Drágul az Eurojackpot

Publikálás dátuma
2018.06.22. 18:32
Shutterstock illusztráció.

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az Eurojackpot alapjátékának ára az elmúlt hét euró árfolyam-változása miatt a Részvételi Szabályzat értelmében 2018. június 23-tól 680 Ft-ra változik.

Az alapjáték árának változása egyben azt is jelenti, hogy a forintban meghatározott nyeremények értéke is magasabb lesz, azaz nagyobbak lesznek az alsó nyerőosztályok nyereményei.

A forintban meghatározott nyeremények értékét ugyanis az új, megemelt szorzóval számítja a lottótársaság.

Szerző

Júliusig minden kávéautomatába beköltözik a NAV

Publikálás dátuma
2018.06.22. 14:44
Forrás: Shutterstock
Az adóhatóság minden ital- és ételautomata forgalmát nyomon követné, ez szerintük a ellenőrzött cégeknek is jó lesz.

Július 1-jéig kell beszereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak az automata felügyeleti egységet a gépeikbe, amelyen keresztül az adóhivatal nyomon követheti az automaták forgalmát, a határidő lejárta után a hivatal megvizsgálja, hogy kapcsolatban van-e az informatikai rendszerével minden korábban regisztrált automata - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az MTI-hez pénteken küldött közleményben a hatóság hangsúlyozta, a  kezelőszemélyzet nélküli étel- és italautomaták július 1-je után csak automata felügyeleti egységgel (AFE) üzemeltethetők. 

A beépített egységen keresztül az automata online forgalmi adatokat továbbít a NAV-hoz, ez által azonnal látják az automaták bevételét. A NAV szerint a rendszer az automata üzemeltetőjének is előnyös, hiszen a bevételek alakulása mellett az is kontrollálható, hogy mikor kell feltölteni a készüléket.

Az AFE beszerzéséhez az állam vissza nem térítendő támogatást nyújtott a berendezések üzemeltetőinek. A forrás felügyeleti egységenként 120 ezer forint, amely magában foglalja az AFE árát és a telepítéssel összefüggő valamennyi díjat és költséget. Az AFE beszereléséről, működtetéséről és összekötéséről a NAV informatikai rendszerével a felügyeleti szolgáltató, azaz a Magyar Posta gondoskodik .

Szerző

Csaba László: A válság jön, és mi nem állunk készen

Publikálás dátuma
2018.06.22. 14:21
Fotó: Szalmás Péter
Nem bízik Varga Mihály hosszú távú növekedési tervedéseiben Csaba László, aki szerint rövid időn belül bekövetkezhet az újabb pénzügyi krízis. Ilyenkor nem okos a hitelezést bővíteni – mondta a Magyar Hangnak.

A következő válság intő jelei már most láthatóak, az átlagosan tízévente bekövetkező krachot a kínai-amerikai kereskedelmi háború, az európai növekedés lassulása is kellő figyelmeztetés lehet – véli Csaba László.

A Soros-listával is megbélyegzett közgazdász akadémikus a Magyar Hangnak  adott interjúban értékelte a magyar gazdaság helyzetét és kilátásait, és részben megismételte Orbán Viktor miniszterelnök korábbi krízisjelzését. Csaba László szerint nem tartható a Varga Mihály 4-4,5 százalékos hosszú távú növekedési előrejelzése. Már csak azért sem, mert a magyar versenyképesség gyenge és a termelékenység alacsony, a magánberuházások – levonva belőlük az amortizációt – bővülése mindössze egyszázalékos, az államiak pedig nem hatékonyak, hiszen az atomerőmű és a stadion soha nem térül meg.

„Az innovációra fordított összeg – amely tekintetben 2022-re kellene elérni a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékát – messze elmarad a szükségestől és a háromszázalékos uniós átlagtól. Tehát nincs, ami hajtsa a növekedést. Segíthetne még a negatív reálkamat, vagyis az, hogy olcsón lehet hitelhez és tőkéhez jutni, de ennek a világnak is lassan vége, hiszen az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatemelési ciklusba kezdett, aminek hatására emelkedtek a dollárkamatok, és ez elszívja a tőkét a feltörekvő országokból.” - mondta a szakember.

Mindez Csaba László szerint azt jelenti, hogy vége lesz a kegyelmi állapotnak, amely segítette a magyar gazdaság növekedését is. Az uniós pénzek hosszú távú hatása nem jelentős, mert rossz területen és gyatra hatékonysággal költjük el, ráadásul a pénz egy részét ellopják- tette hozzá.

A közgazdász szerint egy ilyen helyzetben rizikós fenntartani a jelenlegi extrém laza monetáris és fiskális politikát, ami mellett csak 3,5 százalékos növekedést produkál a magyar gazdaság. a választáskor beígért adócsökkentésekre egyszerűen nincs mód – jegyezte meg Csaba László, aki szerint józanságra utal, hogy a pénzügyminiszter nem is tervez ilyen lépéseket: kérdés, hogy Varga Mihály szava mennyit ér majd a növekedést és adócsökkentést ígérő jegybankelnökével, Matolcsy Györgyével szemben. Matolcsy ráadásul támogatja a hitelezés dinamikus bővítését is, miközben Csaba szerint már látszanak a financiális buborék jelei, az olcsó hitelt pedig termelés helyett bővülést nem hozó lakásvásárlásra fordítják a magyarok.

Az interjúban szóba kerül  hogy a korábban kimondottan Fidesz-szimpatizánsként ismert Csaba, hogyan kerülhetett a Figyelő Soros-listájára, és hogy mi várhat Magyarországon a CEU-ra a továbbiakban.

Szerző
Frissítve: 2018.06.22. 16:01