Négyezer kulturális ember kerül az utcára

Publikálás dátuma
2018.06.29 19:40
Illusztráció: Kállai Márton
Fotó: /

Négyezer kulturális közfoglalkoztatottat tesz az utcára a Belügyminisztérium július elsejével – értesült a Magyar Hang. Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke szerint a leépítés azzal a kormányzati tervvel kapcsolatos,amelynek következtében elbocsátják az összes kulturális közfoglalkoztatott 30 százalékát. Úgy vélte, az állás nélkül maradók száma elérheti akár a 6-8000 főt is.

- A kirúgások miatt több intézményvezető is attól tart, hogy nem tudják majd ellátni a törvényi kötelezettségeiket, mert elveszítik az alkalmazottaik jelentős részét. Közalkalmazottként jelenleg nagyjából 10 ezer ember dolgozik a szférában, a többi dolgozót kulturális közfoglalkoztatottként foglalkoztatják – mutatott rá Csóti Csaba.

A kulturális közfoglalkoztatási program még 2013-ban indult, akkor a kormány ugyanis úgy döntött, hogy képzettebb, illetve a diplomával rendelkező embereknek levéltárakban, könyvtárakban, múzeumokban, valamint vidéki kulturális házakban ad munkát. A bér valamivel magasabb volt, mint a közalkalmazottak esetében, de a jellemzően 70-100 ezer forintos fizetések még így is messze elmaradtak a hasonló munkakörben, de közalkalmazottként foglalkoztatottak 120-140 ezer forintos juttatásaitól.

Csóti Csaba szerint éppen ezért eleve hiba volt elindítani a programot, ezeket az embereket ugyanis közalkalmazottként kellett volna felvenni, nem pedig kulturális közfoglalkoztatottként. Az alacsonyabb bér mellett más hátrány is éri ezeket az embereket, elbocsátásuk után például – ha 360 napnál rövidebb ideig voltak foglalkoztatva – még munkanélküli segélyt sem kaphatnak, így vasárnaptól nekik csak a 22800 forintos alapsegély összege jár.

A Magyar Hang cikke egyébként azt is megjegyzi, hogy a Belügyminisztérium döntése a polgármestereken csattan majd, az érintettekkel ugyanis nekik kell közölniük a rossz hírt. Sok településvezető megpróbálja enyhíteni a kárt, és a kulturális közfoglalkoztatottakat a közmunka-programba terelik át. Ez azonban még kisebb fizetéssel, bruttó 81 ezer forinttal jár, miközben az elvégzendő munka ugyanaz maradhat.

Csapást mér a kormány a kistelepülések kulturális életére

Közel négyezer kulturális közmunkást tesz utcára a Belügyminisztérium július elsejével - értesült a Magyar Hang. Közülük sokan aprófalvakban dolgoznak: könyvtárakban, művelődési házak működtetésében kaptak fontos feladatokat. De nem csak az intézmények, a kirúgottak is igen nehéz helyzetbe kerülnek ezzel.

Szerző
2018.06.29 19:40
Frissítve: 2018.06.30 19:08

Az emberek 51 százaléka támogatja a tiltakozásokat

Publikálás dátuma
2019.01.18 06:00

Fotó: / Draskovics Ádám
A megkérdezettek 60 százaléka alulról szerveződő folyamatként látja a tüntetéseket.
Mintegy 1,4 millió ember – a választók 17 százaléka – hajlandó valamilyen formában (sztrájk, tüntetés stb.) tiltakozni a rabszolgatörvény ellen, illetve 34 százalék (2,8 millió fő) egyetért a jogszabály eltörlésével, szolidáris a protestálókkal – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Publicus Intézet készített a Népszava Visszhang mellékletének megbízásából. (A melléklet szombaton közöl részletes elemzést a sztrájkhajlandóságról és a szakszervezetekről). Mindezek alapján az emberek 51 százaléka támogatja a tiltakozásokat, és harmaduk hajlandó is tenni érte. (Továbbá akad 8 százalék, amely szintén azt akarja, hogy a kormány semmisítse meg a rabszolgatörvényt, de a demonstrációt és a munkabeszüntetést nem tartja hatékony eszköznek.) Arról, hogy a túlóratörvény elleni demonstrációkban kik játszanak fontos szerepet, szórnak a vélemények. A válaszadók majdnem 60 százaléka alulról szerveződő folyamatként látja a tüntetéseket – így az elégedetlen embereket jelölte meg „főszervezőként”. A második helyen a pártok végeztek, az emberek ötöde gondolja, hogy a politikai formációk csatornázzák be a kiábrándultságot – a szakszervezetekről, noha az egész tüntetéshullám az érdekvédők akciójaként indult, valamint a civilekről körülbelül 10 százalék gondolja ugyanezt. Miközben a szervezetek közül a pártokat nevezik meg legtöbben, a Publicus Intézet érdekes eredményre jutott, amikor megpróbálta „szétszálazni” a pártok teljesítményét. 
Az emberek 9 százaléka az MSZP-t nevezte meg a leghatékonyabb demonstrációs pártként, de a Jobbik és a DK is mindössze 1 százalékkal maradt le a szocialistáktól.
Ám üzenetértéke annak van igazán, hogy az emberek 78 százaléka nem tud vagy akar különbséget tenni a pártok között. Ennek három oka van. Az első a „társadalmi psziché”, ami közös fellépést vár a pártoktól. A második, hogy a nyilvánosságban valóban nem könnyű elkülöníteni az együtt mozduló formációk cselekedeteit. A harmadik, hogy az utóbbi nyolc évben a pártok „ki voltak tiltva” a tüntetési térből, minden civil szervezet politikai erőktől mentes demonstrációt hirdetett, így egyelőre az emberek nem tudják értelmezni a pártok mozgását ebben a térben.
2019.01.18 06:00
Frissítve: 2019.01.18 06:00

Ónos eső miatt adtak ki riasztást több járásra

Publikálás dátuma
2019.01.17 21:20
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelezte, északról csapadékzóna érte el Magyarországot, néhány helyen ónos eső hullik.
Elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az északi határ több járására. Borsod-Abaúj-Zemplén megye Miskolctól északkeletre fekvő részein, Edelénytől Sátoraljaújhelyen át Cigándig esik az ónos eső, és az Északi-középhegység északi előterében az éjszaka, esetleg a korai hajnali órákban is kialakulhat átmeneti ónos eső - adta hírül az OMSZ honlapja.

Csütörtök este csapadékzóna éri el az országot, jellemzően eső fog esni, de a péntek hajnali óráktól és péntek napközben egyre többfelé havas eső váltja fel az esőt. Az Északi-középhegységben, a Dunántúli-középhegységben és a Mecsekben havazni is fog, amelyből legfeljebb 2 cm hóréteg alakulhat ki, a dunántúli régióban ez nagyrészt tapadó hó lesz. Péntek délutántól északnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék, és este már csak északkeleten lehet még némi havazás, havas eső.
2019.01.17 21:20