Drágul a kenyér - Kétszámjegyes emelést vár az ágazat

Publikálás dátuma
2018.06.24. 19:13
Népszava fotó
Kevés étkezési búza terem, emelkedik a liszt ára, így a kenyérért is többet kell majd fizetni. Egyre fogynak a magyar sütőipari cégek.

Két számjegyű áremelésre lenne szüksége a sütőiparnak, hogy kikecmeregjen a veszteséges, illetve alacsony, 0-2 százalékos profitot hozó működés csapdájából – állítják ágazati szakemberek. Óhatatlanul a kenyér árának emelése is felvetődik az őszi ártárgyalásokon. Ez is növelheti az inflációs nyomást, hiszen az élelmiszerek 13-15 százalékos súllyal esnek latba a pénzromlás ütemében.

Népszava fotó

Népszava fotó

Ezért sem értik a sütőipari ágazat szereplői, hogy miközben a tejiparnak végül sikerült elérni, hogy a feketegazdaságnak, az áfacsalásoknak leginkább kitett tartós tej több éves huzavona után 2019-től végre bekerül az 5 százalékos kedvezményes áfakörbe, a legalapvetőbb népélelmezési cikk, a kenyér pedig ismét kimarad. Nem kis piacról van szó, hiszen éves szinten a háztartásokban 50-51 kiló kenyeret fogyasztanak, de a vendéglátást, közétkeztetést és egyéb területeket is figyelembe véve a hazai kenyérfogyasztás eléri személyenként a 69 kilót. A szürkegazdaságban nem tudni mennyi kenyér fogy.

Ez azért is nagyon aggályos, mert marad a szürke-, illetve a feketegazdaság magas aránya a sütőiparban – hívta fel a figyelmet a lapunknak neve elhallgatását kérő ágazati szakember. Márpedig az utóbbi évtizedben jelentős számban jelentek meg a volt Jugoszlávia egykori tagállamaiból olyan sütőiparosok, akik gyakran mellé nyúlnak az online kasszának – fogalmazott a szakember. Mára a 950 pékségből mintegy 650-700 lehet ilyen balkáni vállalkozók tulajdonában. Ez nem ennyi tulajdonost jelent, mert egyes csoportok láncszerűen fognak össze több üzletet. Ha az egyik üzletet bezáratja a hatóság, más néven újat nyitnak. A 4-5 nagy fagyasztott sütőipari terméket gyártó cég pedig összességében 1500-1600 üzletet lát el franchise rendszerben. Ez is szűkíti a hagyományos pékségek piaci mozgásterét.

A magyar pékek pozícióját a termelési költségek elismertetésében nemcsak az adóelkerülő vetélytársak nehezítik, hanem a saját pékséget üzemeltető nagy élelmiszerláncok is, amelyek vevőcsalogatóként alkalmazzák az olcsó kenyeret. Márpedig a kenyér előállítása egyre többe kerül. A gyenge forint felhajtja a főleg külföldről beszerzett adalékanyagok árát, az üzemanyagok drágulása pedig a szállítási költségeket emeli.

A kenyér legfontosabba alapanyag mégis csak a gabona, a liszt, s idén onnan sem sok biztató hír érkezik. Az előzetes becslések szerint idén kisebb vetésterületen, az átlagosan 1 millió hektár helyett már második éve csak 900 ezer hektáron, 10 százalékkal kevesebb búza terem. Várhatóan 4,5 millió tonna kerülhet a magtárakba. A kedvezőtlen időjárás miatt az étkezési, vagy malmi búza aránya alig lesz több mint 50 százalék. Jelentős károkat okoztak a viharok és a kánikulát követő csapadék sem tett jót a korábban érő gabonának.

Az aratás előtti a búza átlagosan 45 ezer forintos tonnánkénti ára a betakarítás után emelkedhet, miközben a malmi búzát már most is 48-50 ezer forint között kínálják.

A búza ára nagyjából 10 százalékkal magasabb a tavalyinál – mondta a Népszavának Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke. A hazai 1,2 millió tonnás kenyérgabona mennyiség idén is meg lesz, a 2-2,5 millió tonnás exportba azonban növekszik a takarmányminőség aránya -tette hozzá.

