Karácsony, Gulyás és Bartók Béla

Publikálás dátuma
2018.06.26 22:15
Menekültek tüntetnek a Keletinél 2015. szeptember 1-jén. Fotó: Németh András Péter

Nem baj, ha túllépjük az időkeretet, legyen ez egy laza, liberális vita – mondta Gulyás Gergely a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület kedd esti rendezvényén. Pikáns, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadta a civilszervezet meghívását, hiszen ahogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a vita másik résztvevője rámutatott: többek között Gulyás szavazatának is köszönhetően bélyegezték meg az egyesületet. Sőt a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas a múlt héten matricázta fel a Menedék székhelyét, amely egyébként csillagos ház volt.

Karácsony felhívta a figyelmet arra is, az esemény azt a látszatot kelti, mintha normális országban élnénk, miközben a Fidesz politikusai elszigetelt eseteket leszámítva nem állnak szóba senkivel. Gulyás erre a felvetésre csak annyit reagált, ő minden meghívásnak próbál eleget tenni, és a kampányban is legalább hatszor vitázott különböző ellenzéki pártok vezetőivel.

A beszélgetés középpontjában a migráció állt. A Menedék célja az volt, hogy elsősorban nem a politikai kommunikációból ismert migrációval kapcsolatos álláspontokat jelenítsék meg, hanem például a munkaerő-piaci és demográfiai hatásoktól, a migrációhoz köthető kulturális konfliktusokon és megoldásukon át, a szabályozatlan migráció kezelésének, illetve a menekültek befogadásának kérdéséig vitassák meg a témát.

Gulyás leszögezte, hogy a migráció nem valamilyen politikai kampány, évek óta ez a legfontosabb kérdés Európában. – A magyar álláspont egyébként is humánusabb, mint a német – legalábbis a kancelláriaminiszter szerint.

– Hajmeresztő – minősítette politikustársának véleményét Karácsony Gergely. Az ellenzéki pártvezető szerint az Európai Unió küszködik a migrációs problémával, sok mással együtt. – Szándékosan tartotta itt 2015-ben a Fidesz a menekülteket, ők tovább akartak azonnal menni. Ahogy elkészültek a kormánypártnak fontos kampányfotók, már mehettek is – vélekedett Zugló polgármestere. Emiatt ugyanakkor – folytatta Karácsony – egy olyan országban, amelyben nincs migrációs nyomás embereket vernek meg az utcán, mert esetleg migránsnak néznek ki.  Gulyás erre nem reagált, viszont arra igen, hogy Zugló polgármestere szerint direkt tartották Magyarországon a menekülteket. – Erre az összeesküvés-elméletre Csurka István is csettintene – fogalmazott a kormánypárti politikus.

A közönség is kérdezhetett, a legfigyelemreméltóbb párbeszéd egy fiatal nő és Gulyás között alakult ki.

– Miniszterelnök úr kijelentette, hogy más vallású, más kultúrájú embereket nem kíván befogadni az országba. Ön milyen állampolgárnak tartja magát?

– Magyar állampolgárnak.

– Van egy világhírű zeneszerzőnk, Bartók Béla. Kérem mondjon három színpadi művet Bartóktól.

– Ne menjünk bele vizsgáztatásba.

– De engem ez érdekelne.

– Először is idézze pontosan a miniszterelnököt.

– Évek óta ezt mondja.

– Nem ezt mondja.

Végül Gulyástól nem tudtuk meg, hogy ismeri-e Bartók műveit, azonban a magabiztos kormánypárti politikus látványosan kellemetlenül érezte magát a hölgy kérdései után. Persze gyorsan magára talált, és a többi kérdésre hibátlanul felmondta a Fidesz álláspontját.  

Reméljük, Kövér László nem idézte Semjént, amikor együttérzését fejezte ki a Notre Dame miatt

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:33

Fotó: Vajda József
Nagyon azért nem kapkodta el a francia házelnöknek szóló együttérző levél elküldését.
Az Országgyűlés elnöke levélben fejezte ki együttérzését a francia képviselőház és a szenátus elnökének a Notre Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön. Kövér László azt írta Richard Ferrand-nak és Gérard Larcher-nak: megdöbbenve és mély megrendüléssel értesült a kereszténység, a katolikus egyház és az egyetemes kultúra egyik fontos jelképének számító Notre Dame-székesegyházat ért tűzesetről, amely felbecsülhetetlen kárt okozott a rekonstrukció alatt álló épületben. Az Országgyűlés elnöke levelében kifejezte elismerését a francia tűzoltók hősies küzdelméért, amelynek köszönhetően sikerült megóvni "a kereszténység egyik bástyáját" a teljes pusztulástól, csakúgy, mint az épületben őrzött keresztény kegytárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményének jelentős részét. Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia nemzetet, és sok erőt, kitartást kívánt a székesegyház újjáépítéséhez.   Semjén Zsolt kedden még arról értekezett, hogy az égő Notre Dame a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját fejezi ki. "Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk” - mondta a tűz kapcsán a HírTv-ben a nagy vadász. 
Frissítve: 2019.04.18 19:35

Most szocialista aláírásgyűjtőkre támadtak

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:21

Fotó: mszp.hu
Egy ember megharapta és a kabátjával fojtogatta a Societas elnökét.
Megtámadták az MSZP aláírásgyűjtő aktivistáit csütörtök délután Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren - írja az Index. Torzsa Sándor, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas elnöke elmondta, egy 30-40 éves férfi közeledett az MSZP-Párbeszéd sátrához, kezében egy másfél literes üdítős palackkal. A férfi - Torzsa elmondása szerint - az egyik szocialista "kolléganőt elkezdte lelocsolni a palackban lévő piros löttyel", majd hozzávágta a palackot, közben hangosan szidta az MSZP-t. Torzsa ekkor lépett oda megvédeni a társát, mire a férfi nekitámadott. "Nekem esett, levitt a földre, a kezembe harapott, még most látszik a nyoma. Ezután eldurvult a dolog: a kabátomat a fejemre tekerte, azzal fojtogatott." A dulakodás két percig tarthatott , ekkor az ott lévő járókelők és a többi szocialista szétválasztotta őket, és leszedte róla. Torzsa ezután kihívta a rendőrséget, és feljelentést tesz a támadó ellen. Torzsa azt is megemlítette, hogy a szemben lévő fideszes aláírásgyűjtő pultnál tétlenül nézték végig az egészet, sőt valaki azt mondta, hogy ide vezet, ha beengeditek a feketéket. Legutóbb a DK és a Párbeszéd aláírásgyűjtő aktivistáit zaklatta a kormánymédia kedvenc trollja a Nyugati téren.