Tüntetésen álltak ki a tudásért

Publikálás dátuma
2018.06.22 21:01
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
A Magyar Tudományos Akadémiáért szervezett tüntetést a Momentum Mozgalom.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) függetlenségének csorbítása, a kutatásra szánt pénzek államosítása ellen tüntettek péntek délután Budapesten a Széchenyi István téren. A megmozdulást szervező Momentum Mozgalom azután döntött a tiltakozás mellett, hogy az Orbán-kormány bejelentette: az MTA költségvetésének nagy része az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül, s lényegében a tárca döntené el, az MTA mire költheti azt.

- A magyar kormány nem méltó az MTA alapítója, Széchenyi István emlékéhez, örökségéhez. Orbán Viktor, elárultad ezt az országot - üzente a kormányfőnek Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament képviselője. Szűcs Zoltán Gábor, az MTA egyik kutatója pedig arról beszélt: a történelem során eddig csak kétszer kellett szembenéznie ilyen mértékű átalakítással az Akadémiának, a szabadságharc elbukása, valamint a kommunista hatalomátvétel után. - A kormány helyében most nem lennék büszke - tette hozzá.

Az MTA költségvetésével kapcsolatban jövő hét kedden folytatódnak a tárgyalások Lovász László MTA-elnök és az innovációs minisztérium vezetője, Palkovics László miniszter között. Az Akadémia a kormánybarát Figyelő hetilap listázására (amellyel több tudóst támadtak) reagálva pénteki közleményében azt is jelezte: nem tartják számon tagjaik, doktoraik, köztestületi tagjaik, a kutatóhálózatukban alkalmazott munkatársaik világnézeti vagy politikai elkötelezettségét, miként számos egyéb jellemzőjüket sem. "Az akadémiai közösségnek megbecsült tagja lehet az is, aki elkötelezett híve a jelenlegi kormányzatnak" - írták.

A kormány által ugyancsak üldözött Közép-európai Egyetem (CEU) pénteki diplomaosztó ünnepségén Kornai János, a Harvard és a Budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott professzora is kifejezte szolidaritását mind a CEU-val, mind az MTA-val.

Szerző
2018.06.22 21:01

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56