Zavart okoz a kötelező keresztényvédelem

Publikálás dátuma
2018.06.26. 07:00
Népszava fotó
Váratlanul érte az alaptörvény módosítása az állami szerveket. A Népszava által megkérdezettek jelentős része legalábbis jobbnak látta, ha hallgatásba burkolózik.

Tájékoztatom, hogy az ügyészség a vonatkozó törvények pontos betartásával jár el – reagált szűkszavúan lapunknak Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője.

Shutterstock illusztráció

Shutterstock illusztráció

A hetedszer is módosított alaptörvény már az állam minden szervének kötelességé teszi Magyarország keresztény kultúrájának védelmét. Kíváncsiak voltunk rá, hogy az adott szervezet milyen módon készül eleget tenni a keresztény kultúra védelmére vonatkozó alaptörvényi kötelezettségnek. Szükséges-e ehhez valamilyen speciális intézkedés? Milyen – elvi vagy gyakorlati – esetekben szorul védelemre a keresztény kultúra? És milyen módon kívánják védeni az állami szervek a keresztény kultúrát olyan esetekben, amikor tevékenységük során nem keresztény emberekkel, szervezetekkel kerülnek kapcsolatba?

Bodnár Szandra, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa előrebocsátotta, hogy az egészségügyről szóló 1997-es törvény alapján a mentés igénybevételéhez való jog a Magyar Köztársaság területén – állampolgárságra vagy egészségbiztosítási jogviszony fennállására való tekintet nélkül – mindenkit megillet. Az Országos Mentőszolgálat természetesen fontosnak tartja valamennyi alaptörvényben rögzített jog, így a keresztény kultúra védelmét és tiszteletben tartását is – hangsúlyozta, ám ennek mikéntjéről nem árult el részleteket.

Lényegesen nagyobb terjedelemben fejtette ki az Állami Számvevőszék álláspontját Horváth Bálint kommunikációs vezető, ebből azonban nem következik, hogy az eddigieknél több konkrétumokkal gyarapodott tudásunk.

AFP fotó

AFP fotó

Magyarország Alaptörvénye szerint az Állami Számvevőszék az Országgyűlés pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, amely törvényben meghatározott feladatkörében ellenőrzi a központi költségvetés végrehajtását, az államháztartás gazdálkodását, az államháztartásból származó források felhasználását és a nemzeti vagyon kezelését – állapította meg. Az ÁSZ szervezetének és működésének részletes szabályait sarkalatos törvény határozza meg, tevékenysége során pedig – mint jogalkalmazó – mindenben az alaptörvény, valamint az egyéb vonatkozó törvények előírásai szerint és maradéktalan betartásával jár el.

Horváth Bálint leszögezte: az ÁSZ küldetése, hogy szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a magyar közpénzügyek átláthatóságát és hozzájáruljon a jól irányított államhoz, teljesítve ezzel a Magyarország Alaptörvényében deklarált előírásokat.

Népszava fotó

Népszava fotó

Összesen tíz helyre küldtük el kérdéseinket. Különösképpen kíváncsiak lettünk volna arra, hogy milyen keresztényvédelmi elképzelésekkel bír az adóhatóság, a Magyar Államkincstár vagy például a rendőrség, de sehonnan nem jött válasz.

Szerző

Orbánról lepereg minden kérdés, letagad bármit

Publikálás dátuma
2018.06.25. 23:01
MTI Fotó: Illyés Tibor
A kormányfő hazugnak nevezte az őt több témában kérdező Harangozó Tamást, szerinte nem is választ kellett adjon, hanem „helyreigazítást”.

„Népünk fényes tekintetű vezetőjének” szólította Orbán Viktor miniszterelnököt Harangozó Tamás szocialista képviselő, aki hétfőn, az azonnali kérdések órájában több kérdést is feltett a parlamentben a kormányfőnek, akinek ezúttal személyesen kellett válaszolnia. Harangozó úgy fogalmazott, nem tudja eldönteni: Orbán tényleg becsapja-e az embereket, vagy csak félretájékoztatják a kollégái.

Tudta-e, hogy a kormány éppen el akarja venni a cafetéria juttatásokat a munkavállalóktól?

