Kétszázezres bírság Pécs szégyenéért

Publikálás dátuma
2018.06.29. 19:45
FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 200 ezer forint büntetést rótt a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-re (ZSÖK), mivel a cég nem adta bérbe kultúrházát egy, a városvezetés által Soros-ügynöknek minősített alapítványnak.

A történet előzménye, hogy a Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Alapítvány tavaly úgy döntött: 2018-ban majdnem 100 millió forinttal támogatja a dél-dunántúli civil szervezeteket, s a projekt koordinálását rábízták az Emberség Erejével Alapítványra (EEA). Pécs fideszes irányítói ezután egy múlt év decemberében tartott sajtótájékoztatón – minden bizonyíték nélkül – azt állították az EEA-ról, hogy olyan szervezeteknek ítél majd oda pénzt, amelyek a menekültek idetelepítésében érdekeltek. Később a pécsi közgyűlés kormánypárti többsége megszavazott egy állásfoglalást, amiben az EEA-t és vele kapcsolatban lévő szervezeteket nem kívánatosnak minősítették a városban, s megkérték a bérbeadókat, ne adjanak irodát a Soros-pénzelte alapítványnak.

Az EEA ennek ellenére meghirdette a pályázatot, amire 111 szervezet jelentkezett, közülük 60 jutott fél- és 3 millió forint között mozgó támogatáshoz. A pályázók egyike sem foglalkozik menekültellátással, főként szociális, egészségügyi, kulturális, oktatási és közösségfejlesztő célokat szolgálnak. Az EEA a pályázóknak tartott tájékoztatóra szerette volna bérbe venni a ZSÖK egyik kultúrházát, ám elutasították. Az EEA emiatt fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, s az államigazgatási szerv a ZSÖK döntését diszkrimanatívnak látta, ezért bírsággal sújtotta a kft.-t.

Az EEA elégedettem fogadta a hatóság döntését, mondta megkeresésünkre az alapítvány szóvivője, Mester Zoltán. 2006-ban létrehozott alapítványról tudni kell, hogy tanodát működtet Pécsen, s az állampolgári nevelésről tartanak foglalkozásokat a megye iskoláiban.

Egyébként az EEA a pécsi közgyűlés említett állásfoglalása miatt bírósághoz fordult, mivel úgy látják, a testület és a városvezetés rossz hírét keltette az alapítványnak. A per áprilisban elkezdődött, s az önkormányzat azzal védekezik, hogy a közgyűlés állásfoglalása nem okozott kárt az alapítványnak, hisz az EEA sikeresen megszervezte a rábízott projektet. Vagyoni kár azonban mindenképp érte az alapítványt, hisz költöznie kellett, ami költséggel járt. Ennek és a nem vagyoni kárnak a mértékéről a bíróság júliusban dönthet. Ha az alapítvány nyer, akkor a befolyt pénzt karitatív célokra ajánlják fel.

A pécsi értelmiség – az újságírók kérdéseire adott válaszok alapján – a város szégyenének tartja, hogy Pécs vezetői hatalmukat bevetve megpróbálták az EEA-t és az általa szervezett projektet kiutálni, elüldözni a városból. Olyan szégyennek, amire a rendszerváltás óta nem volt példa – a 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet viselő - Pécsen.

Alföldi-affér
A ZSÖK egyik színháztermében május 27-re tartották volna a fővárosi Kultúrbrigád és az Átrium közös produkcióját, amiben Alföldi Róbert játssza az egyik főszerepet. Az előadást a ZSÖK ügyvezetője, Vincze Balázs – Harangozó-díjas táncművész - lemondta. Vincze később a 24.hu-nak beismerte, hogy Alföldit politikai aktivistának tartja, azért döntött így. A közélet iránt érdeklődő pécsiek szerint Vincze fideszes politikusok parancsára tiltotta ki Alföldit. Az eladást végül a tervezett napon Szigetvár – amit civilek irányítanak – befogadta, s ott egy nap alatt elfogytak a jegyek a vígjátékra.Szerző
Frissítve: 2018.06.30. 19:06

Gomolyfelhős, szeles szombat

Publikálás dátuma
2018.06.29. 19:41
Hűsítő jeges gyülölcsöt eszik egy mosómedve a hannoveri állatkertben - FOTÓ: HOLGER HOLLEMANN / DPA /AFP
Szombaton gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, gyenge záporeső elsősorban a Duna-Tisza közén alakulhat ki. Az északi, északnyugati szél megerősödik, és a Bakonyban, illetve az északkeleti országrészben viharossá is fokozódhat. Zivatarok környezetében is előfordulhat átmeneti szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali 21, 28 fok között várható, az északi tájakon lesz hűvösebb.

