diplomácia;Emmanuel Macron;

2018-07-01 19:05:21

Macron visszahívta az Orbánt védő budapesti nagykövetet

Éric Fournier követendő példának nevezte a magyar kormány menekültpolitikáját. Mivel levele kiszivárgott, kellemetlen helyzetbe hozta a köztársasági elnököt is.

Menesztette magyarországi nagykövetét Emmanuel Macron francia államfő. A 2015-től Budapesten állomásozó Éric Fournier múlt héten egy a párizsi kormánynak címzett diplomáciai jegyzetben kiállt az Orbán-kormány menekültpolitikája mellett, amelyet követendő mintaként emlegetett, magyarfóbiával vádolta az Orbán Viktorhoz kritikusan viszonyuló francia és az angolszász sajtót. A dokumentumot a Mediapart francia oknyomozó portál június 29-én, pénteken szivárogtatta ki, épp akkor, amikor a brüsszeli csúcs zajlott, amelynek középpontjában a közös migrációs politika kérdése állt. 

Macron a brüsszeli sajtótájékoztatón kényes helyzetbe került, amikor arra az újságírói kérdésre kellett felelnie, mit gondol arról, hogy nagykövete szembehelyezkedett Párizs hivatalos álláspontjával. Nem osztja Fournier véleményét és semmilyen szempontból nem fogadja el Orbán Viktor politikai irányvonalát, szögezte le Macron. A francia elnök akkor úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Fournier nyilvánosan tette megállapításait akkor visszavonja megbízatását, ha viszont személyes véleményt fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet. Szombaton megjelent a Fourniert visszahívó rendelet, helyét Pascale Andréani, korábbi OECD-nagykövet veszi át. 

A történtekről beszámolt a francia média is, köztük a Le Monde is. A tekintélyes párizsi napilap emlékeztetett, hogy az Európai Unió, az EBESZ és az ENSZ a jogállamiság megsértése miatt bírálják Orbán Viktort és kormányát, más nyugati nagykövetek is szót emeltek .a szabadságjogok magyarországi megsértése ellen, miközben Franciaország nagykövete szerint Orbán populizmusa csupán a nyugati média kitalációja. 

Éric Fournier nem először került a figyelem központjába. 2007 és 2011 között Grúziában képviselte Franciaországot, Akkor azért bírálták, mert szoros kapcsolatot ápolt akkor Bidzina Ivanishvili grúz oligarchával, akinek segített francia állampolgárságot szerezni. Miheil Szaakasvili akkori grúz elnök viccesen úgy jellemezte, „A legőrültebb nagykövet Tbilisziben”, miután a 2008-as orosz támadás során megközelített egy orosz ellenőrzőpontot. Az orosz katonák letartóztatták és több órán át őrizetben tartották, írta a Le Monde.