Újra tárgyalnak Vizoviczki büntetéséről

Publikálás dátuma
2018.07.04. 17:09
Vizoviczki László 2017-ben, a Fővárosi Törvényszék első fokú ítélethirdetésén
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Szerdán újra bíróság elé állt az éjszakai élet császáraként ismert vállalkozó: Vizoviczki Lászlót korábban első fokon hét év börtönre és vagyonelkobzásra ítélték költségvetési csalás miatt – akkor ügyész és az üzletember védője is fellebbezett a döntés ellen.
Megkezdődött a Vizoviczki László és társai ellen költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indult per másodfokú tárgyalása szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2017. április 28-án kihirdetett, nem jogerős ítéletében hét év börtönnel és több mint 600 milliós vagyonelkobzással sújtotta Vizoviczkit Lászlót vendéglátó-ipari tevékenységgel összefüggésben felbújtóként elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. 
Az ügyész akkor minden vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentett be, Vizoviczki László és vádlott-társainak többsége viszont felmentésért fellebbezett. A szerdai tárgyalás kezdetén ismertették, hogy a vádlottak bizonyítási indítványokat nyújtottak be, ám azokat a bíróság elutasította. 
Ezután az ügyész mondta el perbeszédét, indítványozta, hogy néhány vádlott kivételével a bíróság valamennyi vádlott terhére állapítsa meg a bűnszervezetben történő elkövetést és az első fokon kiszabott büntetéseket súlyosítsa - olvasható az MTI beszámolójában.

Diszkók és night klubok ura volt, milliárdos csalással vádolják

A vád lényege, hogy Vizoviczki a háttérből irányított egy belvárosi éttermekből, a Hajógyári szigeten működő szórakozóhelyekből, diszkókból, night klubokból álló cégcsoportot, melyben 2010 és 2012 között milliárdos nagyságrendű költségvetési csalást követtet el egyes cégek bevételeinek eltitkolásával. Az elkövetés módjának lényege, hogy a vádlottak a szórakozóhelyeken nem ütötték be a bevétel egy részét. A 2014 őszén kezdődött perben az ügyész letöltendő szabadságvesztést kért az összesen 34 vádlott többségére. Az elsőfokú ítéletben Vizovicki mellett néhány társa öt, néhány pedig kettő-három év körüli letöltendő börtönt kapott, több mint tízen felfüggesztett szabadságvesztést, néhányan csupán közérdekű munkát. Több vádlottat felmentettek. 
Az első fokon eljáró bíróság ugyanakkor egyik vádlottnál sem látta megállapíthatónak a jelentősen súlyosabb büntetések kiszabását megalapozó bűnszervezeti minősítést. Ennek kapcsán a bíró akkor kifejtette: a szigorú elszámolásra épülő szervezet, amit az elsőrendű vádlott a befolyása alatt álló cégeknél működtetett, nem kifejezetten bűncselekmények elkövetését szolgálta.  
Szerző

Hét méter mély árokba esett egy autó Újfehértónál

Publikálás dátuma
2018.07.04. 16:35

Fotó: Vajda József
A járműben ketten utaztak, egyikük megsérült.
Az út menti, hat-hét méter mély árokba esett egy személygépkocsi a 4-es főúton, Újfehértó közelében – írja honlapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
A járműben ketten utaztak, az első hírek szerint az egyikük megsérült. Az újfehértói önkormányzati tűzoltók felhozták őket az árokból és áramtalanították az autót. 
A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt félpályán lezárták.
Szerző
Frissítve: 2018.07.04. 16:36

Más fotójával keresett szexpartnert, rendőrök jöttek érte

Publikálás dátuma
2018.07.04. 15:55
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítja a rendőrség a debreceni nőt, aki egy idegen profilképeit felhasználva ismerkedett egy társkereső oldalon.
Gyanúsított lett a 26 éves debreceni nő, aki jó ötletnek tartotta, hogy egy számára ismeretlen személy profilképeivel keressen partnert egy erotikus társkereső felületen.  
 A trükkös nő még március 6. előtt töltött le pár képet egy, neki megtetsző közösségi profilból – nem sejtette, hogy a csalásra fény derül, és az ügyben nyomozás is indul. 
Az eljárást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság folytatta le, és a napokban vádemelési javaslatot tett az illetékes ügyészségnek. Ha vádhatóság is rábólint, az ügy bíróság elé kerülhet – a Btk.  egyébként egy éves börtönnel is sújthatja a jelentős érdeksérelemmel járó visszaélést, de ebben az esetben sejthetően nem szabnak ki majd ki letöltendő szabadságvesztést. 
Az eset arra is rávilágít, hogy az ember milyen könnyen követhet el bűncselekményt a neten, akár egy viccesnek gondolt közösségi álprofil kialakításával . A rendőrség nyomozás apropóján pedig a digitális adatvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet:   - Lehetőleg úgy kezeljük személyes adatainkat, képeinket, videóinkat, hogy ahhoz illetéktelen személyek ne férjenek hozzá!  -  Ne adjuk meg senkinek felhasználónevünket és jelszavunkat!  A a police.hu-n megjelenő közleményükben felhívják a lakosság figyelmét arra is, hogy az üdülésük megkezdése előtt ne osszák meg közösségi oldalaikon, hogy elutaznak, és meddig vannak távol otthonaiktól. 
Szerző
Frissítve: 2018.07.04. 17:48