Újra tárgyalnak Vizoviczki büntetéséről

Publikálás dátuma
2018.07.04 17:09
Vizoviczki László 2017-ben, a Fővárosi Törvényszék első fokú ítélethirdetésén
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Szerdán újra bíróság elé állt az éjszakai élet császáraként ismert vállalkozó: Vizoviczki Lászlót korábban első fokon hét év börtönre és vagyonelkobzásra ítélték költségvetési csalás miatt – akkor ügyész és az üzletember védője is fellebbezett a döntés ellen.
Megkezdődött a Vizoviczki László és társai ellen költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indult per másodfokú tárgyalása szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2017. április 28-án kihirdetett, nem jogerős ítéletében hét év börtönnel és több mint 600 milliós vagyonelkobzással sújtotta Vizoviczkit Lászlót vendéglátó-ipari tevékenységgel összefüggésben felbújtóként elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. 
Az ügyész akkor minden vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentett be, Vizoviczki László és vádlott-társainak többsége viszont felmentésért fellebbezett. A szerdai tárgyalás kezdetén ismertették, hogy a vádlottak bizonyítási indítványokat nyújtottak be, ám azokat a bíróság elutasította. 
Ezután az ügyész mondta el perbeszédét, indítványozta, hogy néhány vádlott kivételével a bíróság valamennyi vádlott terhére állapítsa meg a bűnszervezetben történő elkövetést és az első fokon kiszabott büntetéseket súlyosítsa - olvasható az MTI beszámolójában.

Diszkók és night klubok ura volt, milliárdos csalással vádolják

A vád lényege, hogy Vizoviczki a háttérből irányított egy belvárosi éttermekből, a Hajógyári szigeten működő szórakozóhelyekből, diszkókból, night klubokból álló cégcsoportot, melyben 2010 és 2012 között milliárdos nagyságrendű költségvetési csalást követtet el egyes cégek bevételeinek eltitkolásával. Az elkövetés módjának lényege, hogy a vádlottak a szórakozóhelyeken nem ütötték be a bevétel egy részét. A 2014 őszén kezdődött perben az ügyész letöltendő szabadságvesztést kért az összesen 34 vádlott többségére. Az elsőfokú ítéletben Vizovicki mellett néhány társa öt, néhány pedig kettő-három év körüli letöltendő börtönt kapott, több mint tízen felfüggesztett szabadságvesztést, néhányan csupán közérdekű munkát. Több vádlottat felmentettek. 
Az első fokon eljáró bíróság ugyanakkor egyik vádlottnál sem látta megállapíthatónak a jelentősen súlyosabb büntetések kiszabását megalapozó bűnszervezeti minősítést. Ennek kapcsán a bíró akkor kifejtette: a szigorú elszámolásra épülő szervezet, amit az elsőrendű vádlott a befolyása alatt álló cégeknél működtetett, nem kifejezetten bűncselekmények elkövetését szolgálta.  
2018.07.04 17:09

Fegyveres rablót keresnek Vas megyében

Publikálás dátuma
2018.11.21 11:36
illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A férfi egy szombathelyi dohányboltban kényszerítette a bevétel átadására az eladót.
Fegyveres rablás elkövetőjét keresik a rendőrök Vas megyében – közölte az MTI-vel a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerdán. Seffer Lilla őrnagy tájékoztatása szerint az ismeretlen férfi kedd este fél tíz körül bement a szombathelyi Zanati úton lévő dohányboltba, ahol az eladót, gázriasztó fegyverrel fenyegetve, a bevétel átadására kényszerítette, majd gyalogosan elmenekült a helyszínről. Hozzáfűzte: a fegyveres rablás gyanúsítottja 40-45 év körüli, 165-170 centiméter magas, zömök testalkatú, a bűncselekmény elkövetésekor kapucnis fekete bőrkabátot, kötött sapkát, piros-fekete színű álarcot, kék farmert és barna munkavédelmi bakancsot viselt.
Szerző
2018.11.21 11:36

Nyolc év fegyházra ítélték a bicskei gyermekotthon szexuális zaklatással vádolt volt igazgatóját

Publikálás dátuma
2018.11.21 11:19
A bicskei gyermekotthon épülete Forrás: Google View
Fotó: /
Egy korábbi nevelő másfél évet kapott, három évre felfüggesztve.
Nyolc év fegyházbüntetésre ítélték a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóját, három év felfüggesztettre pedig az egyik volt nevelőjét, akiket az otthonban lakó fiúk azzal vádoltak meg, hogy a két férfi gyerekkorukban évekig szexuálisan kihasználta őket – írja az Index. A vád szerint 2004 és 2016 között az elsőrendű vádlott, a bicskei gyermekotthon korábbi vezetője, V. János legalább tíz kiskorú fiút, a másodrendű vádlott, K. Béla pedig négy gyereket zaklatott szexuálisan, mindketten kihasználva a gondozásuk alatt álló kiskorú sértettekkel fennálló alá-fölérendeltségi viszonyukat. A portál azt írja, a volt igazgatót szerdán kezén és lábán bilincsbe verve vezették a Székesfehérvári Törvényszék dísztermébe, vádlott-társa szabadlábon védekezhetett. A 168 Óra cikke szerint a korábbi igazgató büntetése 8 év fegyházban letöltendő szabadságvesztés, amelynek kétharmada letöltése után szabadon bocsátható, illetve nyolc évre közügyektől eltiltás. Véglegesen eltiltották minden olyan munkától, amely kiskorúak nevelésével vagy gondozásával függ össze. Szexuális visszaélés, szeméremsértés és kiskorú veszélyeztetés vádja alól felmentette a bíróság. A volt nevelőt, K. Bélát egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, három évre felfüggesztve. Végleges hatállyal eltiltották kiskorú gyerekek nevelésével, gondozásával összefüggő foglalkozástól. Szexuális visszaélés bűntette, kiskorú veszélyeztetése bűntette alól felmentette őt a törvényszék.
2018.11.21 11:19
Frissítve: 2018.11.21 12:01