Megötszörözte földbirtokait Bánki Erik

Publikálás dátuma
2018.06.26. 10:24
Bánki Erik FOTÓ: Molnár Ádám

Jelentősen gyarapodott az elmúlt időszakban Bánki Erik családi gazdasága – írja a Hír TV.

Családi gazdálkodást folytatunk feleségem is és jómagam is. Van egy, kifejezetten egy olyan mezőgazdasági cégünk, ami szintén szerepel a vagyonnyilatkozatban. Ez a BA Agrár Kft., ami ezeknek a földeknek a művelésével foglalkozik” – mondta a csatornának a parlament gazdasági bizottságának elnöke.

A fideszes politikus 2016-os vagyonnyilatkozatában még csak 3, összesen 42 hektárnyi szántót tüntetett fel a tulajdonában, egy évvel később azonban már 9 szántója volt, több mint 190 hektáron. A szerzés évéhez azonban 2016-ot írt – ezt később javította, mind a 9 helyen.

Amikor a tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatom ugye januárban leadtam, akkor ott a kitöltésnél egy évet sorban elcsúsztam véletlenül. Ezt javítottam utólag. Természetesen az idei júniusban leadott vagyonnyilatkozatomban ez már a javított dátummal szerepel” – tette hozzá Bánki.

A képviselő az elmúlt fél évben további 6 szántót is vett Villányban és környékén, őstermelőként pedig szűk fél év alatt több mint 10 millió forintot keresett. Bánki Erik nevén egyébként lakóingatlanként mindössze egy 47 négyzetméteres ürömi lakás tulajdonjogának egyötöde szerepel.

 

Szerző

Egy sáv a divat a körúton

Publikálás dátuma
2018.06.26. 07:10
Jobb elkerülni a Szent István körutat - Fotó: Szalmás Péter

MEGADUGÓ - Június 18-tól pályafelújítás miatt a 4-es és 6-os villamos forgalmát korlátozzák a Nagykörúton, így a villamosok a Széll Kálmán tértől az Oktogonig, a dél-budai végállomásoktól pedig a Harminckettesek teréig járnak. A kimaradó szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat, az útvonalán buszsávot alakítottak ki. A Szent István körúton is forgalomkorlátozás van a XIII. kerületében vízvezeték-felújítás miatt. A Nyugati tér felé a Szemere utca és a Nyugati téri felüljáró közötti szakaszon a belső sávot lezárták, a forgalom csak egy sávon haladhat majd. Szerdától várhatóan augusztus végéig az első ütemben a Szemere utca és a Bihari János utca közötti útpályát teljes szélességében lezárják. Közlekedni az említett szakaszon a villamosvágányon lehet majd jelzőlámpás szabályozás mellett. A Jászai Mari tér és a Szemere utca között ideiglenes buszsávot alakítanak ki.

Szerző

Németh Szilárd: nem vagyok könyvelő

Publikálás dátuma
2018.06.26. 07:05
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Igazi politikusi példakép - dicséri Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a főnökét. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára reménytelennek látja, hogy az egyik oldali sorosozás és a másik oldali diktatúrázás közben bármiről értelmes párbeszéd alakuljon ki a két oldal között.

- Meggyőző győzelmet aratott a kormánypárt április 8-án. Ahhoz mi kell, hogy végre újra behúzhassa egyéniben a csepeli választókörzetet?

- Talán a szerencse hiányzott. Az is kell a politikához. Én mindig tiszteletben tartom az emberek döntését, gratuláltam is doktor Szabónak.

- Másodjára bukott el Szabó Szabolccsal szemben, csak a szerencse hiányzik?

- Rengeteget dolgoztam, azt tettem, amit ígértem. Sokmilliárdos fejlesztéseket hoztam Csepelre és Soroksárra, az itteniek ugyanúgy megkapták a családtámogatást, a nyugdíj- és fizetésemelést, mint az ország más településein élők. Abból a csepeliek most is csak nyertek, hogy országosan a Fidesz és Orbán Viktor kapott kétharmadot, és nem azok a migránspártiak, akiket ők itt ismét beültettek a parlamentbe.