Vasárnap napos idő várható kevés felhővel, csapadék nélkül. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-17, a legmagasabb hőmérséklet 22-27 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Hétfőn napos időre számíthatunk többnyire kevés, északkeleten esetleg több gomolyfelhővel. Csapadék nem várható. Az északnyugati, nyugati szelet helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali 20 és 25 fok között valószínű.

Kedden gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között valószínű.

Szerdán gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között valószínű.

Szerző
Témák
időjárás
Frissítve: 2018.06.30. 13:10

Négyezer kulturális ember kerül az utcára

Publikálás dátuma
2018.06.29. 19:40
Illusztráció: Kállai Márton

Négyezer kulturális közfoglalkoztatottat tesz az utcára a Belügyminisztérium július elsejével – értesült a Magyar Hang. Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke szerint a leépítés azzal a kormányzati tervvel kapcsolatos,amelynek következtében elbocsátják az összes kulturális közfoglalkoztatott 30 százalékát. Úgy vélte, az állás nélkül maradók száma elérheti akár a 6-8000 főt is.

- A kirúgások miatt több intézményvezető is attól tart, hogy nem tudják majd ellátni a törvényi kötelezettségeiket, mert elveszítik az alkalmazottaik jelentős részét. Közalkalmazottként jelenleg nagyjából 10 ezer ember dolgozik a szférában, a többi dolgozót kulturális közfoglalkoztatottként foglalkoztatják – mutatott rá Csóti Csaba.

A kulturális közfoglalkoztatási program még 2013-ban indult, akkor a kormány ugyanis úgy döntött, hogy képzettebb, illetve a diplomával rendelkező embereknek levéltárakban, könyvtárakban, múzeumokban, valamint vidéki kulturális házakban ad munkát. A bér valamivel magasabb volt, mint a közalkalmazottak esetében, de a jellemzően 70-100 ezer forintos fizetések még így is messze elmaradtak a hasonló munkakörben, de közalkalmazottként foglalkoztatottak 120-140 ezer forintos juttatásaitól.

Csóti Csaba szerint éppen ezért eleve hiba volt elindítani a programot, ezeket az embereket ugyanis közalkalmazottként kellett volna felvenni, nem pedig kulturális közfoglalkoztatottként. Az alacsonyabb bér mellett más hátrány is éri ezeket az embereket, elbocsátásuk után például – ha 360 napnál rövidebb ideig voltak foglalkoztatva – még munkanélküli segélyt sem kaphatnak, így vasárnaptól nekik csak a 22800 forintos alapsegély összege jár.

A Magyar Hang cikke egyébként azt is megjegyzi, hogy a Belügyminisztérium döntése a polgármestereken csattan majd, az érintettekkel ugyanis nekik kell közölniük a rossz hírt. Sok településvezető megpróbálja enyhíteni a kárt, és a kulturális közfoglalkoztatottakat a közmunka-programba terelik át. Ez azonban még kisebb fizetéssel, bruttó 81 ezer forinttal jár, miközben az elvégzendő munka ugyanaz maradhat.

Csapást mér a kormány a kistelepülések kulturális életére

Közel négyezer kulturális közmunkást tesz utcára a Belügyminisztérium július elsejével - értesült a Magyar Hang. Közülük sokan aprófalvakban dolgoznak: könyvtárakban, művelődési házak működtetésében kaptak fontos feladatokat. De nem csak az intézmények, a kirúgottak is igen nehéz helyzetbe kerülnek ezzel.

Szerző
Frissítve: 2018.06.30. 19:08