Bombariadó az "ürülékes fantom" tárgyalásán

Publikálás dátuma
2018.06.27. 17:30
Illusztráció: Shutterstock
A pozsonyi Igazságügyi Palotában szerda délelőtt megszakították a folyamatban lévő tárgyalásokat egy névtelen betelefonáló miatt, aki azzal fenyegetőzött, hogy a bíróságon bombát fog robbantani.

A reggeli órákban az épületeket mindenkinek el kellett hagynia, evakuálták a kerületi bíróságot és a járásbíróságot is - írja Pavol Adamčiak, a Pozsonyi Kerületi Bíróság szóvivőjének tájékoztatása alapján az Új Szó.

A bombariadó alatt tárgyalták volna a Szlovákiában komoly visszhangot kiváltó Martin M. ügyet: a férfit azzal vádolják, hogy ürülékkel és vizelettel hajtott végre támadásokat női áldozatok ellen. Tavaly novemberben egyszer már bűnösnek is kimondták, írja a Bumm.sk: az "ürülékes fantom" ekkor nyolc hónapot kapott feltételesen, 14 hónap próbaidővel, és kötelező kezelést is elrendeltek számára.

Szerző

Vegán terror: segítséget kérnek a francia mészárosok

Publikálás dátuma
2018.06.27. 17:16
Illusztráció: BRINGARD Denis / hemis.fr
Militáns vegánok tartják rettegésben a húsipar dolgozóit, a Francia Mészárosok Szövetségének a kormányhoz írt nyílt levele szerint. 5 hónap alatt 15 mészárszéket ért támadás, de olyan boltos is van, akinek már 20 évvel ez előtt is vélhetően vegánok ragasztózták össze boltjainak zárait.

Levélben kérnek segítséget a francia mészárosok a kormánytól – írja a BBC. Militáns vegánok támadására panaszkodnak, akik fenyegetik Franciaország tradicionálisan húsevő kultúráját.

A vegánok olyan emberek, akik egyáltalán nem esznek állati eredetű ételeket, vagy nem viselnek ilyen ruhákat. Főként etikai megfontolásból tesznek így: sokan ezzel tiltakoznak a nagyipari állattartás kegyetlen körülményei ellen, mások pedig általánosságban próbálnak rámutatni, hogy az állatok életének elvétele is gyilkosság. Egy 2016-os felmérés szerint Franciaország lakosságának alig 3 százalékát teszik ki a vegetáriánusok és vegánok együttesen.

Ennek ellenére komolyan aggódnak miattuk a mezőgazdaságból élők. Az országban a húsipari termékek eladása visszaesett, ezért nemrég a farmerek kérték Emmanuel Macron államfő segítségét. A mészárosok pedig egyenesen vegán terrorizmusról beszélnek.

„Terrorral próbálják elérni, hogy a francia kultúra egy része eltűnjön” – olvasható az ország mészárosainak szövetsége által kiadott levélben. Hangsúlyozzák, hogy a vegánok ráerőltetik ideológiájukat a többségre. Az utóbbi öt hónapban pedig 15 mészárszéket ért vegán-támadás: kövekkel dobálták meg őket, falaikra a húsevést elítélő graffiti vagy matrica került. Egy boltos egyenesen arról panaszkodott a BBC-nek, hogy üzlete zárait ragasztóval töltötték fel egyszer, még az 1990-es években.

Szerző

Angela Merkelt azért nem könnyű lenyomni

Publikálás dátuma
2018.06.27. 16:39
Van oka örülni - AFP fotó
A belső viták ellenére a német kormány cselekvőképes, egyetlen kitűzött tervét sem halasztja el. A menekültkérdést folyamatosan napirenden tartó bajor CSU népszerűsége zuhan, Angela Merkel pozíciói erősödtek. Szakértők kompromisszumos megoldást emlegetnek.

Berlini külügyi források megállapodást várnak a német kereszténydemokrata CDU és a Keresztényszociális Unió (CSU) között a menekültkérdésben, s nem indulnak ki abból, hogy már jövő héten szakításra kerülne sor a két párt között.

