Előfizetés

Lembergi pogrom: a szálak Oroszországig vezethetnek

Publikálás dátuma
2018.06.26. 18:15
A pogrom után elhagyott lembergi tábor. Fotó: Yuri DYACHYSHYN / AFP
Gyilkosság elkövetésével gyanúsította meg kedden az ukrán ügyészség a kárpátaljai romák átmeneti tábora ellen a hétvégén Lembergben (Lviv) elkövetett pogrom 20 éves, lembergi illetőségű szervezőjét - jelentette az Unian hírügynökség alapján az MTI. A szálak Oroszországba vezetnek a hatóságok szerint.

Az őrizetbe vett fiatal ellen a hatóság az ukrán büntető törvénykönyv előre megfontolt szándékkal, csoportosan és bűnszövetségben elkövetett gyilkosságra vonatkozó cikke alapján indított eljárást. Ha a bíróság bűnösnek találja, 15 évtől életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélhetik.

Az ukrán rendőrség közlése szerint a Lemberg megyei pusztomiti kerületi bíróság elrendelte a kárpátaljai romák elleni támadás elkövetésével gyanúsított két 16 és 17 éves iskolás 60 napos előzetes letartóztatásba helyezését, óvadék ellenében történő szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. A bűnüggyel összefüggésben a lembergi rendőrség 14 személyt vett őrizetbe, a többségük 16 és 17 éves középiskolai tanuló.

Valerij Szereda, a Lemberg megyei rendőrség parancsnoka kedden azt közölte, hogy a kárpátaljai romák tábora elleni pogromot három lembergi iskola tanulói követték el. Szerinte a támadás célja a helyzet destabilizálása volt a megyében.

A lembergi városi közoktatási hatóság a hétvégi romaellenes pogrom miatt kedden elrendelte rendkívüli szülőértekezletek megtartását a nagyváros valamennyi iskolájának 9-11. osztályában. Az intézkedés célja a szülők figyelmének felhívása, hogy ügyeljenek arra, hol tartózkodnak a gyermekeik esténként, milyen kapcsolataik vannak közösségi oldalakon, milyen szakköri foglalkozásokat látogatnak.

Szombat éjjel álarcosok késekkel és baseball-ütőkkel támadtak kárpátaljai magyar cigányok átmeneti táborára Lemberg külvárosában. A támadásban egy 23 éves férfi életét vesztette, három személy, köztük egy anya és 10 éves fia sérüléseket szenvedett. A halálos áldozat és a sérültek a munkácsi járási Szernye és Barkaszó magyar ajkú községének tagjai, valamint Munkács lakosai.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter kedden egy televíziós műsorban kijelentette, hogy a hétvégi lembergi romaellenes pogrom szálai Oroszországba vezetnek. Mint mondta, az utóbbi három hónapban ez sokadik eset, amikor szélsőjobboldaliak roma-táborokra támadnak. Megjegyezte, a kérdés nem kizárólag a rendőrségre tartozik, hanem a társadalom egészére.

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján ugyancsak azt feltételezte, hogy oroszok állhatnak a lembergi romaellenes atrocitás mögött.

"Tegnap csak vertek bennünket, ma már gyilkolnak"

A hatóságok tétlensége mellett gyilkosságig erősödtek a cigányellenes kárpátaljai pogromok. Az ügyben megszólaló Miroszlav Horvat jogvédő szerint még sosem félt ennyire a helyi roma kisebbség. Extrémizmusba és idegengyűlöletbe süllyed az ország - adott hangot aggodalmának Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó. Gyertyagyújtást szervez az áldozatok emlékére Budapesten hétfő délutánra a RomNet és a Kethane Egyesület.

Elmarad az Egyesült Államok szapulása

Publikálás dátuma
2018.06.26. 17:19
Kim Jong Un, Trump új barátja - FOTÓ: SAUL LOEB / AFP
Régi hagyomány érhet véget Észak-Koreában: idén elmarad a szokásos, amerikai imperializmus elleni felvonulás, amelyen a koreai háborúban elszenvedett sérelmekre emlékezett, és az Egyesült Államokat szapulta általában a phenjani tömeg.

Az észak-koreai vezetés nem adott magyarázatot arra, hogy miért marad el idén az esemény – írta az Associated Press –, ám vélhetően az Egyesült Államok és Észak-Korea közti nyitás egyik szimbolikus gesztusaként értelmezhető. Kim Dzsong Un és Donald Trump június 12-i szingapúri történelmi találkozójának egyik eredménye az volt, hogy az észak-koreai vezető ismételten hangsúlyozta elkötelezettségét a félsziget atommentesítése mellett, az amerikai elnök pedig bejelentette, hogy felfüggesztik az Egyesült Államok és Dél-Korea között évente megrendezett közös hadgyakorlatot, amely mindig is rendkívül zavarta a phenjani vezetést. Elemzők azonban figyelmeztettek, hogy a nagy szavak ellenére a közösen szignózott dokumentum nyelvezete igen homályos, és hiányoznak belőle a konkrét, rezsimmel szembeni követelések. A két nemzet ennek ellenére átütő sikerként értékelte a csúcstalálkozót, s ezért is tekinthetett el Kim Dzsong Un az antiimperialista felvonulás megrendezésétől.

„(Az esemény elmaradása) annak a jele, hogy Észak-Korea eléggé magabiztos az Egyesült Államokkal folytatott kapcsolatfelvétel erejében. Szeretnék, ha odahaza pozitívabb lenne a közhangulat, és egyúttal konstruktív jeleket akarnak küldeni a nemzetközi közösségnek” – mondta egy volt amerikai diplomata, Minta Ora a The Guardiannek. „A végső céljuk egyrészt az, hogy előrehaladást érjenek el az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások terén, vagy, ha ismét feszültség alakulna ki, Washingtont tudják okolni érte” – tette hozzá a régiót jól ismerő szakértő.

A brit napilap emlékeztetett, hogy a hetekig tartó eseménysorozatot megnyitó „parádén” a résztvevők hagyományosan Amerika-ellenes szlogeneket kiabálnak, karikatúrákat ábrázoló plakátokkal vonulnak, s közben az öklüket lóbálják. Az elmúlt években arra is volt példa, hogy speciális bélyeget adtak ki az alkalomra, amely az Egyesült Államok rombolását ábrázolta.

Gyorsan lecsapott az Audi a szaúdi nőkre

Publikálás dátuma
2018.06.26. 15:41
FOTÓ: CHRISTOF STACHE / AFP

Vasárnaptól lépett életbe az a rendelkezés Szaúd-Arábiában, melynek eredményeként a nők is vezethetnek autót, de az Audi máris lecsapott az új vevőkörre: készítettek egy videót, mellyel üdvözlik a szaúdi asszonyokat a volán mögött.

Jörg Dietzel, a vállalat egyik kommunikációs vezetője a marketing-interactive.com cikke szerint azt mondta, büszkék arra, hogy részt vehetnek a pillanat megünneplésében, és szeretnék, ha a nők nagyon jól éreznék magukat az Audi járműveiben.

A szaúdi nők egyébként éltek az új rendelkezés adta lehetőséggel – mint megírtuk, még a pirkadatot sem várták meg, máris megrohamozták az autós iskolákat.

A szaúdi nőknek viszont továbbra is tilos bankszámlát nyitni, ingatlant vagy értékes ingóságot vásárolni, egyedül repülőre szállni, nem dönthetnek házasságról vagy válásról, nyilvános helyeken pedig csak a családosok részére elkülönített részeken tartózkodhatnak.