Zsarolás bajor módra

Publikálás dátuma
2018.06.28 18:30

Fotó: /

Túlzás lenne azt állítani, hogy a berliniek mindennapjait jelentősen befolyásolná a CDU és a CSU között a menekültkrízis miatt kialakult kormányválság. A katasztrofális kiesésig legalábbis az embereket láthatóan sokkal jobban érdekelte, mi lesz a nemzeti tizeneggyel az oroszországi világbajnokságon, mintsem az, hogy egyben marad-e a koalíció. Az azonban eddig is érzékelhető volt, hogy a német fővárosban most azok is a kancellár mellé álltak, akik különben a szociáldemokratákra szokták adni a voksukat.

Persze a liberális Berlinben igencsak másként tekintenek a világra az emberek, mint a bajor székhelyen, Münchenben. Igaz, a felmérések azt mutatják, hogy a keresztényszociálisok radikális menekültpolitikája és az Angela Merkelnek a hét végéig adott ultimátum a CSU szavazóinál sem talált kedvező visszhangra. Sokaknak szúr szemet, hogy Horst Seehofer pártelnök ugyanazt a stratégiát követi, mint bármely más európai populista politikus. Önös, szűklátókörű érdekeit helyezi előtérbe, nem törődve azzal, mi lenne fontos az országnak és az Európai Uniónak. Veszélybe sodort egy olyan értékrendet, amely a teljes uniós közösséget egyben tartja.

Több mint valószínű: Angela Merkel terve nem teljesül, nem születik közös uniós megállapodás a menekültválság ügyében. Az Orbán Viktor által befolyásolt V4-ek mindent elutasítanak, amit Berlin, pontosabban Merkel javasol. Ettől függetlenül nem érdemes túlbecsülni a V4-ek erejét, egy vonzó német ajánlat esetén ezen államok azonnal egymás ellen fordulhatnak. A visegrádi helyett azonban egy másik szövetség kezd kibontakozni Horst Seehofer, Orbán Viktor, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellár között. Ők tartják magukat a keresztény Európa védelmezőinek. Ez lehet a csirája annak a menekültellenes mozgalomnak, amelyről nemrégiben a magyar kormányfő álmodozott. Ők lehetnek azok, akik Merkel minden kezdeményezésére nemet mondanak. Vezéralakjuk azonban nem Orbán, hanem Kurz, akit Richard Grenell, az Egyesült Államok németországi nagykövete rocksztárnak nevezett. Grenell néhány hete azzal verte ki a biztosítékot a német kancellári hivatalban, hogy egy interjúban nyíltan támogatta az európai populista pártokat.

Mi történik a német kormánnyal az uniós csúcs után? Erre Berlinben sem tudják a választ, a pártvezetők álláspontja egyelőre távol van egymástól. A kompromisszum gátja, hogy Seehofer verbálisan már annyira eltávolodott Merkeltől, hogy nehéz lesz ebből a helyzetből mindenki számára megnyugtató megoldást találni. A belügyminiszter-pártelnököt ráadásul a háttérből egyre inkább "jobbra tolja" két pártbeli kollégája, Alexander Dobrindt és Markus Söder. A bajor trió célja, hogy az októberi tartományi választásig kifogják a szelet a szélsőjobboldali Alternatíva vitorlájából a radikális menekültpolitikával. A felmérések szerint azonban ezzel csak maguk alatt vágják a fát.

Közös európai megoldás aligha lesz ugyan, de Merkel talán képes lesz Seehofert és bajor barátait kordában tartani. Ellenkező esetben az EU védtelen lesz a populistákkal szemben.