- Azt jósolta az egyik választás előtti Facebook-posztjában, hogyha Szabó nyer, 15 ezer migráns költözik Csepelre. Megérkeztek?

- Ezzel ő és a pártja kérkedett, nem én. Azt nyomta az azóta gyanús pénzügyi körülmények között megszűnt Együtt, hogy 15 ezer migránst simán elbírunk. Szabóék gátlástalanul támogatták volna a betelepítést, a kerítés lebontását, a kvóták szerinti szétosztást, ha az emberektől ők kapnak kormányalakítási megbízást. Hál’ Istennek nem így történt!

- Hihetetlennek tűnik, hogy a beszámolója szerint ön nulla forintból kampányolt Csepelen.

- Azt az egymillió forint közpénzt, amely minden jelöltnek rendelkezésére állt, én nem használtam fel.

- Akkor miből szervezett kampányeseményeket, miből került ki rengeteg Németh Szilárd-plakát a választókörzetben?

- Nem volt sok plakátom. Az Állami Számvevőszék felé, a törvények előírásainak megfelelően, az utolsó fillérig elszámoltunk.

- Mondjon konkrét összeget.

- Nem tudok, nem vagyok könyvelő.

- Ha a Fideszben valaki nem nyer egyéniben, akkor könnyen megrekedhet a karrierje. Ön viszont az egyik fontosabb megbízást kapja a másik után. Mi a titka?

- Dolgozom.

- Különleges kapcsolata van Orbán Viktorral?

- Nagyon tisztelem a miniszterelnököt, a jelleméért, eszéért, kitartásáért, elszántságáért és bátorságáért. Igazi politikusi példakép.

- A minap azt mondta, a térség legerősebb hadseregére lenne szükségünk. Nem lenne fontosabb a térség legjobb oktatásával, vagy egészségügyével rendelkeznünk?

- Igen, a térség legjobb oktatásával és egészségügyével kell rendelkeznünk. Ebbe az irányba megyünk.

- Mi a fontossági sorrend?

- Nincs fontossági sorrend, ezek egyszerre kellenek. 2002 és 2010 között minden a válságról, az ország legatyásításáról szólt, ezt kár tovább ragozni. 2010-ben nem csak a Fidesz nyert elsöprően, hanem az addig regnálókat is eltakarították a választók, mert elegük lett belőlük és a kisstílű politikájukból. Mi harmadszor kaptunk kétharmadot, ez sem véletlen. Ne kezdjük, hogy megváltozott a választási rendszer! A Fidesz mindkét választási rendszerben nyert, de például a mostaniban is veszített egyes helyeken. Áprilisban 15 választókörzetben nem mi nyertük az egyéni mandátumot. A választás tétje az volt, hogy élhetünk-e biztonságban, megőrizhetjük-e, folytathatjuk-e az elmúlt 8 év sikereit, megmaradunk-e magyar Magyarországnak. Az emberek döntöttek, a hadseregfejlesztés is ennek a következménye.

- Nem elvitatva a hadsereg fejlesztésének jogosságát, nem lenne fontosabb arra törekedni, hogy jobb kapcsolatokat alakítsunk ki térségünk országaival?

- A NATO-szövetség alapvető érdekünk, megbízható partnerek vagyunk. Nagyon jó a V4-ek védelmi, katonai koalíciója is. Az elmúlt évek pedig bebizonyították, hogy határaink megvédése, az illegális migráció leküzdése érdekében bizalmi együttműködés alakult ki hazánk és a nem schengeni EU- tagállamok, Horvátország, Románia, illetve az EU-n és a NATO-n kívüli balkáni államok, Szerbia, Macedónia között. Viszont Magyarország szuverenitásának, békéjének, a magyarok biztonságának megőrzése elsősorban a mi saját képességeinken, a Magyar Honvédségen alapul. Ha nincs kikkel-mivel megvédeni a hazát, akkor azt el is veszíthetjük.

- Azt mondja, hogy a hadsereg „újraélesztésébe” szorosan be kell vonni a magyar ipart. Tankokat fogunk gyártani?

