Karácsony, Gulyás és Bartók Béla

Publikálás dátuma
2018.06.26 22:15
Menekültek tüntetnek a Keletinél 2015. szeptember 1-jén. Fotó: Németh András Péter

Nem baj, ha túllépjük az időkeretet, legyen ez egy laza, liberális vita – mondta Gulyás Gergely a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület kedd esti rendezvényén. Pikáns, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadta a civilszervezet meghívását, hiszen ahogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a vita másik résztvevője rámutatott: többek között Gulyás szavazatának is köszönhetően bélyegezték meg az egyesületet. Sőt a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas a múlt héten matricázta fel a Menedék székhelyét, amely egyébként csillagos ház volt.

Karácsony felhívta a figyelmet arra is, az esemény azt a látszatot kelti, mintha normális országban élnénk, miközben a Fidesz politikusai elszigetelt eseteket leszámítva nem állnak szóba senkivel. Gulyás erre a felvetésre csak annyit reagált, ő minden meghívásnak próbál eleget tenni, és a kampányban is legalább hatszor vitázott különböző ellenzéki pártok vezetőivel.

A beszélgetés középpontjában a migráció állt. A Menedék célja az volt, hogy elsősorban nem a politikai kommunikációból ismert migrációval kapcsolatos álláspontokat jelenítsék meg, hanem például a munkaerő-piaci és demográfiai hatásoktól, a migrációhoz köthető kulturális konfliktusokon és megoldásukon át, a szabályozatlan migráció kezelésének, illetve a menekültek befogadásának kérdéséig vitassák meg a témát.

Gulyás leszögezte, hogy a migráció nem valamilyen politikai kampány, évek óta ez a legfontosabb kérdés Európában. – A magyar álláspont egyébként is humánusabb, mint a német – legalábbis a kancelláriaminiszter szerint.

– Hajmeresztő – minősítette politikustársának véleményét Karácsony Gergely. Az ellenzéki pártvezető szerint az Európai Unió küszködik a migrációs problémával, sok mással együtt. – Szándékosan tartotta itt 2015-ben a Fidesz a menekülteket, ők tovább akartak azonnal menni. Ahogy elkészültek a kormánypártnak fontos kampányfotók, már mehettek is – vélekedett Zugló polgármestere. Emiatt ugyanakkor – folytatta Karácsony – egy olyan országban, amelyben nincs migrációs nyomás embereket vernek meg az utcán, mert esetleg migránsnak néznek ki.  Gulyás erre nem reagált, viszont arra igen, hogy Zugló polgármestere szerint direkt tartották Magyarországon a menekülteket. – Erre az összeesküvés-elméletre Csurka István is csettintene – fogalmazott a kormánypárti politikus.

A közönség is kérdezhetett, a legfigyelemreméltóbb párbeszéd egy fiatal nő és Gulyás között alakult ki.

– Miniszterelnök úr kijelentette, hogy más vallású, más kultúrájú embereket nem kíván befogadni az országba. Ön milyen állampolgárnak tartja magát?

– Magyar állampolgárnak.

– Van egy világhírű zeneszerzőnk, Bartók Béla. Kérem mondjon három színpadi művet Bartóktól.

– Ne menjünk bele vizsgáztatásba.

– De engem ez érdekelne.

– Először is idézze pontosan a miniszterelnököt.

– Évek óta ezt mondja.

– Nem ezt mondja.

Végül Gulyástól nem tudtuk meg, hogy ismeri-e Bartók műveit, azonban a magabiztos kormánypárti politikus látványosan kellemetlenül érezte magát a hölgy kérdései után. Persze gyorsan magára talált, és a többi kérdésre hibátlanul felmondta a Fidesz álláspontját.  

Havi 2,7 millió forintért bérel irodát Áder János ötfős alapítványa

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:51
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ Mateusz Wlodarczyk
A kormány által évi másfél milliárd forinttal támogatott klímavédelmi alapítvány a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a kitűnő fekvésű Duna-parti ingatlant.
2 millió 700 ezer forintért bérel irodát havonta Áder János alapítványa - írja az RTL Klub híradójának információira hivatkozva az Index. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, amelyet a köztársasági elnök 2016-ban alapított, azt közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a Duna-parti ingatlant. Az iroda impozáns helyen fekszik, panorámával a Dunára és a Várkert Bazárra. A hírek szerint a 350 négyzetméteres irodában öt főállású munkatárs dolgozik. A szervezetet, amelynek célja felhívni az emberek figyelmét a klímaváltozás veszélyeire, évi másfél milliárd forinttal támogatja a kormány. A szervezet tavaly ősz óta aktívabb, amikor Csepreghy Nándor volt államtitkár lett az igazgatója.

RTL Híradó: meghalt a Nyugati-pályaudvarnál összeeső fiatal, akihez lassan ért ki a mentő

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:41
Ezúttal lassan érkezett a segítség.
Fotó: Kállai Márton
A 17 éves férfi kedden lett rosszul mindössze pár száz méterre a mentősök budapesti központjától. Győrfi Pál korábban elismerte, volt olyan szabad kocsijuk, ami hamarabb elérte volna a beteget.
Az RTL Klub péntek esti híradója szerint meghalt az a 17 éves férfi, aki a kedden esett össze a Nyugati-pályaudvarnál - írja az Index. A fiatalemberhez akkori beszámolók szerint 25 perccel a bejelentés után érkezett meg az első mentő (közben civilek próbáltak küzdeni az életéért) - holott néhány száz méterre onnan, a Markó utcában található a Központi Mentőállomás.

Ahogy azt mi is megírtuk, Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője péntek délelőtt egy sajtótájékoztatón bejelentette, az első vizsgálatok alapján emberi mulasztás miatt érkezett későn az ellátás.
"Az első vizsgálat szerint a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőautó, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, mint a helyszínre irányított egység, mégsem riasztották. A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott, ezért őket a belső vizsgálat lezárulásáig az OMSZ főigazgatója felmentette a munkavégzés alól."
- mondta Győrfi.
A szóvivő az eseményen még nem közölte, hogy kedd óta változott-e a fiatalember állapota, most viszont úgy fest, bekövetkezett a legrosszabb. "Az OMSZ megteszi a szükséges lépéseket, hogy hasonló mentésirányítói hiba ne fordulhasson elő" - mondta még péntek délelőtt Győrfi Pál.