Szerző
2018.06.28 18:30

Patkányok ideje

Gyermekkorom emlékeit idézik a hírek: egyre többször tűnnek fel patkányok a fővárosban. A ’60-as évek elején a Bajcsy-Zsilinszky úti öreg bérház világítóudvarában kiskölyökként tacskónyinak látott patkányokkal nézhettem farkasszemet, és bevallom, jobban féltem tőlük, mint fordítva. Később már Budán, a Bocskai úton laktunk, és a srácokkal a környező mellékutcákban fociztunk az úttesten. Olykor egy félidőt is lejátszhattunk úgy, hogy egyetlen gépkocsi sem zavarta meg a meccset, csak az időnként elsurranó patkányok miatt tartottunk némi kényszerpihenőt.
Azután a ’70-es évektől ezek az intelligens és némely emberi társdalommal ellentétben kiválóan együttműködő jószágok eltűntek kedvelt élőhelyükről, a csatornahálózatból is. A Bábolna Bio Kft., illetve jogelődje ugyanis 1971-től 2018 nyaráig gyakorlatilag patkánymentes övezetté tette Budapestet. Egy időben közelről ismerhettem a tevékenységüket, és tudom: már akkor rengeteg pénzt, időt és energiát fektettek a kutatásba, fejlesztésbe, amikor ez még nem volt divat. Kiváló szakemberekkel dolgoztak, jó néhány külföldi városban is sikeresen vetettek véget a patkányinváziónak. 
A fővárosi önkormányzat viszont az idén nyáron nem hosszabbította meg a bábolnaiakkal a szerződést. Ehelyett közbeszerzést írt ki a testület, és a nyertessel, az RNBH Konzorcium nevű vállalkozással kötött szerződést. Szóljon, aki már korábban is hallott felőlük! A váltás okáról nem sokat tudni.
Eszembe sem jut feltételezni, hogy esetleg azért kellett lecserélni egy majd’ fél évszázada közmegelégedésre dolgozó céget, mert valamelyik Fidesz-közeli vállalkozói kör rájött, hogy nagy pénz van a rágcsáló irtásban. Is. Mindenesetre tény, hogy jövőre a fővárosi önkormányzat két és félszeres többletpénzt fizet az új patkányfogóknak. 
Ismét eljött a patkányok ideje. És nem csak a csatornákban.
2018.12.13 08:40
Frissítve: 2018.12.13 08:44

Terminátor

Az „Orbán bulldogjaként” is emlegetett Palkovics miniszter elszánt és kitartó ember hírében áll, aki tűzön-vízen keresztülviszi akaratát. A Magyar Tudományos Akadémia finanszírozásának és az akadémiai kutatóhálózat átszervezésének tervével azonban nagy fába vágta a fejszéjét - bár az, hogy végül sikerül-e a rönköt felaprítania, még a jövő kérdései közé tartozik. Mert tény: az akadémikusok részéről nem várt ellenállásba ütközött. 
Egy autoriter rendszerben a tudomány államosítására és a központi akarat szolgálatába állítására tett kísérletek senkit nem érhettek váratlanul. A népet akkor lehet a leghatékonyabban kizsákmányolni, ha a józan ész helyett az ostobaság, a nyitottság helyett a bezárkózottság, a tájékozottság helyett a tudatlanság kerekedik felül. Ez egy jól bevált történelmi recept. A közmédia pártpropagandává silányításával, a független média felszámolásával, az iskolák, egyetemek uniformizálásával, a szabad hangok elfojtásával, a „másként gondolkodók” démonizálásával, a bűnbakkereséssel és nem létező ellenségek üldözésével lehet a legegyszerűbben elérni, hogy szabadságjogaikat önként feladják a derék választópolgárok, s hogy a jogállamiság és a demokrácia a legnagyobb üdvrivalgás közepette múljon ki. 
Miért pont a tudomány működhetne szabadon? A magyar tudományosság fellegvárát, az Akadémiát néhány hónap alatt le akarták darálni. Palkovics terve az volt, hogy már az idei év végére feláll az új rend. Ennek tettek keresztbe a tudósok, és ennek köszönhető, hogy a miniszter most bosszúálló terminátor üzemmódba kapcsolt: az akadémikusok akadékoskodása miatt csúsznak a tervek, az „átmeneti időszakban” ezért csak a felét kapják meg a nekik járó összegnek. A kormányzat számára fontosabb az erőfitogtatás, mint az, hogy közben kutatások állhatnak le, tudományos munkák lehetetlenülnek el. Az állítólagos nemzeti-keresztény kurzus számára Széchenyi örökségének meggyalázása sem jelent gondot. Egy a lényeg: az akarat diadalát semmi nem gátolhatja.
2018.12.13 08:39
Frissítve: 2018.12.13 08:45