- A kínálat nagysága és minősége miatt most még nem tudunk beszállni a harckocsik gyártásába. Viszont van a hadiiparnak olyan része, amely nem bontakozott még ki: új típusú biztonsági kockázatok jelennek meg például a kibertérben. Ebben részt tudna venni az ország, azokkal a területekkel együtt, amelyekben hagyományosan erősek voltunk. Jó példa a csehekkel kötött mostani együttműködésünk, közösen építünk fel egy kézi lőfegyver- és lőszergyárat.

- Több - egymástól független - kormányzati forrás azt mondta nekünk, hogy a helikopterbeszerzést a francia-német Airbus gyárral akarják kiviteleztetni.

- Ez komplex kérdés.

- Így van, vagy nincs így?

- Mivel én is laikus vagyok, így nem is veszek részt a tárgyalásokban, ez a katonák, a szakemberek dolga. Ezért is egy négycsillagos tábornok lett a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor végigjárta a honvédségi ranglétrát, elvégezte az orosz és amerikai hadiakadémiát is, pontosan tudja mi a pálya az esetleges ellenfeleinknél, vagy szövetségeseinknél. És ami a legfontosabb: azt is tudja, mire van szükségünk hazánk megvédéséhez.

- Hogyan értette, amikor azt mondta, hogy a haditengerészeti hagyományok beépültek a magyar nemzeti öntudatba?

- Úgy, ahogy mondtam. A „fake news” szokásosan rosszindulatúan és ostobán kiforgatta a szavaimat. Büszkék lehetünk arra az időszakra, amikor az Osztrák-Magyar Monarchiában haditengerészetünk volt, nagy hadi sikereket értünk el, tengerészeink bátran, esküjükhöz híven áldozták fel életüket a hazáért. „A kötelesség előbbre való, mint az élet!” – ők ezt így tartották.

- Rosszindulatú kiforgatás volt az is, amikor azt mondta, hogy Szél Bernadett nemzetbiztonsági kockázat?

- Most is nemzetbiztonsági kockázatnak tartom. Volt, hogy a kampányban Szél Bernadett az LMP miniszterelnök-jelöltjeként Soros megbízásából migránsbarát politikát folytatott. A napnál világosabb volt, hogy olyan dokumentumokhoz akart hozzáférni, ráadásul törvénytelenül és olyan vehemenciával, ami nemzetbiztonsági jelentőségű volt, tele kockázattal. Mi a nemzetbiztonsági érdeket védtük. Április 8-án viszont az emberek egy kisebbsége ennek ellenére úgy vélte, hogy Szél Bernadettékre is szükségük van. Ezt mi tiszteletben tartjuk.

- Tehát a mai napig egy nemzetbiztonsági kockázatot jelentő képviselő ül a parlamentben és a nemzetbiztonsági bizottságban?

- Igen, sajnos ez a helyzet alakult ki a választáson.

- Sajtóhír, hogy ön is részt vesz majd az alkotmányrevízióban.

- Ez jó! Parlamenti képviselő, a Fidesz alelnöke, államtitkár vagyok, hogyne vennék benne részt?

- Tud olyan ötletet mondani, amit ön szállít majd?

- Nem szeretnék egyelőre ilyet mondani. Most mindenki ezen gondolkozik, konzultálnunk kell.

- Semjén Zsolt azt mondta, semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy üzletemberek pénzén utazgat Kanadától Svédországig a világban vadászgatni. Ha önt egy üzletember meghívná, mondjuk Argentínába egy birkózóversenyre, elfogadná?

- Semmi különlegest nem látok Zsolt vadászataiban. Húsz éve köztudott róla, hogy vadászik. Csak szimpla és alávaló politikai támadást tapasztalok. A szabadideje mindenkinek magánügy. És mi köze a birkózásnak ehhez? Engem a Magyar Birkózó Szövetség vinne külhoni versenyekre. De eddig még egyetlen egzotikus helyre sem mentem. Kimaradt többek között a riói olimpia, a Las Vegas-i és a párizsi VB is.

- De ha meghívnák, elfogadná?

- Nem kell engem meghívni, elmegyek a szövetséggel, ha szükség van rám. De azt mondom, ne engem vigyenek a versenyekre, hanem a birkózókat, edzőket, segítőket. Ők ott a meghatározóak, nem az elnök.

