Szombattól nem jár egy szakaszon az 1-es villamos

Publikálás dátuma
2018.07.03. 16:16
Illusztráció
Fotó: Népszava
Augusztus végéig pótlóbuszok közlekednek majd.
Szombattól pótlóbuszok közlekednek az 1-es villamos déli szakaszán, a Mester utca és a Népliget között augusztus végéig.
A Budapesti Közlekedési Központ keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az 1-es villamosvonal felújításának idején ezen a szakaszon csak a megállóhelyeket korszerűsítették, de mostanra a pályafelújítás is elengedhetetlenné vált. Kicserélik a korrodált, hullámosodott síneket, felújítják a földműveket, a sínek alátámasztására szolgáló zúzottkőágyazatot, valamint a vonalszakaszon található útátjárók útburkolatát. 
Július végéig a villamosok Óbudáról a Puskás Ferenc Stadionig, Újbudáról pedig a Közvágóhídig közlekednek, majd augusztusban a szerelvények a Népligetig járnak Óbuda felől. A kimaradó szakaszon az 1-es pótlóbusszal lehet utazni, de az Infopark jobb kiszolgálásáért meghosszabbítják a 153-as busz útvonalát a Népligetig.
Szerző

Meglett a bomba, de még nem emelik ki

Publikálás dátuma
2018.07.03. 15:43
Robbanótestet keresnek tűzszerészek egy honvédségi hajóhoz kapcsolt pontonhíd-elemről a Dunában az Erzsébet híd és a Lánchíd köz
Fotó: Lakatos Péter / MTI
Még nem emelik ki, az esetleges útlezárásokról csak szerdán döntenek.
A tűzszerészek találtak egy robbanótestet a Dunában, a beazonosítását szerda reggel kezdik meg, így kedd délután már nem kell forgalomkorlátozásra számítani az Erzsébet-hídnál – közölte a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs vezetője kedd délután az MTI-vel.
Markovics Zita elmondta, hogy a tűzszerészek a kiemelés módjáról is szerdán döntenek, és az esetleges útlezárásokról, forgalomkorlátozásokról, kitelepítésekről időben tájékoztatják majd a lakosságot.
Mint megírtuk, korábban a várost megbénító lezárásokat helyeztek kilátásba, ám a tűzszerészek nem találták a robbanótestet. A kommunikációs vezető akkor elmondta, hogy a robbanótestről – annak GPS koordinátáit megadva – korábban egy balesetnél segédkező civil búvárcsoport tagjai tettek bejelentést a rendőrségen. A kutatást nehezítette, hogy az érintett szakaszon a Duna mélysége kétszerese az átlagosnak.
Szerző
Témák
bomba Duna Budapest
Frissítve: 2018.07.03. 17:41

Nem írták oda Pruck Pál nevét, inkább lefestették a falat

Publikálás dátuma
2018.07.03. 15:29

Fotó: Vajda József
Eltűnt a sokat vitatott, zuglói '56-os falfestmény. Az egyik magyarázat azt, hogy lejárt a szerződés, és fehérre festve kellett visszaszolgáltatni a felületet, a másik szerint viszont nem akartak helyt adni a bíróság döntésének, és kijavítani a nevet.
A Fővárosi Törvényszék májusban – egyelőre nem jogerősen – pontot tett a másfél éve húzódó Pruck/Dózsa-ügy végére: az ítélet szerint a Terror Háza megsértette a néhai Pruck Pál kegyelethez való jogait. Schmidt Máriáékat bocsánatkérésre, a Dózsa Lászlóra utaló feliratok eltüntetésére és az 56-os fénykép alá Pruck Pál nevének kiírására kötelezték.
444.hu most kiszúrta: ahelyett, hogy odaírták volna Pruck Pál nevét az őt ábrázoló falfestményre, inkább lefestették az egész falat fehérre.
A portál megkereste ezzel kapcsolatban a zuglói önkormányzatot, akik közölték: „A zuglói önkormányzatnak 2018. szeptember 13-ig van szerződése a FrankDigitál Médiaügynökséggel (56-os emlékév lebonyolítója) a fal használatáról. A szerződés lejárta után kellett volna a falat eredeti állapotában – azaz fehérre festve – visszaadni az önkormányzat használatába az ügynökségnek. Az önkormányzat nem kezdeményezte a szerződés módosítását, és nem is kérte az ügynökséget, hogy korábban távolítsa el az egész festményt.” A festésről semmilyen értesítést nem kaptak.
Tehát ugyan szeptemberig kint maradhatott volna a Pruck Pált ábrázoló festmény, a felelősei már júniusban eltávolították az egészet ahelyett, hogy ráírták volna a nevet.

– derült ki a 444.hu cikkéből.

Szerző
Frissítve: 2018.07.03. 16:24