Diplomáciai források szerint bár Horst Seehofernek, a bajor CSU elnökének nagyon nehéz lesz visszatáncolnia jelenlegi radikális pozíciójából, s minden korábbinál feszültebbé vált az uniópártok viszonya, lehetséges forgatókönyv, hogy a pártelnök egy nagyvonalúnak mondott gesztussal további időt ad a kancellárnak. Így elképzelhető, hogy a vita egészen októberig, a bajor tartományi választás időpontjáig elhúzódik a két párt között. Ugyanakkor – figyelmeztetnek berlini források – bonyolítja a helyzetet, hogy ha megállapodás születik is a két párt között, arra a nagykoalíciós partner szociáldemokrata SPD-nek is áldását kell adnia, így a jelenlegi válság megoldása egyelőre több ismeretlenes egyenlet.

A megállapodást valószínűsíti, hogy a CSU, a CSU, illetve az SPD csúcsvezetőinek kedd esti találkozóján Angela Merkel, Horst Seehofer, valamint a szociáldemokrata Olaf Scholz megpróbáltak egyezkedni. Már az is előrelépésnek tekinthető, hogy nem volt jellemző az a verbális adok-kapok, ami az elmúlt napokban jelentkezett az uniópártok viszonyában. A kancellár elmondta, hogy a CDU és a CSU közötti viszony sorsközösségnek tekinthető, s ebből mindkét párt csak profitált.

Megállapodást azonban nem hozott a válságtanácskozás, s Volker Kauder, a CDU frakcióvezetője az ARD reggeli műsorában „nagyon komolynak” nevezte a helyzetet, hozzátette, szerdán sem lehet várni megegyezést, csak annyi bizonyos, hogy a CDU és a CSU vezetése vasárnap tanácskozik majd. Kauder hozzátette, a viták ellenére a kormány cselekvőképes, egyetlen kitűzött tervét sem halasztja el.

Szakértők szerint Angela Merkel pozíciói megerősödtek az elmúlt napokban. Részint azért, mert a kereszténydemokraták támogatják abban a törekvésében, hogy a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcstalálkozón közös európai megoldást találjon a menekültválságra. A másik ok pedig az, hogy Bajorországban folyamatosan csökken a CSU népszerűsége, viszont egyre többen bíznak a kancellárban. Ezért Seehofer rendkívül veszélyes stratégiát követne, ha most szakítana a kereszténydemokratákkal.

A CSU-nak azonban mintha lételeme lenne, hogy folyamatosan napirenden tartsa a menekültkérdést, s folyamatosan azt sugallja, ennél fontosabb téma nem is létezik Németországban. Ám ez azokon a keletnémet területeken sincs így, amelyeken különösen népszerű a jobboldali radikális Alternatíva (AfD). A Frankfurter Allgemeine Zeitung által közölt felmérés szerint Szász-Anhalt tartományban a megkérdezettek 80 százaléka az oktatást tartja a legfontosabb témakörnek, s csak 56 százalék vélte úgy, hogy a menekültjoggal kapcsolatos rendelkezések érvényesítése a legégetőbb feladat.

Az Alternatívát segítette Seehofer
A Forsa közvélemény-kutató intézet hétfőn ismertetett közvélemény-kutatási adatai szerint a CSU 7 százalékot veszített támogatásától, ami nem jó előjel az őszi tartományi választások előtt. Ha most rendeznék a választásokat a bajorok 40 százaléka voksolna Seehofer, 2013-ban még 47,7 százalék támogatta. A szélsőjobb, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága visszakúszott 13 százalékra. Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, aki még radikálisabban helyezkedik szembe a merkeli bevándorláspolitikával, mint elődje, Seehofer, a lakosság 38 százalékának bizalmát élvezi, míg Angela Merkel kancellári tevékenységével a bajorok 43 százaléka elégedett.Szerző