- Márciusban tették le Csepelen egy új csarnok alapkövét.

- Már el is lehet jönni és megnézni, hogy állunk az építkezéssel. A közösségi profilomon már számoljuk vissza, mennyi idő van a megnyitóig. Idén szeptemberre tisztelettel meghívom önöket is egy látogatásra, hol is tartunk. Jövő augusztusban pedig meg lesz a műszaki átadás.

- A csarnok építésére egy olyan alapítványon keresztül is jutott állami támogatást, amely az ön lakcímére van bejegyezve, és amelynek ön az alapítója. Tavalyi beszélgetésünkkor kezdődött ez az ügy.

- Nem az „ügy” kezdődött, hanem a kavarás, hogy hol tartom azt a pénzt, párnába varrva vagy dunyhában?

- És hol?

- A bankban. Az alapítvány minden törvényes feltételt, előírást betartva, az én legcsekélyebb befolyásom nélkül használja fel a forrásokat az építkezésre.

- Tehát Soros Györgynek sincs befolyása az általa alapított alapítványokra.

- El tudják képzelni, hogy volt polgármesterként, országgyűlési képviselőként, a nemzetbiztonsági bizottság alelnökeként lenyúlhattam volna kétmilliárdnyi közpénzt? Az állam különböző szervei – nagyon helyesen – több szinten felügyelnek. Persze a lopást direktben egyetlen ellenzéki politikus és az őket kiszolgáló sajtójuk sem merte állítani, de folyamatosan azt érzékeltették, s mint tényről hazudoztak össze-vissza.

- Gyurcsány Ferenc az első parlamenti ülésen felállt és azt mondta, kezdjen végre normális párbeszédet néhány fontos ügyben a kormány és az ellenzék, mire jött ön és kvázi elküldte melegebb éghajlatra.

- Önök szerint a párbeszédről szónokolt Gyurcsány Ferenc? Először is nagyon nehezen lehetett értelmezni, mit is mondott, olyan zavaros volt az egész. Lehet olyat mondani, hogy beszélgessünk, miközben folytatom a hazudozást, majd leköplek, és dacból beléd rúgok?

- Reménytelennek látja, hogy az egyik oldali sorosozás és a másik oldali diktatúrázás közben bármiről értelmes párbeszéd alakuljon ki a két oldal között?

- Igen, mert mi erre törekszünk. Hogy ne ideológiák, hanem a valóság, az emberekkel való párbeszéd, az ő érdekeik mentén hozzunk döntéseket.

- De ha mindenről Soros György jut eszébe a kormánypártoknak, úgy nehéz lesz.

- De nem mindenről ez a spekuláns jut eszünkbe. Viszont tény, hogy Soros-hálózata az egész brüsszeli politikára hatalmas befolyással van, és ők migránsokkal akarják betelepíteni Európát. Akármit mond Orbán Viktor, Soros György egyből rákontrázik, és diktálja a tempót Brüsszelnek. A magyar miniszterelnök elmondja, hogy az EU új költségvetési tervezete a szegényebb EU-s országokat sújtja a gazdagabbak javára, mire jön Soros György és leírja, a legnagyobb baj az, hogy 2004-ben felvették ezeket a közép-európai országokat az EU-ba.

- Beszéltünk több dolgozóval a minisztériumban, azt mondták, kicsit tartottak öntől, amikor kiderült, hogy itt fog dolgozni, mert a médiából a dúvad Németh Szilárdot ismerték meg, aztán kellemesen csalódtak, amikor kiderült, hogy házon belül kedves, joviális ember. Ezek szerint két Németh Szilárd van?

- A Dúvad című film, Bessenyei Ferenccel a főszerepben az egyik kedvencem. Persze klassz volt az Ördög az emberben, a Dr. Jekyll és Mr. Hyde skizofrén kalandjait feldolgozó amerikai film is. De a viccelődésen túl, kérem, hadd ne elemezzem magam! Amit pedig a sajtóban való megjelenítésemről mondtak, az szerencsére elsősorban nem engem minősít.

Szerző