Előfizetés

Bombát találtak a Dunában, lezárják fél Budapestet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.02. 21:21
Képünk illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
Robbanótestet vagy valami ahhoz hasonlót találtak az Erzsébet híd budai hídfője mellett. Ha tényleg bombáról van szó, keddi elszállításáig szó szerint megbénul a város folyóparti övezete.
Kiürítik és lezárják kedden reggel a Pesti és Budai alsó rakpartot, az Erzsébet hidat és pesti és budai hídfőjének környékét a rendőrök, mivel hétfőn bombaszerű tárgyat találtak a Dunában –  ötven méterre a budai hídfőtől.
A honvédség 1. tűzszerész ezredének szóvivőjétől úgy tudjuk, hogy a feltételezett robbanótestet kilenc méter mélyen fedezték fel, ám a hétfő esti órákban még nem lehetett egyértelműen azonosítani, hogy robbanótestről vagy valamilyen ahhoz hasonlító fémdarabról van szó. A rendőrség mindenesetre mérete alapján döntött a lezárt terület nagyságáról, így jókora tárgyat találhattak.
A hatástalanítás és elszállítás idejére a rendőrség kedden reggel nyolckor kiüríti a I., Friedrich Born rakpart – Gellérthegy és Citadella környéke – Hegyalja út által határolt területet, valamint a Várkert rakparton és a Döbrentei utcában található öt lakóépületet, a Rác Gyógyfürdőt, a Rudas Gyógyfürdőt, valamint a Várkert Bazár egy részét, írja a police.hu.
Reggel tíz után lezárják:  a Budapest XI., Budai alsó rakpartot a Petőfi híd alatt, a Szabadság híd irányába, a Budapest XI., Szent Gellért rakpartot a Szabadság híd budai hídfőjénél az Erzsébet hídig, a Budapest I. és XI., Hegyalja utat a Budaörsi úti kereszteződéstől az Erzsébet híd irányába, a Budapest I., Naphegy utca és a Kereszt utca kereszteződését a Krisztina körút irányába, a Budapest I., Krisztina körutat a Dózsa György tértől az Erzsébet híd irányába, a Budapest I., Lánchíd utcát a Clark Ádám tértől, a Budapest I., Budai alsó rakpartot a Halász utcától az Erzsébet híd irányába, a Budapest V., Pesti alsó rakpartot a Havas utcától az Erzsébet híd irányába, a Budapest V., Astoriától a Szabad sajtó útját az Erzsébet híd irányába, a Budapest V., Eötvös teret az Erzsébet híd irányába, a Budapest V., Apáczai Csere János utcát a Március 15. tér irányába, a Budapest V., Március 15. teret a Pesti alsó rakpart irányába, a Budapest I. és V., Erzsébet hidat. Emellett hajózási zárlat is lesz kedden hajnali 3 órától, a Lánchídtól a Nemzetközi V. Hajóállomásig (a Sörház utca vonaláig).  

