Orbán mégiscsak beszélget a menekültek visszafogadásáról

Publikálás dátuma
2018.07.04. 13:04

Fotó: Draskovics Ádám
Miután Angela Merkel bejelentette, hogy tucatnyi állammal megállapodott a Németországból visszatoloncolt menekültek befogadásáról, a V4-országok és Ausztria (miután szerepeltek a kancellár listáján) egyöntetűen tagadták, hogy megalkudtak volna Merkellel. Most azonban úgy tűnik, a magyar kormány puhul menekültkérdésben, és a kormány olyan befogadási feltételeket támasztott, amelyek jó részét már teljesítette is az EU.
Magyarország hajlandó a Németországból és Ausztriából visszatoloncolt bevándorlók átvételéről tárgyalni. Ezt Orbán Viktor a német Bild bulvárlapnak nyilatkozta, mint ahogy azt a HírTV kiszúrta. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint viszont a magyar miniszterelnöknek még lesznek követelései.
Magyarország hajlandó tárgyalni a Németországból kiutasított bevándorlók visszafogadásáról. Ezt Orbán Viktor nyilatkozta a német Bild napilapnak. A miniszterelnök szerint előtt Németországnak és Ausztriának kell megegyezni a visszatoloncolások szabályairól, azután Ausztriának és Magyarországnak, de a magyar miniszterelnök szerint ennek a feltétele az európán kívüli táborok létrehozása és a külső határok fokozott védelme.
Lesznek még követelései Orbán Viktornak az együttműködésért cserébe - jósolja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Azt írják, a bevándorlás-ellenes magyar miniszterelnök túl könnyen hajlandó a Németországból visszaküldött bevándorlók fogadására, még ha ezeket az embereket később tovább is küldik a hatóságok Szerbia és Görögország felé.
Szerdán telefonon egyeztet Orbán Viktor és az osztrák kancellár, az illegális bevándorlók kitoloncolására vonatkozó kétoldalú egyezményről. A Huffington Post német kiadása szerint a magyar miniszterelnök azért mondta a múlt heti uniós csúcs után, hogy semmi nincs eldöntve az európai bevándorlási reformból, mert ő további szigorításokat szeretne.
Szerző
Frissítve: 2018.07.04. 13:11

Takarófóliába burkolózva üzentek a barlangban rekedt gyerekek

Publikálás dátuma
2018.07.04. 10:25
Katonák a Tham Luang barlang bejáratánál
Fotó: Lillian Suwanrumpha
Mosolyogva üdvözli a 12 fiú a felvételen az embereket.
Videón üzent a thai barlangban rekedt focicsapat: a felvétel tanúsága szerint a 12 fiú és az edző is jó egészségi állapotban van, a gyerekek takarófóliába burkolózva, mosolyogva mutatkoznak be és üdvözlik az embereket – írja a BBC. A videót a thai haditengerészet tette közzé a Facebook-oldalán.
Mint megírtuk, még hetekig tarthat, míg feljutnak a mélyből. Az áradás és sárcsuszamlások zárták el előlük a kijáratot. A beszorultakat a Tham Luang barlang bejáratától négy kilométerre lévő „Pattaya Beach” nevű részben találta meg kilenc nap után, hétfőn késő este két világszerte elismert brit barlangi mentő, Richard Stanton és John Volanthen. Hajnalban a Navy SEALS orvosa, ápolónője is elérte őket. Az egészségügyi csapat megvizsgálta a fiúk sérüléseit, a legtöbbjükét könnyűnek minősítette, egyiknek sem súlyos az állapota.
Kedden délelőtt a hadsereg hónapokra elegendő ellátmányt, nagy fehérjetartalmú géleket és vizet kezdett eljuttatni hozzájuk. Sokan ebből arra következtettek, hogy meg akarják várni az esős évszak végét, októbert, hogy akkor hozzák ki a fiúkat. De ha így esik továbbra is, akkor az emelkedő vízszint miatt muszáj lesz lépniük. A folyamatosan emelkedő vízszint nagyon veszélyessé teheti a szűk, zéró látótávolságú járatokon keresztül való közlekedést tapasztalatlanok számára; valójában ez lenne a legrosszabb módja felszínre segítésüknek. Lehetséges opcióként felmerült, hogy azokat a fiúkat, akik nem tudnak úszni, megtanítanák a búvárfelszerelés használatára.  
Felmerült az is, hogy felülről, természetes víznyelő nyílásokon keresztül lehetne kimenteni a fiúkat, azonban a két ilyen kürtőről, amit a felszínen találtak, nem tudják hová vezet a mélyben, úgy tűnik, a Pattaya Beachtól túl messze érik el a járatot. Új kürtő fúrása nehézségbe ütközne a kemény sziklán keresztül, és még új utakat is ki kellene építeni a hegyen a nehéz fúróberendezések szállításához.
Még mielőtt bármilyen mentési tervet elkezdenének végrehajtani, azt is meg kell várni, hogy a kilenc napos éhezés után a gyerekek annyira megerősödjenek, hogy nehezebb erőkifejtésre is képesek legyenek.
Szerző
Témák
barlang Thaiföld
Frissítve: 2018.07.04. 10:51

Szkripal-ügy: újabb áldozatokat szedhetett a Novicsok

Publikálás dátuma
2018.07.04. 09:47
A salisbury-i kórház, ahol - Szergej és Julija Szkripal után - az újabb megbetegedéseket is kezelik.
Fotó: Alexey Filippov / Sputnik
Válságos állapotban kezelnek Angliában két embert, akik ismeretlen összetételű anyagtól lettek rosszul Salisbury környékén.
Az eset a rendőrség szerdai beszámolója szerint még szombat este történt a délnyugat-angliai Amesbury kisvárosban - írja az MTI. A hatóságok először arra gyanakodtak, hogy a két beteg esetleg szennyezett heroint vagy kokaint fogyaszthatott.
A területileg illetékes Wiltshire megyei rendőrség azonban szerdán közölte: még tartanak a vizsgálatok a megbetegedést okozó anyag mibenlétének kiderítésére, és a rendőrség most már "nyitott kérdésként" kezeli, hogy az incidens milyen körülmények között történt.
A rendőrségi közlemény szerint a hatóságok elővigyázatosságból elkerítenek több olyan helyszínt, ahol a negyvenes éveiben járó két beteg - egy férfi és egy nő - megbetegedése előtt Amesburyben, illetve a 16 kilométerre lévő Salisburyben megfordult.
Salisburyben szenvedett súlyos mérgezést a Novicsok orosz idegméreg-hatóanyagtól március elején Szergej Szkripal egykori hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal.

A Wiltshire megyei rendőrség szerdai tájékoztatása szerint a hétvégén Amesburyben megbetegedett két embert is Salisbury kórházában kezelik. A rendőrség hangsúlyozta: nem egyértelmű, hogy történt-e bűncselekmény. A közlemény szerint a lakosság megerősített rendőri jelenlétre számíthat Amesburyben és Salisburyben.
Az angliai közegészségügyi szolgálat - Public Health England (PHE) - szóvivője szerdán közölte: a szolgálat nem hiszi, hogy az ügy szélesebb lakossági körre kiterjedő jelentős egészségi kockázatot jelentene. A szóvivő hozzátette, hogy a PHE folyamatosan értékeli a helyzetet a beérkező információk alapján
Szerző