Karácsony, Gulyás és Bartók Béla

Publikálás dátuma
2018.06.26. 22:15
Menekültek tüntetnek a Keletinél 2015. szeptember 1-jén. Fotó: Németh András Péter

Nem baj, ha túllépjük az időkeretet, legyen ez egy laza, liberális vita – mondta Gulyás Gergely a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület kedd esti rendezvényén. Pikáns, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadta a civilszervezet meghívását, hiszen ahogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a vita másik résztvevője rámutatott: többek között Gulyás szavazatának is köszönhetően bélyegezték meg az egyesületet. Sőt a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas a múlt héten matricázta fel a Menedék székhelyét, amely egyébként csillagos ház volt.

Karácsony felhívta a figyelmet arra is, az esemény azt a látszatot kelti, mintha normális országban élnénk, miközben a Fidesz politikusai elszigetelt eseteket leszámítva nem állnak szóba senkivel. Gulyás erre a felvetésre csak annyit reagált, ő minden meghívásnak próbál eleget tenni, és a kampányban is legalább hatszor vitázott különböző ellenzéki pártok vezetőivel.

A beszélgetés középpontjában a migráció állt. A Menedék célja az volt, hogy elsősorban nem a politikai kommunikációból ismert migrációval kapcsolatos álláspontokat jelenítsék meg, hanem például a munkaerő-piaci és demográfiai hatásoktól, a migrációhoz köthető kulturális konfliktusokon és megoldásukon át, a szabályozatlan migráció kezelésének, illetve a menekültek befogadásának kérdéséig vitassák meg a témát.

Gulyás leszögezte, hogy a migráció nem valamilyen politikai kampány, évek óta ez a legfontosabb kérdés Európában. – A magyar álláspont egyébként is humánusabb, mint a német – legalábbis a kancelláriaminiszter szerint.

– Hajmeresztő – minősítette politikustársának véleményét Karácsony Gergely. Az ellenzéki pártvezető szerint az Európai Unió küszködik a migrációs problémával, sok mással együtt. – Szándékosan tartotta itt 2015-ben a Fidesz a menekülteket, ők tovább akartak azonnal menni. Ahogy elkészültek a kormánypártnak fontos kampányfotók, már mehettek is – vélekedett Zugló polgármestere. Emiatt ugyanakkor – folytatta Karácsony – egy olyan országban, amelyben nincs migrációs nyomás embereket vernek meg az utcán, mert esetleg migránsnak néznek ki.  Gulyás erre nem reagált, viszont arra igen, hogy Zugló polgármestere szerint direkt tartották Magyarországon a menekülteket. – Erre az összeesküvés-elméletre Csurka István is csettintene – fogalmazott a kormánypárti politikus.

A közönség is kérdezhetett, a legfigyelemreméltóbb párbeszéd egy fiatal nő és Gulyás között alakult ki.

– Miniszterelnök úr kijelentette, hogy más vallású, más kultúrájú embereket nem kíván befogadni az országba. Ön milyen állampolgárnak tartja magát?

– Magyar állampolgárnak.

– Van egy világhírű zeneszerzőnk, Bartók Béla. Kérem mondjon három színpadi művet Bartóktól.

– Ne menjünk bele vizsgáztatásba.

– De engem ez érdekelne.

– Először is idézze pontosan a miniszterelnököt.

– Évek óta ezt mondja.

– Nem ezt mondja.

Végül Gulyástól nem tudtuk meg, hogy ismeri-e Bartók műveit, azonban a magabiztos kormánypárti politikus látványosan kellemetlenül érezte magát a hölgy kérdései után. Persze gyorsan magára talált, és a többi kérdésre hibátlanul felmondta a Fidesz álláspontját.  

Szerző

Szerda délután kiadós csapadék jöhet

Publikálás dátuma
2018.06.26. 21:08
Illusztráció/AFP fotó
Szerdán a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, miközben délkelet felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. A kiadós csapadék szerda délutántól valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé kísérhetik erős széllökések.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul.  A legmagasabb nappali szerdán általában 18 és 24 fok között valószínű.

Csütörtökön továbbra is sokfelé lesz eső, zápor, keleten helyenként zivatar is. A déli, délkeleti megyékben lehet több napsütés. A szél megélénkül, időnként meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-17, a legmagasabb hőmérséklet 20-26 fok között alakul.

Pénteken is a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett több helyen várható eső, zápor, néhol zivatar. A szél élénk, időnként erős lesz. A minimumhőmérséklet 12-17 fok között valószínű. A maximumok 20-27 fok között alakulnak.

Szombaton reggel még lehet főként délen csapadék, majd ott is megszűnik az eső. Napközben már jórészt gyengén felhős idő várható sok napsütéssel, de a szél erős, sőt néhol viharos is lehet. A leghidegebb órákban 13-18 fok lesz. Napközben 24-29 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap napos idő várható kevés felhővel, csapadék nélkül. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-17, a legmagasabb hőmérséklet 22-27 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Szerző
Témák
időjárás

7-es cikkely - Levélben próbálta puhítani a kormány a LIBE tagjait

Publikálás dátuma
2018.06.26. 18:00
Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkár Forrás: kormany.hu
Számon kért, figyelmeztetett, kérlelt: az uniós kapcsolatokért felelős államtitkár külön levélben próbálta megdolgozni az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának (LIBE) tagjait, hogy ne fogadják el a Sargentini-jelentést, ami utat nyitna a Magyarország uniós kizárása felé. Hiába.