Bár egyelőre nincsenek még pontos adatok a búzatermés mennyiségéről, minőségéről, de ha a malmi búza ára emelkedik, az hatással lesz a liszt árára – említette lapunknak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. Legjobb esetben is legföljebb stagnálni fog a liszt ára, de valószínűbb, hogy emelkedik majd. A malomipar nehéz gazdasági évet zárt, és az idei sem lesz könnyebb a folyamatosan növekvő gabonaárak miatt, amelyeket nemigazán tudott érvényesíteni az áraiban az ágazat az éles verseny miatt. Az iparág szereplői igyekszenek megtartani a vevőkörüket. Az üzletláncokkal több hónapos, akár éves szerződést kötnek, s ezek bebetonozzák a kiskereskedelmi liszt árát. Bár a megtermelt lisztnek alig 10 százaléka a lakossági kilós liszt, az árak alakításában ennek fontos szerepe van. A szakember szerint ennek a terméknek az árai alacsonyak a termelési költséghez képest.

Tavaly a sütőipar 5-6 százalékos átadási áremelést tudott elérni, miközben a kötelező és az azzal párhuzamos további béremelések elérték az átlagosan 10 százalékos mértéket. Ez a tendencia idén is folytatódott. Sok kis pékség, főleg Csongrád és Békés megyében tönkre ment. Ebben szerepet játszott a szakemberek elvándorlása is.

Keresztfinanszírozás
Az egyik szakmai kutatóintézet tavalyi felmérésében a költség és forgalmi adatokat összevetése eredményeképp kimutatta, hogy a négy alapvető sütőipari termék közül három, a kenyértermelés 65-70 százalékát kitevő fehér, illetve a félbarna kenyér, valamint a vizes zsemle veszteséges volt, és csak a kifli hozott némi nyereséget. Az úgynevezett finomáru nyereségéből próbálják finanszírozni a máshol termelődő veszteséget.
Vannak olyan vélemények, hogy a kormányzat nem véletlenül „feledkezett” el a kenyér áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentéséről, hanem bizonyos érdekkörök számára tisztítaná meg a piacot a versenytársak megtizedelésével. Erre azonban egyelőre semmilyen bizonyíték nincs.Szerző

Szabotőr vagy figyelmeztető?

Publikálás dátuma
2018.06.24. 18:00
Illusztráció/AFP fotó
Martin Tripp figyelmeztette a befektetőket és a vásárlókat a Tesla3 gyártása során tapasztalt visszásságokról. Kirúgta, majd beperelte a vállalat.

Jelentős károkat okozó belső szabotázsról tájékoztatta Elon Musk vezérigazgató a Tesla alkalmazottait egy körlevélben, amit az amerikai CNBC tévécsatorna hozott nyilvánosságra. Eszerint egy informatikusuk nagy mennyiségű bizalmas adatot lopott el, és juttatott el harmadik feleknek, azzal a céllal, hogy szabotálja a Tesla3 gyártását. A dolgozó indítéka állítólag előléptetésének az elmaradása volt. ,,Mint tudjátok, se szeri se száma azoknak, akik a Tesla vesztét kívánják” – írta Elon Musk levelében, utalva az olaj- és gázipari vállalatokra, valamint a Tesla részvényének árfolyamvesztésére spekuláló tőkepiaci befektetőkre.

A Tesla technikusa, Martin Tripp arra hívta fel a figyelmet, hogy 1100 darab hibás akkumulátort szereltek be olyan Tesla3 modellekbe, amelyek jelenleg is az utakon futnak. Azt is elmondta, a vállalat Gigafactory üzemében, ahol az akkukat gyártják, nagy mennyiségű hulladékot tárolnak veszélyes módon, amelynek jövőbeli elhelyezése csak nagyon drágán lesz megoldható. Túloztak az előállított autók számát illetően is, 2020-at jelentettek be 1900 helyett.

A Tesla szerint azonban Tripp bűnöző, aki betört az információs rendszerükbe, adatokat lopott és befeketítette a vállalatot, ezért egymillió dollárra perelték. Az ügy itt még nem fejeződött be, azzal is megvádolták a volt dolgozót, hogy azzal fenyegetőzött, felrobbantja a Gigafactoryt. A helyi seriff irodája azonban közölte, órákig tartó vizsgálatok után nem találtak semmit, ami igazolná az állítást.

