Guardian: Itt az ideje, hogy az Unió kirúgja Magyarországot

Publikálás dátuma
2018.06.24. 17:03
Illusztráció/AFP fotó
Egy tagállam átalakul autoriter rémálommá, és mindennek semmiféle következménye nincs - írta a brit Guardian neves publicistája, Owen Jones.

Szerinte Orbán Viktor kormánya következmények nélkül rúghatja fel a demokratikus értékeket, sértheti meg az emberi jogokat, az országban egyre inkább egy tekintélyuralmi rendszer kezd kialakulni. Ami Magyarországon történik, az mindenkit meg kell, hogy rémisszen, de Európa semmiképp nem engedheti meg magának, hogy mindezt figyelmen kívül hagyja - írja Owen Jones a cikkben. Itt van egy tagállam, amely semmibe veszi az alapvető demokratikus normákat és az emberi jogokat, átalakul autoriter rémálommá, és mindennek semmiféle következménye nincs. A Guardian cikkírója az érvek között - hogy miért is kellene lépnie az EU-nak - felemlíti a Billy Elliot ügyet is, hüledezve azon, hogy a kormánypárti sajtó "nyomasztó homofób kampánya" hatására, a musical lekerült az Opera színpadáról

Szerző

Betegség, büntetés, gyógyszerezés

Elképesztő állapotokat tárt fel Székely László alapjogi biztos és csapata az Emberi Erőforrások Minisztériuma Debreceni Javítóintézetében és annak nagykanizsai telephelyén - írta a Magyar Hang. Rüh, hepatitis, nemi betegségek, ötvenes évekbeli büntetőtáborokra emlékeztető hangulat, büntetéssel "jutalmazott" kérdések, öngyilkossági kísérletek - egyebek mellett ezeket tapasztalták. Az ombudsman kérte a minisztériumot a helyzet rendezésére. 

Szerző

A felújított metrókocsik mágikus képessége

Publikálás dátuma
2018.06.24. 16:34
Illusztráció FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint lelepleződött a "nagy metróátverés", ezért feljelentést tesznek a 3-as metrók felújítása ügyében. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt fővárosi közgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek telefonon azt mondta: az internetre két napja kikerült, a Metróért Egyesület által felfedezett fotók  alapján a 3-as vonal szerelvényei nem felújítottak, hanem újak. Az azokon látható régi budapesti járműnek ugyanis 2018 márciusában már vissza kellett érkeznie Budapestre - mondta a DK politikusa, aki szerint amennyiben bebizonyosodik a képek valódisága, azok bűncselekményre utalnak. A lefényképezett metrókocsi egyszerre volt Moszkvában és Budapesten.

Budapest ugyanis a látszattal ellentétben egy fillért sem spórolt azzal, hogy felújítás helyett új kocsik érkeztek - emelte ki. Hozzátette: egy új szerelvényekről szóló tenderen az orosz gyártó el sem indulhatott volna, a felújításra szánt keretből pedig új kényelmes, klímás nyugati, vagy dél-koreai járműveket lehetett volna vásárolni.

A Párbeszéd vizsgálatot követel 

A párt fővárosi közgyűlési vizsgálóbizottság felállítását követeli annak kiderítésére, hogy a 3-as metró vonalára érkező szerelvényeket valóban felújították-e, vagy azok teljesen új szerelvények. Amennyiben Budapest a felújítás helyett új metrókocsikat vásárolt, ez a vámcsalás gyanúját is felveti. A Párbeszéd szerint mindezek mögött az állhat, hogy a raktáron lévő új orosz szerelvények mintegy 70 milliárd forintos budapesti értékesítése része lehet a Paks 2-ről született magyar-orosz megállapodásnak.

A BKV visszautasít

A BKV Zrt. visszautasítja Gy. Németh Erzsébetnek, a Demokratikus Koalíció fővárosi közgyűlési képviselőjének az M3-as metróvonal felújított szerelvényeivel kapcsolatos állítását. A Bolla Tibor, a társaság vezérigazgatója által jegyzett, az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben azt írták: ismételten kijelentik, hogy az orosz fél mind a 37 szerelvényt leszállította a közöttük fennálló szerződés szerint, és a szerelvények azóta az üzembe helyezési engedélyeket is megkapták. Az M3-as metrószerelvények felújítását végző orosz partner garantálja a felújított szerelvények 30 éves élettartamát. A felújítás keretében minden szerelvényt átvizsgáltak, és amennyiben szükséges volt, szerkezeti elemek cseréjét is végrehajtották.

Szerző
Frissítve: 2018.06.24. 19:58