Nyilvánosságra került egy minisztériumi levél, ami jól jelzi, hogy a kormány milyen diplomáciai háttérmunkával próbálta puhítani az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságát (LIBE) – hiába, hiszen a testület nagy többséggel elfogadta a magyar jogállamiság helyzetét elemző-kritizáló Sargentini- jelentést.

A levelet Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkár küldte el a LIBE-tagoknak, később pedig Jávor Benedek EP-képviselő tette közzé a Facebookon.

 Forrás: kormany.hu

 Forrás: kormany.hu

Varga már az első bekezdésben jelzi aggodalmait, amiért a zöldpárti Judith Sargentini jelentésében a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítását kéri a magyar állammal szemben,

„Magyarország mindig is jelezte, hogy kész az európai intézményekkel folytatott korrekt párbeszédre, és partner az EU-törvények kompatibilitásáról szóló vitákban is. Azt azonban visszautasítjuk, hogy eltérő politikai álláspontunkat úgy állítsák be, mintha alapvető fenyegetést jelentene a demokráciára és az Unió értékrendjére” - tiltakozik Varga, hogy aztán megmagyarázza bizonyítványunkat.

Az régen volt, és nem is úgy

Szerinte a Sargentini-jelentés olyan eseteket mutat be, amiket Magyarország már évekkel ezelőtt rendezett „az Európai Bizottsággal folytatott konstruktív párbeszéd keretében” (így az adatvédelem kérdéseit, a bírók nyugdíjazási folyamatát, vagy az alaptörvény-módosítást); illetve olyan ügyekkel foglalkozik, amik nem nem sértenek uniós jogokat sem; Utóbbiak között a szociális jogok, illetve a magyar munkanélküli járulékok ügyét említi az államtitkár.

Varga azt is cáfolni próbálja, hogy veszélyben lenne a magyar bíróságok függetlensége – itt arra hivatkozik, hogy Magyarország a középmezőnyhöz tartozik bírói testületek függetlenségét mérő uniós listán (Justice Scoarboard).

A levél egyértelműen kifejezi a magyar kormányzat sértettségét , amiért a LIBE-bizottság előtt nem kaptak elég teret saját álláspontjuk kifejtésére (. „Ilyen, komoly következményekkel járó jelentések nem alapulhatnak zárt ajtók mögött tartott szóbeli véleménycseréken, és egyéni politikai ambíciókon. (…) A hetes cikkely megindítása az „Audiatur et altera pars” (Hallgattassék meg a másik fél is”) elv figyelembe vétele nélkül súlyos, beláthatatlan következményekkel járhat, és gyengíti az EU egységét is” - figyelmeztetett Varga Judit.

Nem várták meg, de tudtak róla

Varga röviden kitér a napokban elfogadott „Stop Soros!”-törvénycsomagra , amit szerinte a magyar választói igényeknek megfelelően fogadtak el – és arra is kitér, hogy a déli határkerítés az Unió külső határát is védi. A Velencei Bizottság „Stop Soros!”-ról jelentése kapcsán röviden elismeri, hogy nem várták meg az anyagot, de – érvel Varga – a jelentés tartalmát már így is ismerték. Itt azt tartja fontosnak kiemelni, hogy az illegális bevándorlást támogató tevékenységek krimianalizálása a Bizottság szerint sem ütközik az Emberi Jogok Európai Egyezményébe.

Arról az államtitkár már szemérmesen hallgat, hogy az uniós testület egy az egyben visszavonatná a törvénypakkot, mivel az olyan tevékenységeket is elzárással büntet, amik nem segítik közvetlenül az illegális bevándorlást (például a határ megfigyelése, információs anyagok készítése).

Mint a LIBE hétfői állásfoglalásából kiderül, a bizottság tagjai közül senkit sem ijesztett vagy hatott meg Varga Judit levele. A LIBE nagy többséggel elfogadta a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentést: az MTI összefoglalója szerint a hatvan tagú bizottságból 56-an szavaztak, 37-en a számos ponton módosított tervezet mellett voksoltak, 19-en ellene, senki nem tartózkodott.

A jelentésben számos más kérdés mellett kitértek arra is, hogy Magyarországon korlátozták a alkotmánybíróság hatáskörét, csorbították a bírói függetlenséget, romlott a sajtó- és a szólásszabadság helyzete is, és támadást indítottak a civil társadalom ellen, továbbá bírálták például a közbeszerzési gyakorlatok hiányosságait is. A LIBE ráadásul egy néppárti szigorító javaslatot, az olasz Öt Csillag Mozgalom felvetését is elfogadta a jelentés részeként.

A Saergenti-anyag várhatóan szeptember 12-én kerül majd az EP plenáris ülése elé, amely ennek alapján kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, atomfegyverként is emlegetett jogállamisági eljárás megindítását Magyarországgal szemben. Itt az elfogadáshoz már a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség.Ezután a miniszteri tanács négyötödös többséggel dönthet arról, fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

Szerző