Tovább gyengül a forint, 330 fölött járt az euró

Dél körül 330,1 forintot kellett adni egy euróért a devizapiacon, ami újabb történelmi mélypontot jelent a csütörtök esti, 329 forintos szint után. Reggel ugyan volt egy szerény korrekció a piacon, 327,5 forintig csökkent egy euró ára, de aztán újabb gyengülési hullám jött, és dél körül az euró árfolyama átlépte a korábban elképzelhetetlen 330 forintos határt. Az árfolyam ezután kissé korrigált, kora délután 329,5 forintot ér egy euró. Az amerikai dollár árfolyama 283 forint körül mozgott.

Nem megy el Matolcsy a költségvetési bizottság ülésére

Újabb nyilatkozatot adott ki pénteken a jegybank a vészesen gyengülő euró-forint árfolyam kapcsán. Azonban ebben sem arról számolnak be, hogy mit tesznek a forint védelmében, hanem Varjú László (DK) országgyűlési bizottsági elnöknek arra a meghívására reagálnak,, amelyben Matolcsy György MNB elnökétől várnának beszámolót a bizottság előtt. Mint az alább olvasható, kétségbe vonják az ellenzéki képviselő felkészültségét, végeredményben elutasítják a meghívást, és helyette a kormánypárti Bánki Erik (Fidesz) által elnökölt gazdasági bizottság előtt számolnának be a jegybank tevékenységéről.

A jegybanki közlemény:

"A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybanktörvényben meghatározottak szerint végzi tevékenységét, a jogszabály szerint a jegybank elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának tartozik beszámolási kötelezettséggel. Az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke, Varju László (DK) a jegybanktörvény ismerete nélkül, kizárólag politikai haszonszerzés céljából kezdeményezte a költségvetési bizottság összehívását, miközben a jegybanktörvény egyértelműen kimondja, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.A jegybanktörvény értelmében az MNB elnöke rendszeresen beszámol az Országgyűlés plenáris ülésén, valamint minden esetben eleget tesz a Gazdasági Bizottság üléseire szóló meghívásnak. Az elfogadásra váró jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a Stabilitási törvény értelmében a Költségvetési Tanács elnöke jogosult beszámolni a költségvetési bizottság előtt." - B.M.

Újabb mélypontján a forint

Csütörtök este már a 329 forintot is közelítette az euró árfolyama. A közös európai pénzt bevezetése óta ennyire gyenge még soha nem volt a magyar fizetőeszköz, és a tőkepiaci elemzők korántsem optimisták a jövőt illetően. Már csak azért sem, mert a forint-euró keresztárfolyama járatlan területre ért, ahol a viselkedését nem lehet egy korábbi időszak árfolyammozgásával összehasonlítani.

Szerző
Frissítve: 2018.06.30. 11:36

327,85 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.06.29. 10:17
Illusztráció: Shutterstock
A csütörtöki, rekord gyenge szint után némileg visszaerősödött a forint péntek reggel a nemzetközi devizapiacon.

Csütörtökön forint árfolyama történelmi mélyponton volt az euróval szemben. Az eurót péntek reggel fél nyolckor 327,85 forinton jegyezték a csütörtök esti 328,89 forint után. A forint árfolyama csütörtökön 329,02 forintos eurójegyzésen érte el történelmi mélypontját.

A dollár árfolyam 281,22 forintra csökkent 284,00 forintról, a svájci franké pedig 283,31 forintra 284,74-ről.

Szerző

Ügyes: kitrükköznék a pálinkaadót

Publikálás dátuma
2018.06.29. 07:23

Jövőre hétszáz forinttal emelkedne minden ötven százalék-fokos pálinka fél literjének ára a népegészségügyi termékadó kiterjesztése miatt – tájékoztatta lapunkat Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a Parlament felsőházi termében tartott idei Pálinka Országkóstoló Díjátadó gála után. Az érdekképviseleti szerv küzd a terv ellen. Bár a módosítás előtt a szaktárca – törvényi kötelezettsége ellenére - nem kérte ki a tanács véleményét, az elnök tájékoztatása szerint az ünnepségen személyes ígéretet kapott Varga Mihály pénzügyminisztertől küldöttségük fogadására. Bár a kormány világossá tette, hogy az chipsadó-kiterjesztés uniós kötelezvényétől nem lépnek vissza, az ágazatban formálódnak az áthidaló javaslatok. Igaz, ezekből letisztázás előtt Mihályi László nem kívánt részleteket felvillantani. (Az adókiterjesztés a Zwack Unicumra is vonatkozik.)

A hazai kereskedelmi pálinkafőzők tavaly 2 millió liter 50 fokos pálinkának megfelelő 1 millió 50 ezer hektoliterfokot termeltek. Bár ez a mennyiség elvben 2 milliárdos chipsadó-bevételt vetíthet előre, az elnök meglátása szerint az áremelés felezheti a keresletet, ami pálinkafőzők tömegének megszűnését és végül ötmilliárdos adóbevétel-zuhanást eredményezhet. Most az országban körülbelül 140 – többségében kisüzemi – kereskedelmi- és nagyjából félezer bérfőzde üzemel. Az adóemelés a körülbelül 4,4 millió hektoliterfokra tett legális bérfőzést nem érinti. Ugyanakkor a legalább 10 millió hektoliterfokra tett magánfőzés terjedése miatt ez a tevékenység is visszaesőben. (Otthon, saját fogyasztásra ma legfeljebb 86 liter készíthető, amire literenként 750 forintos párlatadójegy kiváltása kötelező.) Az ágazatot a folyamatos gyümölcsdrágulás is sújtja.

A tegnapi ünnepségen, amelyen 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést osztottak ki, az ország legjobbja címet a Brill Pálinkaház Kft. Jázmin szőlője nyerte el. Távoztában Varga Mihály lapunknak nem kívánt véleményt nyilvánítani sem az ágazatot érintő kérdésekről, sem az eseménnyel egy időben történelmi mélypontot elérő forintárfolyamról. Lapunknak kormánykörökből ugyanakkor úgy fogalmaztak, hogy a chipsadó-kiterjesztés „még nem lefutott ügy”.

Szerző