Örökség

A Nagy Imre megítélésével kapcsolatos írásában Friss Róbert megjegyezte: a magyar baloldal megújulásának legnagyobb fordulata Gyurcsány Ferenc regnálása idejére esik. Gyurcsány kétségtelenül beleélte magát a reformer szerepébe, a nagy nekibuzdulás azonban mindössze a szociális népszavazáson kapott pofonig tartott, azután nyomban hátraarcot csinált. Ha voltak is elképzelései az ország megújítására, a hatalom megtartása mindennél fontosabb volt számára, és lelkiismeretfurdalás nélkül csinált bűnbakot azokból a szabaddemokratákból, akik egy esetleges megújuláshoz a szellemi muníciót adták. Aligha hiszem, hogy a baloldal szellemi megújulása Gyurcsánytól lenne várható. Ha valóban ő lenne a jövő, akkor most pártjának fölényesen kellett volna nyernie a választásokat, ehelyett a parlamenti küszöböt is alig érték el. A magam részéről egy politikust kizárólag a teljesítménye alapján ítélek meg. Gyurcsány öröksége egy pénzügyi csőd közelébe jutott ország és egy hajdanán erős párt mély politikai és erkölcsi válsága, amit mostanáig nem tudott kiheverni. A Gyurcsány-féle út tökéletes kudarc és sehova sem vezető zsákutca. Őszintén remélem (bár nem nagyon bízom benne), hogy az MSZP most megválasztott új vezetőségének végre lesz ereje eleget tenni választói nyolc éven keresztül kinyilvánított (és semmibe vett) akaratának, és letérni erről az útról.

2018.06.25 08:36

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38