Előfizetés

A rohingják lemészárlásáért hét embert büntet az EU

Publikálás dátuma
2018.06.25. 16:22
Rohingja menekültek egy mianmari táborban. Fotó: Ye Aung THU / AFP
Célzott szankciókat fogadott el az Európai Unió hétfőn a mianmari hadsereg, határőrség és rendőrség több olyan magas rangú vezetője ellen, akik felelősek a rohingja kisebbség elleni súlyos emberijog-sértésekért - írja az MTI.

Az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács sajtószolgálata arról számolt be, hogy hét magánszemély nevét vettek fel a mianmari szankciós listára.

A büntetőintézkedések vagyonbefagyasztást és beutazási korlátozást foglalnak magukban. A tájékoztatás szerint az érintettek gyilkosságokért, szexuális erőszakért és civilek házainak módszeres felégetéséért is felelősek.

A nyugat-mianmari Arakán szövetségi államból - becslések szerint - legalább 700 ezer rohingja menekült el tavaly nyár vége óta a mianmari hadsereg által végzett népirtás miatt. Teljes falvakat semmisítettek meg a hatóságok.

Arakánban mintegy egymillió rohingja muzulmán élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, ugyanis a többségében buddhista Mianmar vezetése bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem volt hajlandó adni nekik.

Etnikai tisztogatás 2.0

A közösségi oldalnak meghatározó szerepe volt a rohingya kisebbség elleni mianmari gyűlölethullámban - vélik a túlélők és a szakértők. Hogy mi köze volt a népszerű közösségi oldalnak, a Facebooknak a rohingya kisebbség elleni mianmari vérengzéshez? Az El País spanyol napilap elemzése szerint nagyon is sok.

Romániának kémkedhetett egy orosz energiavállalat vezetője

Publikálás dátuma
2018.06.25. 15:23
Képünk illusztráció Forrás Shutterstock
Carina Turcant azzal vádolja az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, hogy a szakadár Luhanszk áramellátásáról adhatott ki információkat a román államnak.

Az Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget és a Donyec-medencei szakadár "Luhanszki Népköztársaság" áramellátásáról adhatott ki információkat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint Carina Turcan, az Inter RAO orosz állami energetikai vállalat vezetőségi tagja, akit Románia javára való kémkedés vádjával vettek őrizetbe - írta orosz titkosszolgálati és energiaügyi forrásokra hivatkozva hétfőn az RBK című gazdasági napilap.

Carina Turcant (a név orosz változata szerint Karina Curkant) június 14-én vették őrizetbe, másnap a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását, amit a gyanúsított múlt szerdán megfellebbezett. Turcan 2016-ban felvette az orosz állampolgárságot és lemondott moldovai útleveléről, de Bukarest szerint román állampolgársággal is rendelkezik.

Az RBK szerint 2014-ben, amikor Ukrajna azzal fenyegetőzött, hogy lekapcsolja az áramot a Krímben, az Inter RAO egyik leányvállalata, a COR szervezte meg az Ukrajnába irányuló energiaszállításokat, ahonnan az áram a félszigetre ment tovább. A szállítási rendszert Turcan dolgozta ki, aki ismerte az orosz tisztségviselők ukrajnai kapcsolatait.

Arról, hogy a Krím és a Luhanszk áramellátásának megszervezéséről információ szivárgott ki, az a lap szerint az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) szerzett tudomást. Az ügyben az FSZB elhárítási és gazdaságbiztonsági részlege járt el. Turcant több mint egy éven át megfigyelték; a művelet áprilisban-májusban lépett aktív szakaszában.

A lap úgy értesült, hogy az asszony őrizetbe vétele után a hatóságok átkutatták Vjacseszlav Kravcsenko energiaügyi miniszterhelyettes irodáját és lakását is, Kravcsenkót azonban az Interfax hírügynökség szerint nem gyanúsítottként, hanem tanúként kezelik. Turcan a vallomásában további három minisztériumi tisztségviselőről tett említést.

Az RBK értesüléseit sem az energiaügyi tárcánál, sem az Inter RAO-bál, sem az SZRV-nél, sem pedig az FSZB-nél nem kommentálták.

„Normatív veszteség” a szakadárok javára

A Donyec-medencével kapcsolatban az RBK azt tudta meg, hogy 2015 nyara óta, amikor Ukrajna megtagadta, hogy tovább fizesse az el nem ismert "köztársaságokba" irányuló orosz áramszállításokat, ezeket a tételeket az orosz FSZK áramszállító vállalat az ipari fogyasztók számára megszabott tarifa rovására, "normatív veszteségként" kezdte el kezelni. A lap rámutatott, hogy sem az orosz energiaügyi minisztérium, sem pedig a FSZK nem ismerte el, hogy a Donyec-medencébe történő szállításokat veszteségként könyvelik el. A "Luhanszki Népköztársaság" évi 2,5 milliárd kilowattórával való ellátása 2,5-3 milliárd rubelbe kerül. A másik donyec-medencei szakadár entitás, a "Donyecki Népköztársaság" áramból önellátó - írja az MTI.

Jobboldali terrorizmus: muszlimokat akartak ölni Franciaországban

Publikálás dátuma
2018.06.25. 13:39
Illusztráció: ROBERT SCHLESINGER / picture alliance / DPA
Muszlim célpontok ellen tervezett merényleteket egy szélsőséges csoport Franciaországban. A szélsőjobboldali terror-csoport tíz tagját őrizetbe vették - írja az MTI. Célpontjaik közt véletlenszerűen választott, kendőt viselő muszlim nők is lettek volna. Már felfegyverkeztek, mire nyomukra akadtak a hatóságok.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a belső elhárítás egyszerre csapott le a gyanúsítottakra országszerte, két embert Korzikán, a többieket a párizsi régióban, valamint az ország nyugati részén vették őrizetbe vasárnap.

A titkosszolgálatok által hetek óta megfigyelt Action des Forces Opérationelles (AFO - Hadműveleti erők akciója) nevű szélsőjobboldali csoportot egy visszavonult rendőr vezette, s tagjai közül többen korábban a fegyveres erőknél dolgoztak.

A nyomozók szerint a csoport célpontjai egyelőre nem voltak pontosan meghatározottak, a radikális iszlamizmussal kapcsolatba hozható embereket akartak megtámadni. Az LCI francia hírtelevízió úgy értesült, hogy radikális imámokra, börtönből szabaduló iszlamista elítéltekre, valamint kendőt viselő muszlim nőkre akartak véletlenszerűen az utcán támadni. A titkosszolgálati lehallgatások arra világítottak rá, hogy a csoport tagjai fegyvereket is beszereztek már.

Gérard Collomb belügyminiszter a Twitteren gratulált a titkosszolgálatoknak, amelyek "a mindennapokban vigyáznak a franciák biztonságára minden erőszakos cselekménnyel szemben, bárhonnan is érkezzen az".