Mi segít az ekcémás bőrön?

Publikálás dátuma
2018.07.18. 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP
A pollenek miatt fokozódhatnak az ekcémás tünetek, ám megfelelő kezeléssel az ekcéma jól kezelhető, tünetmentessé tehető – mondta dr. Garaczi Edina bőrgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
Az ekcémás bőr szerkezete más, mint a normál bőré: kiszárad, megváltozik a védekező képessége. Ez a bőrszerkezet amellett, hogy krónikus gyulladást eredményez, fokozza a bőrfertőzésekre való hajlamot is. Az atópiás dermatitis, vagy más néven atópiás ekcéma a gyermekek 20, a felnőttek 1-3 százalékát érinti világszerte.

Ekcéma és allergia kéz a kézben jár?

Az ekcémás betegek viszonylag nagy részénél specifikus allergia mutatható ki inhalatív allergénekkel: pl háziporatka, penészgomba, állati hámszövetek (kutya, macska) vagy különböző pollenekkel (pl. fa, fűfélék, gyomok) szemben. Ilyen esetekben tavasszal-nyáron a pollen jelenléte súlyosbíthatja az atópiás ekcémát, főleg a ruházattal nem fedett bőrterületeken (pl arc, szemhéjak, nyak, alkar vagy lábszár).

Hidratálás

 Az atópiás ekcéma egyik fő tünete a száraz bőr, ezért a megfelelő hidratálás a kezelés elengedhetetlen lépése. Ebben nagy szerepe van a tisztálkodásnak, lehetőleg rövid, ötperces tusolást válasszunk és ne alkalmazzunk irritáló mosakodó krémeket. Javasolt a zsírozó testápolók, kenőcsök használata is.

Alternatív gyógymódok, kiegészítő diéták?

Atópiás ekcémában csak olyankor javasolt a specifikus diéta, ha az ételallergia megfelelő allergiavizsgálatokkal és ételprovokációval igazolt. Klinikai vizsgálatok alapján nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy tej- vagy tojásmentes diéta alkalmazása általánosságban előnyös lehet minden ekcémás beteg számára, ezért kivizsgálás nélkül nem javasolt az ilyen étrend.
Amennyiben a betegnek az atópiás bőrszárazságon kívül étel-intoleranciája is van (pl. igazolt laktózérzékenység, hisztaminintolerancia), vagy autoimmun cöliákia betegség (lisztérzékenység) is fennáll, akkor ezeknek megfelelő étrendet kell tartani. Szénanáthás betegek esetén az allergén pollenhez kapcsolható élelmiszer-keresztallergia fokozhatja az ekcémát: például nyírfapollen allergiás betegnél az alma fogyasztása, vagy parlagfűallergiás betegnél a dinnye vagy a paradicsom fogyasztása ronthatja a bőrtüneteket. Ezekben az esetekben az adott zöldségek, gyümölcsök kerülése javasolt.
Illusztráció
Fotó: AFP
Egyre nagyobb az érdeklődés az ekcémák kezelésében az úgynevezett alternatív gyógyászat és speciális étrendek iránt. Ilyen például a többszörösen telítetlen zsírsavakkal (pl. omega 3 zsírsavak) történő kiegészítő kezelés, ahol a leggyakrabban hal-, olíva- vagy magolajokat alkalmaznak. Összehasonlító klinikai vizsgálatokban a bőrtünetek javulását írták ugyan le, de egyetlen vizsgálat sem mutatott szignifikáns különbséget az így kezelt betegek és a kontrollcsoport között – hangsúlyozta dr. Garaczi Edina bőrgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
A homeopátia vagy a fitoterápia (gyógynövények alkalmazása) esetén sem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték, amely alátámasztaná az alkalmazásukat. A szakmai ajánlások arra is felhívják a figyelmet, hogy az alternatív gyógymódok nem mentesek a mellékhatásoktól: a szükségtelen diétás megszorítások alultápláltsághoz vezethetnek. A növényi vagy állati eredetű szerves anyagokat tartalmazó kezelések pedig toxikus vagy allergiás reakciókat válthatnak ki.
Szerző
Témák
ekcéma allergia

Mit jelentenek a naptejeken lévő jelölések?

Publikálás dátuma
2018.07.16. 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP
Sokan nincsenek tisztában a naptejeken látható jelölésekkel. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa elmondta, mit kell róluk tudni.

Mi az SPF?

Az SPF az angol Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor kifejezés rövidítése. A világon mindenhol ez jelöli, hogy az adott termék mekkora védelmet képes biztosítani a nap ellen, 2mg/cm2 vastagságban alkalmazva a bőr felszínén. A termékek SPF számának meghatározásához felmérik, hogy egy adott egyén esetében mennyi UV (többségében UV-B) sugárzás szükséges egy alig észrevehető leégés kialakulásához napvédővel és nélküle. Ha a leégéshez elég 10 perc, napvédővel ez az idő pedig 100 perc, akkor a termék SPF száma 10-es. 

