Karácsony, Gulyás és Bartók Béla

Publikálás dátuma
2018.06.26 22:15
Menekültek tüntetnek a Keletinél 2015. szeptember 1-jén. Fotó: Németh András Péter
Fotó: /

Nem baj, ha túllépjük az időkeretet, legyen ez egy laza, liberális vita – mondta Gulyás Gergely a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület kedd esti rendezvényén. Pikáns, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadta a civilszervezet meghívását, hiszen ahogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a vita másik résztvevője rámutatott: többek között Gulyás szavazatának is köszönhetően bélyegezték meg az egyesületet. Sőt a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas a múlt héten matricázta fel a Menedék székhelyét, amely egyébként csillagos ház volt.

Karácsony felhívta a figyelmet arra is, az esemény azt a látszatot kelti, mintha normális országban élnénk, miközben a Fidesz politikusai elszigetelt eseteket leszámítva nem állnak szóba senkivel. Gulyás erre a felvetésre csak annyit reagált, ő minden meghívásnak próbál eleget tenni, és a kampányban is legalább hatszor vitázott különböző ellenzéki pártok vezetőivel.

A beszélgetés középpontjában a migráció állt. A Menedék célja az volt, hogy elsősorban nem a politikai kommunikációból ismert migrációval kapcsolatos álláspontokat jelenítsék meg, hanem például a munkaerő-piaci és demográfiai hatásoktól, a migrációhoz köthető kulturális konfliktusokon és megoldásukon át, a szabályozatlan migráció kezelésének, illetve a menekültek befogadásának kérdéséig vitassák meg a témát.

Gulyás leszögezte, hogy a migráció nem valamilyen politikai kampány, évek óta ez a legfontosabb kérdés Európában. – A magyar álláspont egyébként is humánusabb, mint a német – legalábbis a kancelláriaminiszter szerint.

– Hajmeresztő – minősítette politikustársának véleményét Karácsony Gergely. Az ellenzéki pártvezető szerint az Európai Unió küszködik a migrációs problémával, sok mással együtt. – Szándékosan tartotta itt 2015-ben a Fidesz a menekülteket, ők tovább akartak azonnal menni. Ahogy elkészültek a kormánypártnak fontos kampányfotók, már mehettek is – vélekedett Zugló polgármestere. Emiatt ugyanakkor – folytatta Karácsony – egy olyan országban, amelyben nincs migrációs nyomás embereket vernek meg az utcán, mert esetleg migránsnak néznek ki.  Gulyás erre nem reagált, viszont arra igen, hogy Zugló polgármestere szerint direkt tartották Magyarországon a menekülteket. – Erre az összeesküvés-elméletre Csurka István is csettintene – fogalmazott a kormánypárti politikus.

A közönség is kérdezhetett, a legfigyelemreméltóbb párbeszéd egy fiatal nő és Gulyás között alakult ki.

– Miniszterelnök úr kijelentette, hogy más vallású, más kultúrájú embereket nem kíván befogadni az országba. Ön milyen állampolgárnak tartja magát?

– Magyar állampolgárnak.

– Van egy világhírű zeneszerzőnk, Bartók Béla. Kérem mondjon három színpadi művet Bartóktól.

– Ne menjünk bele vizsgáztatásba.

– De engem ez érdekelne.

– Először is idézze pontosan a miniszterelnököt.

– Évek óta ezt mondja.

– Nem ezt mondja.

Végül Gulyástól nem tudtuk meg, hogy ismeri-e Bartók műveit, azonban a magabiztos kormánypárti politikus látványosan kellemetlenül érezte magát a hölgy kérdései után. Persze gyorsan magára talált, és a többi kérdésre hibátlanul felmondta a Fidesz álláspontját.  