A cafetériát senki sem veszi el az emberektől, a cafetéria mennyisége nem változik – mondta erre a miniszterelnök, aki szerint a képviselő nem mond igazat. Látszólag megfeledkezett arról, hogy a 2019-es költségvetést megalapozó adótörvényben a béren kívüli juttatások szinte minden elemét eltörölnék, és jövőre csak a SZÉP-kártya maradna, mint egyetlen kedvező adózású cafeteria-szolgáltatás.

Tudte-e, hogy kormánya épp azon mesterkedik, hogy a miniszterek fizetését havi öt millió forintra emelje?

Ez hazugság, ilyenről nincs szó, ilyen döntés nem született – állította Orbán, csakhogy erre szintén egy, a parlament előtt lévő törvényjavaslat ad hamarosan lehetőséget: e szerint egy miniszter fizetése elérheti a minisztériumához tartozó állami cégvezetők bérét is (a legnagyobb ilyen fizetés havi 5 millió forint). Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta: erről Orbán dönt majd, de előállhat olyan helyzet, hogy egy miniszter többet kereshet majd, mint maga a kormányfő.

Tudta-e, hogy a Pécs-Budapest vasútvonalon a menetidő mára meghaladja az öt órát is?

Erre Orbán azt állította, hogy nemrég utazott a Pécs-Budapest vasúton, és az nem öt és fél óra. „Önt becsapták, rossz vonatra szállt” – élcelődött a kormányfő. A menetrend szerint valóban 3 óra 10 perc az út intercityvel, csakhogy az állandósult felújítás és buszos pótlás miatt ez egyáltalán nincs így, és az is előfordult, hogy az utasok nem fértek fel a vonatpótló buszra.

Szerző
Frissítve: 2018.06.25. 23:06

Orbán harcol a protokollal is

Publikálás dátuma
2018.06.25. 22:26
Forrás: Peter Pellegrini/Facebook

Több apróságra fel kellene hívni a miniszterelnök figyelmét, de Orbán Viktor álláspontja az, hogy a megjelenéséhez sem fogad el tanácsokat senkitől – így reagált lapunknak Görög Ibolya protokollszakértő a GProtokoll Szaktanácsadó Bt. vezetője, a miniszterelnök hétvégén nyilvánosságra és a figyelem középpontjában került fotójára. Orbán a Visegrádi Négyek (V4) többi vezetőjével és Sebastian Kurz osztrák kancellárral állt, nem méretre szabott ruhában.

Forrás: OV/Facebook

Forrás: OV/Facebook

A fotót a hétvégén rengetegen megosztották a közösségi médiában, sőt az egyik hazai divattervező, Herczeg Zoltán felajánlotta, hogy ingyen vállalja a "miniszterelnök úr nadrágjának méretre igazítását." – 10-12 percre kellene csupán nélkülöznie – írta a divattervező a Facebookon, hozzátéve: felajánlása a szeretet és a béke jegyében született.

– Jó lenne, ha Orbán Viktor elfogadná a tanácsokat a körülötte lévőktől, vagy éppen a szabójától – vélekedett Görög Ibolya, hozzátéve: a miniszterelnök valószínűleg nem hiszi el, illetve meg sem hallgatja a kritikát. Pedig a szakértő szerint erre szüksége lenne, hiszen Görög úgy véli egy pocakosabb férfinak bővebb, kicsit hosszabb zakót kell felvennie. – A nadrágnál pedig fontos, hogy csak elől vethet a boka fölött egy buggyot és egyenesen kell állnia. Orbán nem tartja be a megfelelő szabályokat, valószínűleg nem is figyel azokra – mondta a protokollszakértő.

Arra a kérdésünkre, hogy ilyen esetben mit tehet egy tanácsadó, a GProtokoll vezetője azt mondta, meg kell Orbánnak mondani: miniszterelnök úr, ne haragudjon, de ez így nem jó, másikat kell csináltatni.

Görög felidézte, hogy a múltban is több olyan eset történt, amikor Orbán megszegte a szabályokat. A miniszterelnök például többször is zsebre-dugott kézzel jelent meg hivatalos tárgyalásokon, legutóbb pedig így fogott kezet a Magyarországra látogató osztrák kancellárral is. A miniszterelnök 2015-ben és 2011-ben is – a diplomáciában elfogadhatatlan módon – kézcsókkal köszöntötte a német kancellárt, Angela Merkelt, de az öltözékével is többször akadt már már gond, 2013-ban például a japán császár mellett került kínos helyzetbe, a nem jól szabott öltönye miatt.

Szerző
Témák
V4 Orbán Viktor