Előfizetés

Csaknem egy hétre leáll az MKB

Publikálás dátuma
2018.06.25. 14:09
FOTÓ: Népszava
Az MKB Bank új informatikai rendszer használatára áll át, amely a pénzintézet több napig tartó informatikai leállásával valósítható meg. Az informatikai leállás 2018. június 29. (péntek) 17:45 órától július 5. (csütörtök) reggel 8 óráig tart majd – ismertették az MTI tudósítása szerint a bank vezetői hétfőn, egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

Hetényi Márk, az MKB vezérigazgató-helyettese elmondta: az informatikai leállás időtartama alatt az MKB pénzügyi és befektetési szolgáltatásai – a bankkártya-szolgáltatás kivételével – sem személyesen, sem elektronikus csatornákon, sem a TeleBANKár ügyfélszolgálaton keresztül nem lesznek elérhetőek.

Tájékoztatása szerint a bank által kibocsátott bankkártyák vásárlásra és ATM-ből történő készpénzfelvételre, a korábban letöltött és telepített MKB Pay szolgáltatás pedig vásárlásra a leállás időtartama alatt is igénybe vehetőek lesznek a bankszámla, illetve a hitelkártyaszámla fedezetének összegéig. Az MKB a bankkártyaletiltás lehetőségét is biztosítja – tette hozzá. Kitért arra is, hogy minden ügyfelet írásban, személyre szólóan értesítettek az átállásról, és a bank honlapján a Megújulás menüpontban részletes tájékoztatót tettek közzé.

Az MKB vezérigazgató-helyettese elmondta: az átállás hosszú távon számos előnnyel jár majd mind a bank, mind az ügyfelei, partnerei, így a vállalatok és a fintech cégek számára is.

Koczka Dániel ügyvezető azt mondta, a projektet 2 és fél  évvel ezelőtt kezdték, és az új rendszert több ezer teszttel vizsgálták.

Kovács Larissza igazgató közölte, hogy június 29-én (pénteken), az átállás előtti napon 15 óráig lesznek nyitva a bankfiókok, azt követően július 5-én, reggel nyitnak újra. Július 2-4-ig bankszünnapot tartanak, amelyre megkapták az engedélyt. Az IT-rendszerek ebben az időszakban nem üzemelnek majd, az átállás időszaka alatt beadott megbízások július 5-én teljesülnek.

Hangsúlyozta, hogy a bankkártyák egyenlegét, a hitelkártyák fedezetét célszerű az átállás előtt feltölteni, akiknek esetleg nincs bankkártyájuk, a szükséges készpénzt jó előre felvenni, a vállalati ügyfeleknek pedig a csoportos munkabér- és egyéb utalásokat az átállás előtti napokra előrehozni.

324,85 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.06.25. 10:31
Illusztráció: Shutterstock
Az euróval szemben nem változott a forint árfolyama hétfőre virradóra a nemzetközi devizapiacon, dollárban és svájci frankban viszont gyengült - írta az MTI.

Az eurót hétfő reggel nyolc órakor 324,85 forinton jegyezték, a péntek esti 324,84 forinttal szinte megegyező árfolyamon. A forint múlt héten csütörtökön érte el idei mélypontját 326,64 forintos, három és fél éve a leggyengébb eurójegyzésen. 

A dollár jegyzése 279,05 forintra emelkedett a péntek esti 278,88 forintról, a svájci franké pedig 282,25 forintra 281,94-ről.Fegyverbizniszben Fellegi Tamás

Publikálás dátuma
2018.06.24. 20:15
AFP fotó

A hadiipari kereskedelemmel foglalkozó EAC Technologies egyik igazgatósági tagja Fellegi Tamás, az Orbán-kabinet egykori fejlesztési minisztere - közölte a 24.hu. A vezető testület további tagja Timothy J. Manning, az amerikai hadsereg légerejének nyugalmazott ezredese, valamint Keszthelyi Gyula nyugalmazott dandártábornok, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalának egykori főigazgatója, a NATO Déli Összhaderőnemi Parancsnokság egykori logisztikai csoportfőnöke - derül ki a társaság honlapjáról. Eszerint egyelőre egy drónelhárítót forgalmaznak. Az amerikai bejegyzésű, Budapestről irányított cég Izraelben is nyitott irodát. Adatbázisok szerint a társaságot nemrég alapították Virginia államban. Az amerikai cég budapesti irodájával egy címen leltük fel a tavaly bejegyzett EAC Technologies Zrt.-t, amelynek többsége Euroatlantic Holding GmbH nevű bécsi cégén keresztül közvetve Fellegi Tamásé. A hadiipari engedélyesek Magyar Kereskedelmi Engedélyezés Hivatal által vezetett listáján szereplő, tavaly néhány százezres nyereséget elérő zrt. a világhálón nem hirdeti magát és a két társaság között más kapcsolatra se utalnak jelek: a Fellegi Tamás vezette magyar társaságnak nincs igazgatósága és e-mailjük is különböző.

M. I.