Kérdés, hogy meddig van mersze elmenni Musknak a hőn áhított heti ötezer darabos gyártási számig. Míg a munkás-megfélemlítéséről csak pletykákat olvasni, addig a cégvezér tömeges kirúgássokkal próbálja elérni az eredményeket. A napokban jelentette be a cég történetének legnagyobb tömeges leépítését, melynek során körülbelül 3000 főtől, azaz teljes munkaerejük 9 százalékától szabadultak meg.

Musk és Tripp levélváltása

Tripp Ne aggódj, megkapod, ami jár neked a hazugságokért, amiket a nyilvánosság és a befektetők előtt mondtál.

Musk A fenyegetőzéssel csak a saját helyzetedet rontod.

Tripp Sosem fenyegetőztem. Egyszerűen elmondtam, hogy azt eszed meg, amit főztél. Köszönöm ezt az ajándékot!!!!

Musk Szégyellhetnéd magad, amiért másokat vádolsz alaptalanul. Borzalmas emberi lény vagy.

Tripp SOHASEM „vádoltam másokat alaptalanul”... Biztonsági hibákkal forgalomba helyezni autókat - na, ehhez kell szörnyű embernek lenni!

Musk A Model 3-nak a szó szoros értelmében soha nem volt balesete. A középkategóriás autók közül messze ez a legbiztonságosabb a világon.

Forrás: BBC NewsSzerző
Témák
Tesla

Egy hét, és élesben indul az online számlázás

 Egy hét múlva, július 1-jén debütál az online számla, a kormány csodafegyvere, amitől az adómorál javulását, és nem utolsó sorban a gazdaság tisztulásán keresztül a bevételek jelentős növekedését várja. A korábbi intézkedések alapján - mint az elektronikus árukövető rendszer, vagy az online pénztárgépek -, lássuk be nem is alaptalanul. A számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével ugyanis évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé az adóhivatal számára. Június 22-ig már több mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium (PM). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is felkészült a rohamra: a június 18-án megnyitott regisztrációs felületen eddig 55 ezren regisztráltak, az éles indulás időpontját megelőző héten pedig dömping várható. 

Mint korábban megírtuk, a százezer forintnál nagyobb áfatartalmú számlákat a számlázóprogramot használók esetében azonnal, a tömbös számlázást alkalmazóknál pedig néhány napon belül jelenteni kell a NAV-nak. Az ilyen tartalmú számla kibocsátásának feltétele, hogy a vállalkozó regisztráljon a a NAV Online Számla felületén. A számlázó programot használó vállalkozóknak ellenőrizniük kell azt is, hogy az általuk használt program képes lesz-e július 1-jétől az online adattovábbításra. A regisztrációt az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig kell elvégezni, azaz július elseje után is lehetőség van erre, bár a könyvelők azt ajánlják ügyfeleiknek, tegyék ezt meg minél hamarabb, és azt ajánlja a PM is.
A NAV nemcsak a fejlesztőknek, a vállalkozásoknak nyújt szakértői, informatikai, illetve technikai segítséget, hanem kifejlesztett egy ingyenesen használható - speciális és egyre bővülő szolgáltatásokat nyújtó - online-számla programot. Tekintettel arra, hogy a kézi számlák adatait is továbbítani kell, célszerű az érintetteknek megfontolni az átállást a számlatömbökről az adóhivatal ingyenes számlázó programjának a használatára.

Az online számlázás bevezetése nemcsak a költségvetési bevételek növelésében, hanem a bürokrácia-csökkentésben is jelentős előrelépést jelent. A számla kiállítójánál ugyanis kiváltja a belföldi összesítő jelentést, sőt a vállalkozások adatszolgáltatással érintett számlái is lekérdezhetőek lesznek. Az online számlázás megteremti az áfabevallások adóhivatali kiajánlásának a jövőbeni lehetőségét is.

Szerző
Frissítve: 2018.06.24. 19:49