbán Pozsonyban személyesen mondott köszönetet azért, hogy szlovák határőrök (plusz még csehek és lengyelek) segítséget nyújtottak a magyar határvédelemhez. Akkor most határozatban bélyegezzük meg Orbán Viktort, mert nem egyedül védtük a határainkat?
Magyarországot és a magyar embereket nem rágalmazta senki. A magyar kormányt kritizálták
2018.10.20 09:48
Frissítve: 2018.10.20 09:48