2018.06.26 22:15

Annyit várt egy műtétre, hogy belehalt - Feljelentést tett az MSZP

Publikálás dátuma
2019.01.18 15:09
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Egy tavaly ősszel a Honvéd Kórházban életét vesztő nő ügyében tett feljelentését a párt, hogy kiderüljön, miért történt a tragédia, és ki ezért a felelős.
Az MSZP feljelentést tett a Legfőbb Ügyészégen egy tavaly ősszel a Honvédkórházban elhunyt beteg ügyében - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, tavaly nyáron kiderült, válságos helyzetben van a Honvédkórház: a sürgősségi osztályon kifizetetlen túlórákról, orvos-, nővér- és eszközhiányról, vezetői felmondásokról szóltak a hírek. Hozzátette:
annyira kevés a szakorvos az intézményben, hogy életveszélyben lévő betegeket is kénytelenek kórházak között utaztatni. Ennek lett áldozata tavaly novemberben egy 62 éves nő.
Háromszor küldözgettek két telephely között oda-vissza azért, hogy el tudjanak végezni rajta egy egyszerű ultrahangvizsgálatot - mondta. Késve hajtottak végre a betegen egy műtétet, aki ezért meghalt. Ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek ezért, mondta el Bangóné Borbély Ildikó, hogy kiderüljön, a betegnek miért kellett meghalnia, és hogy kivizsgálják, ki a felelős a haláláért. Kitért arra, a Fideszt nem érdekli, hogy
egy felmérés szerint a 75 év alatti betegek 41 százaléka azért hal meg, mert nem kap megfelelő ellátást.
A szocialista politikus szerint az sem érdekli Orbánékat, hogy Magyarország messze magasan vezet az EU-ban a krónikus betegségek miatti halálozásokban. Amikor az egészségügy ilyen borzalmas állapotban van, akkor az állami vezetőknek nem jár kiemelt egészségügyi ellátás, ezért kezdeményezett az MSZP népszavazást. Az MSZP bízik abban, hogy a Kúria úgy dönt, meg lehet ezt a népszavazást tartani.
2019.01.18 15:09

Vezéráldozat a kincstári sakktáblán

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:42

Fotó: Népszava/
Leváltották a Magyar Államkincstár (MÁK) Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának (NYUFIG) szakmai igazgató-helyettesét – értesült a Népszava több kincstári forrásból.
Gondán Csaba lefokozását ugyan hivatalosan nem erősítette meg a szervezet sajtóirodája, de ezen nem lepődtünk meg, hiszen a múlt pénteki nyugdíj-átutalási botrány óta lapunk egyetlen kérdésére sem válaszoltak. Informátoraink szerint a több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó jogász azért kerül alacsonyabb beosztásba, mert valakit meg kellett nevezni a példátlan technikai hiba felelőseként, miután Varga Mihály vizsgálatot indított az ügyben. A pénzügyminiszter ezt kedden Mesterházy Attila szocialista képviselő kérdésére válaszolva jelentette be. Az ügyben a MÁK vezetői nem álltak a nyilvánosság elé sem aznap, amikor nyugdíjasok tömege hiába várta bankja bejáratánál a megszokott kora reggeli időpontban, hogy pénzt vehessen fel a számlájára érkező nyugdíjából, sem pedig később, amikor egyértelművé vált, hogy a technikai hiba a kincstár központi informatikai rendszerében lépett fel. A szervezet azóta is kitart amellett, hogy a számlákon a lakossági pénzintézetek a jogszabályban rögzített napon éjfélig jóváírták az összegeket, tehát nem is történt semmi rendkívüli. Márpedig a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság korábbi vezetője, Barát Gábor lapunk kérdésére határozottan kijelentette, hogy az utóbbi negyed században ilyen csúszásra egyszer sem volt példa. A dátumot pedig csak a bankok dolgozóinak túlmunkájával sikerült tartani, a portfolio.hu magyarázata szerint az átutalások több csomagban érkeztek a pénzintézetekhez, amelyek még este 7 óra körül is fogadtak, és 21 óra után is jóváírtak az ügyfelek számláján tranzakciókat, amire szintén nem igen volt példa korábban. Több szakértő is arról beszélt az elmúlt napokban, hogy a MÁK központi rendszerében volt baj, a nyugdíjfolyósítótól időben és pontosan megérkeztek az összes számlás nyugdíjas adatai, de a kincstári rendszer hibájából az információk nem jutottak el az utalási lánc következő szereplőjéhez, a Giro Zrt-hez, amelynek feladata a kifizetéshez szükséges információk szétküldése a pénzintézeteknek. Innen nézve teljesen érthetetlen Gondán Csaba eltávolítása a folyósítási igazgató-helyettesi székből, hisz a hozzá tartozó feladatokat hibátlanul oldották meg a NYUFIG dolgozói. A Váci úton (a folyósító irodaházában) azt gondolják a munkatársak, hogy a lépéssel a kincstári vezérkar a Hold utcai központ működési hibáit akarja takargatni.
2019.01.18 14:42