Közös európai hadsereg létrehozásáról döntöttek

Publikálás dátuma
2018.06.26. 19:31
Védelmi miniszterek Luxemburgban az európai hadsereg szándéknyilatkozatának aláírásakor - a képen Ursula von der Leyen. Fotó: JO
Kilenc európai ország védelmi minisztere írt alá megállapodást közös katonai erő létrehozásáról hétfőn Luxemburgban - írja az Euronews.

Az "Európai Intervenciós Kezdeményezés" elnevezésű fegyveres erő megalakulását Franciaország kezdeményezte. A francia köztársasági elnök már tavaly szeptemberben a haderő felállítását sürgette.

Most kilenc ország írta alá a szándéknyilatkozatot: Belgium, Dánia, Észtország, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Portugália és Spanyolország. Hónapokig folytak a tárgyalások Berlin és Párizs között.

"Ez a hasonló gondolkodású országok fórumának létrehozásáról szól" - nyilatkozta a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen. A cél az, hogy ez a hadtest készen álljon az európai határok közelében kialakuló konfliktusok gyors kezelésére a NATO vagy az Egyesült Államok közreműködése nélkül.

Szerző

Trump diadala - Hatályban tartotta rendelkezését a bíróság

Publikálás dátuma
2018.06.26. 19:22
Hiába tiltakoztak - FOTÓ: TIMOTHY A. CLARY /AFP
Az USA legfelsőbb bírósága, miután törvényesnek ítélte, hatályban tartotta az elnök rendeletét, amely megtiltotta a beutazást több iszlám ország polgárai számára.

A szavazás 5-4 arányban billent az igenek felé, a konzervatívok szavazataival.

Mint emlékezetes, amikor Donald Trump egy héttel hivatalba lépése után kiadta a most hatályban hagyott, így megerősített rendelkezését, óriási káosz alakult ki az ország repülőterein. Több szövetségi állam bírósága saját hatáskörben meg is tagadta annak alkalmazását. 

Szerző

Lembergi pogrom: a szálak Oroszországig vezethetnek

Publikálás dátuma
2018.06.26. 18:15
A pogrom után elhagyott lembergi tábor. Fotó: Yuri DYACHYSHYN / AFP
Gyilkosság elkövetésével gyanúsította meg kedden az ukrán ügyészség a kárpátaljai romák átmeneti tábora ellen a hétvégén Lembergben (Lviv) elkövetett pogrom 20 éves, lembergi illetőségű szervezőjét - jelentette az Unian hírügynökség alapján az MTI. A szálak Oroszországba vezetnek a hatóságok szerint.

Az őrizetbe vett fiatal ellen a hatóság az ukrán büntető törvénykönyv előre megfontolt szándékkal, csoportosan és bűnszövetségben elkövetett gyilkosságra vonatkozó cikke alapján indított eljárást. Ha a bíróság bűnösnek találja, 15 évtől életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélhetik.

Az ukrán rendőrség közlése szerint a Lemberg megyei pusztomiti kerületi bíróság elrendelte a kárpátaljai romák elleni támadás elkövetésével gyanúsított két 16 és 17 éves iskolás 60 napos előzetes letartóztatásba helyezését, óvadék ellenében történő szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. A bűnüggyel összefüggésben a lembergi rendőrség 14 személyt vett őrizetbe, a többségük 16 és 17 éves középiskolai tanuló.

Valerij Szereda, a Lemberg megyei rendőrség parancsnoka kedden azt közölte, hogy a kárpátaljai romák tábora elleni pogromot három lembergi iskola tanulói követték el. Szerinte a támadás célja a helyzet destabilizálása volt a megyében.

A lembergi városi közoktatási hatóság a hétvégi romaellenes pogrom miatt kedden elrendelte rendkívüli szülőértekezletek megtartását a nagyváros valamennyi iskolájának 9-11. osztályában. Az intézkedés célja a szülők figyelmének felhívása, hogy ügyeljenek arra, hol tartózkodnak a gyermekeik esténként, milyen kapcsolataik vannak közösségi oldalakon, milyen szakköri foglalkozásokat látogatnak.

Szombat éjjel álarcosok késekkel és baseball-ütőkkel támadtak kárpátaljai magyar cigányok átmeneti táborára Lemberg külvárosában. A támadásban egy 23 éves férfi életét vesztette, három személy, köztük egy anya és 10 éves fia sérüléseket szenvedett. A halálos áldozat és a sérültek a munkácsi járási Szernye és Barkaszó magyar ajkú községének tagjai, valamint Munkács lakosai.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter kedden egy televíziós műsorban kijelentette, hogy a hétvégi lembergi romaellenes pogrom szálai Oroszországba vezetnek. Mint mondta, az utóbbi három hónapban ez sokadik eset, amikor szélsőjobboldaliak roma-táborokra támadnak. Megjegyezte, a kérdés nem kizárólag a rendőrségre tartozik, hanem a társadalom egészére.

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján ugyancsak azt feltételezte, hogy oroszok állhatnak a lembergi romaellenes atrocitás mögött.

"Tegnap csak vertek bennünket, ma már gyilkolnak"

A hatóságok tétlensége mellett gyilkosságig erősödtek a cigányellenes kárpátaljai pogromok. Az ügyben megszólaló Miroszlav Horvat jogvédő szerint még sosem félt ennyire a helyi roma kisebbség. Extrémizmusba és idegengyűlöletbe süllyed az ország - adott hangot aggodalmának Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó. Gyertyagyújtást szervez az áldozatok emlékére Budapesten hétfő délutánra a RomNet és a Kethane Egyesület.

Szerző