Bizarr rendőrségi videó készült halottak azonosításáról

Publikálás dátuma
2018.06.29. 18:30
Fotó: police.hu
Az Interpol által kidolgozott Disaster Victim Identification (DVI) protokollt oktatták Budapesten a héten - írja a police.hu. A felvételen beállított helyszínek láthatóak, a látszólagos halottak valójában statiszták.

A DVI 1980 óta az Interpol állandó munkacsoportjaként a 190 tagállam részére ajánlásokat fogalmaz meg és segítséget nyújt a halálos tömegszerencsétlenségek, katasztrófák, terrorcselekmények áldozatainak azonosításához.

Egy áldozatazonosító egység bűnügyi helyszínelőkből és nyomozókból, igazságügyi orvosszakértőből, valamint egy igazságügyi fogorvosszakértőből áll. A videón az látható, amint a szakemberek az Interpol standardoknak megfelelően, a DVI protokoll mentén végzik egy katasztrófa helyszínén a holttestek összegyűjtését, szállítását és nyilvántartásba vételét. Feladatuk továbbá – a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ szakértőinek bevonásával – az ismeretlen személyazonosságú holttestek azonosítása is.

A felvételen beállított helyszínek láthatóak, a látszólagos halottak valójában statiszták. A képzést - külföldi instruktorok bevonásával - a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karával és a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-Orvostani Intézetével szorosan együttműködve szervezte.

Többnapos áldozatazonosító képzés folyt Magyarországon

Nemzetközi protokoll a tömegszerencsétlenségek, katasztrófák, terrorcselekmények áldozatainak azonosításában.

Szerző
Frissítve: 2018.06.30. 19:10

Halálos vasúti gázolás a Velencei-tó partján

Publikálás dátuma
2018.06.29. 17:49
Illusztráció: Népszava
Ódinnyés és Gárdony között egy személyvonat halálra gázolt egy embert - tájékoztatta a Mávinfom sajtóügyeletese péntek délután az MTI-t. Ezért a két állomás között a helyszínelés idején csak egy vágányon és lassabban haladhatnak a vonatok Kavalecz Imre közleménye szerint.

A Budapest-Székesfehérvár vonalon kialakult torlódás és jelentős késések a balatoni vonatokat is érintik. Az arra utazóknak 60-70 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.

Utazás előtt érdemes tájékozódni a Vonatinfó weboldalán, - az interaktív térkép szerint 90-110 perces késések is akadnak a Székesfehérvár környékén.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Szerző
Frissítve: 2018.06.30. 13:54

„Orvosi utasításra” hozott magával több száz gramm füvet

Publikálás dátuma
2018.06.29. 16:54
Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock
Az orvos javasolta – védekezett a lengyel férfi, amikor beregsurányi pénzügyőrök több mint 600 gramm, ópiátszármazékkal kevert marihuánát bányásztak ki poggyászából.

Komolyabb mennyiségű drogot találtak a NAV emberei egy lengyel kisbusz egyik utasánál: a busz a beregsurányi átkelőben próbált átlépni a határon a pénzügyőrök viszont a csomagtér ellenőrzése közben 11 darab, egyenként 60-70 gramm marihuánát tartalmazó pakkot találtak az egyik férfi táskájában.

 A fűbe ráadásul valamilyen ópiátszármazékot is kevertek: a számon kért utas azzal magyarázta a drogszállítmányt, hogy az orvosi javaslatra van nála, ugyanis az ebből készített főzetből kezeli vesebetegségét.

A NAV-osokat nem hatotta meg különösebben a gyógykezelésről szóló beszámoló: mint közleményükből kiderül, a drogot lefoglalták és átadták a rendőrségnek, ami további eljárást indíthat az ügyben.

Szerző
Frissítve: 2018.06.30. 14:21