Bőrtípusnak megfelelő SPF

A bőrtípusokat hat csoportba lehet sorolni, Európában a 2-es és a 3-as a gyakori. A 2-es a világosabb, a 3-as a bézs, az ilyen bőrtípusú ember jobban barnul. A 2-es típus napvédő nélkül 5-10 perc alatt leég, ezzel kell megszorozni a napvédő krém dobozán látható SPF-számot. Ez azt jelenti, hogy egy 15-ös faktorszámú krémmel 150 perc a napon tölthető idő maximuma. A 3-as bőrtípus napvédő nélkül 10-20 percet tölthet a napon, tehát esetében a 15-ös faktorszám háromórányi biztonságos napozást ad.

Nem elég egyszer

A vízállóság felirat azt jelzi, hogy a naptej fényvédő hatása negyvenpercnyi vízben tartózkodás után is megmarad. A rendkívül vízálló jelölés esetében ez az idő 80 perc. Persze ez csak abban az esetben érvényes, ha a naptejet az előírásoknak megfelelően: legalább fél órával a strandra érkezés előtt felvittük a bőrre. Fontos, hogy a napvédő használatát ne felejtsük el időnként megismételni, különösen, ha sokat tartózkodunk vízben.
Illusztráció
Fotó: AFP

Védelem az UV-A és UV-B ellen

Gyakran hallható a széles-spektrumú naptej kifejezés, ami nem jelent mást, mint hogy az adott termék az UV-A és az UV-B sugarak ellen is védelmet nyújt. Az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését, ráncok megjelenését okozzák, az UV-B sugarak pedig a bőr leégését. A kettő együtt pedig különösen veszélyes, mivel fokozza a bőrben a daganatos elváltozások kialakulását. Nézzük meg alaposan a termék címkéjét, olyat vegyünk, amely az ultraibolya sugarak mindkét típusa ellen védelmet nyújt.

Fizikai vagy kémiai szűrők?

A kémiai szűrők az UV-sugarak elnyeléséért felelősek és további csoportokba sorolhatók annak megfelelően, hogy az UV-A, az UV-B vagy mindkettő elnyelésére képesek. A fizikai szűrők az UV-sugarak visszaverését vagy szétszórását végzik. A vegyi tartalmú védőszerek gyakran több összetevő kombinációjával nyújtanak megfelelő védelmet az UV-A és UV-B sugarak ellen is. A fizikai szűrők egyaránt hatásosak az UV-A és UV-B sugarak elleni védelemben. Két legismertebb fajtája a titán-dioxid és a cink-oxid. Ezek a legjobbak, mert vegyileg közömbösek, biztonságosak és mindenfajta UV-sugárzás ellen védenek - mondta dr. Rózsa Annamária,  az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász szakorvosa.
Szerző

Erre figyeljen, ha allergiás!

Publikálás dátuma
2018.07.13. 14:14
Illusztráció
Fotó: Pexels
Ma már meghatározható, hogy az allergének többféle összetevői mivel okoznak keresztallergiát.
A molekuláris diagnosztika megjelenése óta ismert, hogy az allergének több komponensből állnak, amelyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ennek köszönhetően meg lehet állapítani, hogy a légúti és bőrtüneteken túl a poratka allergia okozhat-e más panaszokat is. Előfordulhat ugyanis, hogy atkával fertőzött liszt fogyasztása ételallergiához hasonló tüneteket okozhat. Egy másik komponens pedig azt mutathatja meg, hogy mekkora eséllyel alakul ki később asztma a poratka allergiás betegnél – mondta Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa.

Keresztallergia a rákfélékkel

A multiplex allergiateszttel meg lehet határozni, hogy pontosan melyik összetevő okozza a tüneteket. Mivel a poratka allergén is több összetevőből áll, lehet, hogy az egyik a rákfélékkel okoz keresztallergiát. Az ízeltlábú poratka és a rákokkal közeli rokonságban vannak, így megeshet, hogy egy ráksaláta elfogyasztása is allergiás reakciót okozhat. Ha tehát a Der p 10 pozitivitás igazolható, nem árt tartózkodni a rákfélék fogyasztásától. Ha vizsgálat alapján felmerül az életveszélyes allergiás reakció, az anafilaxia veszély lehetősége is, akkor szükség lehet életmentő gyógyszer alkalmazására, amit szükség esetén allergológus orvos fel is ír – mondta el az allergológus.
Szerző
Témák
rák hal allergia