Helikopterrel szökött meg a francia gengszter

Publikálás dátuma
2018.07.01. 13:49
A Réau börtön épülete még 2017. december 7-én
Fotó: Philippe Lopez / AFP
Ebben három állig felfegyverkezett bűntársa segítette. A helikoptert később felgyújtották.
A francia hatóságok közlése szerint helikopterrel lépett meg egy ismert gengszter egy Párizshoz közeli börtönből – írja a BBC
Redoine Faid három jól felfegyverkezett bűntársa segítségével szökött meg vasárnap, akciójuk során senki nem sérült meg. A helikoptert később felgyújtották.
A férfi ismert bűnöző Franciaországban, jelenleg fegyveres rablás miatt kiszabott börtönbüntetését töltötte. A 45 éves Faid nem először szökött meg: korábban robbanóanyaggal robbantotta ki a börtönben az ajtókat.
Bírósági rajz Redoine Faidról
Fotó: BENOIT PEYRUCQ
Szerző
Témák
Párizs elítélt
Frissítve: 2018.07.01. 15:10

Halálos áldozatokat követelt Romániában az árvíz

Az ország csaknem száz településén keletkeztek jelentős károk.
Több halálos áldozatot is követelt, országutakat mosott el és egy vasúti hidat is tönkretett az árvíz Romániában, az ország csaknem száz településén keletkeztek jelentős károk – írja az MTI a bukaresti belügyminisztérium vasárnapi összesítése alapján.
Vasárnap a moldvai Karácsonkő (Piatra Neamt) határában holtan találták meg azt a 48 éves férfit, akit a hordalékfák kihalászása közben még szombaton sodort el a víz a több kilométernyire lévő Garnicea községben.
Egy Arges megyei férfi akkor vesztette életét, amikor lóháton próbált átkelni a megáradt patakon, egy 81 éves Botosani megyei asszony pedig saját otthonában halt meg, amikor a zivatarok által megrongált házban rászakadt az átázott mennyezet. A hatóságok szerint vízbe fulladt a Vrancea megyei Poiana Cristei-en korábban eltűntnek nyilvánított 70 éves asszony is, holttestét szombat este találták meg. 
A hatóságok szombaton 760, vasárnapra virradó éjszaka pedig további 45 embert lakoltattak ki az árvíz elől, a legtöbbet – több mint hatszázat – Kovászna és Brassó megyében. A több napig tartó heves zivatarok következtében megáradt hegyi patakok több mint 250 házat és 14 főutat öntöttek el. 
Vasárnap délben is szünetelt a közlekedés öt főúton és 13 megyei úton. Továbbra is járhatatlan egyebek mellett a Borszéket Karácsonkővel összekötő DN 15-ös főút Poiana Teiului térségében és a Csíkkozmást Kézdivásárhellyel összekötő DN 11B főút Kászonújfalu, illetve Kézdiszárazpatak térségében. 
Hét megyei úton is szünetel a közlekedés, közöttük a Kézdivásárhelyt Kovászna városával összekötő DJ 121-es úton Imecsfalva és Szentkatolna között. 
A Brassó megyei Bodola (Budila) községben a vasúti híd központi pillérét sodorta el az ár, a híd leomlott, már csak a vasúti pálya elemei lógnak a levegőben. 
Vasárnap már csak elvétve fordulhatnak elő Romániában kisebb zivatarok, de a vízügyi szolgálat által az Olt felső szakaszára kiadott narancssárga (másodfokú), illetve a moldvai Szeret és Prut vízgyűjtő medencéjére kiadott sárga (első fokú) árvízvédelmi riasztás vasárnap estig érvényben marad.
Szerző

Szájer József szereti, ha megregulázzák a közösségi oldalakat

Publikálás dátuma
2018.07.01. 11:30
Szájer József
Fotó: Népszava
„Százkilencvennyolcadik alkalommal kongatom a harangokat” – írta Ujhelyi István.
A Fidesz az internet-cenzúra oldalára állt Brüsszelben – közölte Ujhelyi István, az MSZP  európai parlamenti képviselője. Nyílt levelében azt írta: álláspontja szerint a szerzői jogi irányelveket érdemes az internetes platformok és közösségi oldalak térnyerése után felülvizsgálni, az új szabályozás azonban semmiképp sem korlátozhatja az internetes tartalmak szabad megosztását, vagyis a közösségi webhelyek alapvető lényegét. 
Az uniós irányelv tervezete ugyanis jelenleg arra irányulna, hogy a jövőben az adatvédelmi- és szerzői jogi visszaélések elkerülése érdekében a weboldalak és az internetes szolgáltatások tartozzanak a jelenleginél jóval nagyobb felelősséggel a náluk megjelent tartalmakért. A gyakorlatban ez annyit jelentene, hogy például a legismertebb közösségi platformokra feltöltött tartalmakat (akár kisvideók, mémek) az érintett weboldalak kötelesek lennének még megjelenés előtt megszűrni és szükség esetén letiltani; ellenkező esetben súlyos büntetésre számíthatnak. Ez a fajta cenzúra álláspontom szerint nem segíti elő a szerzői jog egyébként fontos védelmét, ellenben megöli az internet lényegét és szabadságát” – tette hozzá.
Felidézte, hogy az Európai Parlament jogi ügyekért felelős bizottsága legutóbbi ülésén tárgyalta a javaslatot és – többek között Szájer József fideszes képviselő szavazatával – „szűk többséggel ugyan, de támogatta a szólássszabadság-ellenes 13. cikkely megtartását a csomagban”.
Kiemelte, hogy ha szavazásra kerül sor, a szólás- és információszabadság oldalára áll, és nem fogja hagyni, hogy az újkori ipari forradalom jelentős vívmányai miatt elénk kerülő kihívásokra olyan válaszok szülessenek, amelyekkel épp ezeket az elért vívmányokat romboljuk le. 
Hogy a Fidesz melyik oldalon áll az ügyben, azt már tudjuk. A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százkilencvennyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom” – zárta levelét Ujhelyi István.
Szerző
Frissítve: 2018.07.01. 11:35