Nyár végén élesíti a kormány a különadót

Publikálás dátuma
2018.06.23 10:42
Fotó: Matt Cardy/Getty Images
Fotó: /
A közteherviselésre hivatkozik Tállai András, amikor a bevándorlást segítő civil szervezetek megadóztatását indokolja. Miközben a kormány nem hajlandó elszámolni a menekültválsághoz kapcsolódó túlárazottnak tűnő kiadásokkal.

Meg kell téríteni azt a kiadást, amelyet a bevándorlást segítő szervezetek működése okoz az államnak, a magyar embereknek, indokolta Tállai András a Magyar Időknek, miért vetne ki 25 százalékos extraadót a kormány minden olyan pénzösszegre, ingóságra, juttatásra, amelyet a kabinet által bevándorlást segítőnek bélyegzett szervezetek bevándorlással kapcsolatos támogatásként kapnak más szervezetektől. Ha a parlament elfogadja a kormány javaslatát, már a nyár végén fizetniük kell a bevándorlást támogató szervezeteknek.

A pénzügyminiszter helyettese szerint eddig az illegális migráció megfékezésére eddig százmilliárdos nagyságrendet költött a magyar állam, a kiadásokat a honi költségvetés, vagyis az adófizetők állták. És tény a kormány mintegy 135 milliárd forintot követel az EU-tól (a kabinet által kalkulált "migrációs költségek felét) egyfajta szolidaritási támogatásként, az európai közösség azonban nem fizet. Egyrészt a tételek meglehetősen túlárazottnak tűnnek (például a konténerekből álló tranzitzónák kiépítése és üzemeltetése 17 milliárdos költséget jelent a Belügyminisztérium szerint), másrészt az érintett állami szervezetek nem hajlandók tételesen kibontani kiadásaikat, így nem tudják eloszlatni azt a gyanút, hogy a migrációval kapcsolatos beszerzések örvén olyasmire is költöttek (például a rendőrség esetében), ami nem a menekülthullámmal kapcsolatos feladataik elvégzéséhez volt szükséges. (Erről bővebben itt olvashat.)

 Úgyhogy erősen sántít Tállai érvelése, miszerint "a közös teherviselés elvével semmiképpen sem lehet összeegyeztetni, hogy a társadalom fizesse ki azokat a költségeket, amelyek azért keletkeztek, mert néhány Soros-szervezet szeretné felpörgetni az illegális bevándorlást".

Ki fizet?
A javaslat szerint a közterhet elsősorban annak a szervezetnek kellene lerónia, amelyik a támogatást nyújtja. E szervezet a támogatás átadását követő hónap 15. napjáig köteles lenne nyilatkozatot tenni, s azt eljuttatni a támogatás címzettjének. Ez a dokumentum arról szólna, hogy a támogató a bevándorlási különadót bevallotta, megfizette. Ha a támogató a kötelezettségének nem tenne eleget. Ekkor a támogatott, vagyis a bevándorlást segítő szervezet válna adóalannyá. Neki a támogatást követő második hónap 15. napjáig kellene az adót megállapítania, bevallania és megfizetnie.

Szerző
2018.06.23 10:42

Hídlezárás, menetelés, majd könnygázfürdő a Kossuth téren

Mintegy 5-6 ezer tüntető vonult a belvárosban, a jó hangulatú és békés demonstráció résztvevői visszatértek a Kossuth térre, ahol a hangulat már korántsem volt olyan békés.

Szerző

Megosztás
2018.12.13 21:54
Frissítve: 2018.12.13 22:31

Pintér Sándor: a rendőrség gátat fog szabni az erőszaknak

Publikálás dátuma
2018.12.13 19:52

Fotó: / Tóth Gergő
A belügyminiszter a szerdai tüntetés kapcsán azt mondta: a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de „a fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak”.
Ráerősített a kormány a szerdai tüntetést gyalázó kommunikációjára. Csütörtökön először Gulyás Gergely nyilatkozott úgy, hogy a rabszolgatörvény elfogadása miatti demonstráció törvénytelen volt, a résztvevők bűncselekményt követtek el, és egyébként is keresztényellenes, erőszakos Soros-kitartottak tüntettek a Kossuth téren. A hvg.hu cikke szerint aztán Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrséget védve azt mondta, a közelmúltban ilyen mértékű és intenzitású támadás nem ért magyar rendőrt, mint szerdán a Parlament előtt. A miniszter hangsúlyozta, a demokráciát rendbontók zavarták meg, azok, akik arcukat elfedve összetévesztették a demokráciát a törvénytelenséggel, a szabad véleménynyilvánítás jogát az erőszakkal.  
Pintér szerint  
a szerda esti tüntetés nem lehet a demokrácia része, mivel a résztvevők durván megsértették a törvényeket, és a demonstráció biztosítása során kilenc rendőr szenvedett sérülést.
A belügyminiszter elmondta, a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de „a fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak”.
A szerdai tüntetésen késő este a Kossuth téren a demonstrálók egy része megdobálta a rendőröket sörösdobozokkal, tojással, valamint a Parlament előtt felállított karácsonyfa körüli szánkókkal. Válaszul a rendőrség - előzetes figyelmeztetés nélkül - többször könnygázzal fújta le a tüntetőket. A rendőrök többeket kiemeltek a tömegből, a Parlament lépcsőin dulakodás is folyt. 
police.hu-n Semmi se szent címmel jelent meg közlemény arról, hogy "több tüntető megkísérelte felgyújtani az ország karácsonyfáját, arra petárdákat és pirotechnikai eszközöket dobáltak". Megemlítik, hogy a szánkók közül többet elloptak. A rendőrség - amely a honlapján a csütörtöki vonulós demonstráció résztvevőit kifejezetten lekezelően említi - elfogta az elkövetőket, akik ellen lopás miatt indított büntetőeljárást. (A hatóság honlapján megjelent közleménnyel kapcsolatos írásunkat itt olvashatja.)
Ugyanakkor a rendőrség sem tett mindent azért, hogy szakszerűen és arányosan lépjen fel - legalábbis a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint. A jogvédő szervezet úgy látja, a rendőröknek valóban közbe kellett avatkozniuk, mer erőszakossá vált a tüntetők fellépése, de a hatóságok egyáltalán nem kommunikáltak a tüntetőkkel, nem figyelmeztették őket a jogsértő magatartásuk következményeire, a rendőrség tehát nem azon volt, hogy elkerülje az erőszak bekövetkezését és alkalmazását. A TASZ szerint érthetetlen, miért nem oszlatta fel hivatalosan is a tömeget, amikor az erőszakos cselekményeket tapasztalta, felszólítva a résztvevőket a távozásra, mielőtt a tömegoszlatásba kezdett.
A szerdai tüntetés után Gulyás Gergely közlése szerint 34 személy ellen indult eljárás, közülük 20 ellen garázdaság, a többek ellen pedig a gyülekezési jog megsértése és lopás gyanújával.
2018.12.13 19:52
Frissítve: 2018.12.13 20:25