Százmilliárdba kerülnek a honvédség új helikopterei

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.07.02. 20:45
Ilyen helikopterekből vásárol húszat a honvédelmi tárca
Fotó: Thomas Warnack / AFP/DPA
Húsz, több célra is bevethető Airbus helikoptert vesz a honvédség, de nem hagyják veszni a meglévő Mi8-as és Mi17-es gépeket sem.
Lépcsőzetes kifizetéssel, összesen mintegy 100 milliárd forintot fordítanak az új honvédségi helikopterek beszerzésére - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatornán hétfő este.
Benkő hangsúlyozta, az Airbusszal kötött szerződést széles felmérés előzte meg, nemcsak a gépek típusa, hanem logisztikájuk, kiszolgálásuk biztosítása is fontos szempont volt. Mindezek alapján döntöttek végül a vállalatnál, az aláírt szerződés a húsz helikopter megvásárlásán túl ötven pilóta kiképzését, a pótalkatrészeket, valamint a technikai, műszaki személyzet felkészítését is tartalmazza - idézi a nyilatkozatot a távirati iroda.
A 20 új könnyű, többcélú H145M típusú helikopter a pilótán kívül kilenc ember szállítására alkalmas. Alkalmazhatók kiképzésre, felderítésre, kutatásra, mentésre, harcászati feladatokra, tűztámogatásra is. Ugyanakkor meglévő Mi-8-as, Mi-17-es helikoptereket sem hagyják "veszni". Amíg rendszerben tarthatók - nagyjából 2022-2024-ig -, használni fogják őket. Nemsokára a Mi-24-es harci helikopterek is visszaérkeznek a javításból, így teljes lesz a flotta - tette hozzá a miniszter.
A Népszava már korábban megírta, hogy a német-francia gyártó lehet az esélyes. A honvédelmi tárca a közelmúltban pilóták kiképzésére és egyéb katonai feladatokra is alkalmazható Zlin kisrepülőgépeket szerzett be, valamint többfunkciós csapatszállító Airbus A 319-es repülőgépekkel bővítette a légiflottát (ezek valójában szürkére festett utasszállító gépek, nem valódi katonai teherszállítók, de kétségkívül segítik például a külföldi missziókat).
Hamarosan pedig – további hiányokat pótlandó – futár, illetve felderítő feladatokra is alkalmas kisebb repülőgépek, továbbá nagyobb méretű és teljesítményű, teherszállításra és légideszant feladatokra is alkalmas, úgynevezett "rámpás" katonai repülőgépek beszerzési eljárása indulhat meg  

Közel százmillióért figyeltetné parkolóőreit Óbuda

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.07.02. 20:11
Az ellenőrt is ellenőrzik. Képünk illusztráció
Fotó: Bohanek Miklós / Népszava
Pályázatot írt az Óbudai Parkolási Kft. saját alkalmazottainak ellenőrzésére: revizorok titokban figyelik, és helyenként tesztelik is az őröket. A üzlet házon belül maradt, a 95 milliós tendert a Kft. egyik vezetőjének cége nyerte meg.
A bizalom szép dolog, de az állandó kontroll hasznosabb: így gondolhatják ezt a óbudai önkormányzatnál is, hiszen a helyi parkolási cég komoly összegű pályázatot írt ki saját parkolási ellenőreinek titkos megfigyelésére. 
Közbeszerzési Értesítőben megjelent anyag szerint az Óbudai Parkolási Kft 15 zónában, legalább 50 ellenőr napi munkáját figyeltetné meg: a „rendszeres feddhetetlenségi ellenőrzés” keretében a fedett revizorok váltakozó időben járőröznek - havonta egyszer minden zónát át kell világítaniuk, és kéthavonta minden parkolóőr munkáját, ruházatát és felszerelésének meglétét is vizsgálni fogják, persze titokban.
Az ellenőrök ellenőrei nem csak éber szemek lesznek, a  pályázatban meghatározott feladatkörük, hogy kísértésbe is vigyék az óbudai parkolóőröket. Havonta minimum nyolc „próbavásárlást” kell végrehajtaniuk, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy megpróbálják valamilyen szabálytalanságra rábírni a parkolóőrt. 
Az eredetileg 120,8 milliósra értékelt tenderre egyetlen, a becsültnél kedvezőbb ajánlat érkezett, így a pályázatot 95,7 millió forinttal vitte el az Operatív Team Kft. A nyertes cég ügyvezetője, Éliás Tibor, aki egyben komolyabb pozíciót tölt be az Óbudai Parkolási Kft.-nél is, ő a parkolás-üzemeltetési vezető az önkormányzati tulajdonú cégnél.  Az Operatív Team már korábban is végzett ellenőrzést a parkolási  Kft. megbízására, így könnyűszerrel teljesíthette az újabb tender referenciára vonatkozó követelményeit is.  
A mostani tendert azonban jóval drágábban vállalták az előző megbízatásnál, amikor 8 hónapos időtartamban, 16 millió forint+áfáért nyomoztak a parkolóőrök után. Érdeklődtünk az óbudai önkormányzatnál, hogy mi volt a drágulás oka – illetve, hogy  nem merül fel összeférhetetlenség olyankor, amikor a parkolási cég egyik vezetőjének saját vállalkozása kapja a nagy értékű megbízást. Ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.