Komptragédia: legalább 30-an fulladtak vízbe (videó)

Publikálás dátuma
2018.07.05. 08:54
A szerencsétlenség egy túlélője családtagjaival találkozik
Fotó: YUSUF WAHIL / AFP
A hajó 139 utassal a fedélzetén futott zátonyra Indonézia partjai előtt.
Már több mint 30 halálos áldozata van az indonéziai kompbalesetnek - írja az Euronews. A komp léket kapott, a kapitány ezért szándékosan zátonyra vezette a sekély vizekben, hogy megmenthesse az utasokat.
Ám a hajó oldalra dőlt.
A komp fedélzetén készült kép
Fotó: BADAN NASIONAL PENANGGULANGAN BENCANA / AFP
"Rengetegen ugrottak a vízbe, vagy igyekeztek a felsőbb szintekre jutni, hogy ne fulladjanak meg"

- mondta egy túlélő.

A baleset mindössze 2-300 méterre történt a szárazföldtől, de bajba került hajót a hatalmas hullámok miatt csak nehezen tudták megközelíteni.
Szerző
Frissítve: 2018.07.05. 08:55

Trump lerohanta volna Venezuelát

Publikálás dátuma
2018.07.05. 08:39
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Az ötlet állítólag a Fehér Házban, a kolumbiai elnökkel folytatott beszélgetésen és az ENSZ-Közgyűlésen is elhangzott, mielőtt azt feladta volna az elnök.
Donald Trump amerikai elnök tavaly nyáron felvetette munkatársainak, nem kellene-e lerohanni Venezuelát  - terjedt el az amerikai médiában egy névtelenül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő közlésére hivatkozva.
Az ötlet eszerint a Fehér Ház Ovális Irodájában tartott megbeszélésen hangzott el, amelyen arról tárgyaltak, hogy a dél-amerikai országban kialakult zavaros helyzet lassan az egész térség biztonságát fenyegeti. Rex Tillerson külügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó meglepődve fogadta a harcias gondolatot. McMaster ellenvetéssel élt, és kifejtette, hogy a katonai fellépés visszaütne, Washington elveszítené nehezen megszerzett latin-amerikai támogatóit. 
Az elnök azonban állítólag nem nyugodott, és még később is többször felvetette a katonai megoldás receptjét - nem csupán saját munkatársainak, hanem a kolumbiai elnöknek is, majd ősszel, az ENSZ-Közgyűlés ülése alatt rajta kívül három további latin-amerikai szövetséges ország vezetőjének, egy közös New York-i vacsorán.
"A munkatársaim azt mondják, ne beszéljek erről"

- árulta el nekik Trump.

De azért meg akart bizonyosodni afelől,  hogy a többieknek tényleg nem tetszik a gondolat. Miután ebben megerősítették, letett Venezuela katonai lerohanásáról.
Frissítve: 2018.07.05. 08:41

"Véletlenül" mérgezhetett a leghalálosabb szovjet idegméreg Nagy-Britanniában

Publikálás dátuma
2018.07.05. 07:47
Megvizsgálták - ismét novicsok mérgezett.
Fotó: Alex McNaughton / Sputnik
Novicsokkal támadtak: valószínűleg véletlenül került kapcsolatba idegméreggel egy brit pár. Legalábbis egyelőre ezt valószínűsíti a Scotland Yard.
Nagy-Britannia déli részén egy középkorú párt azzal a novicsok nevű anyaggal mérgeztek meg, amely miatt a kettős ügynök Szergej Szkripalt és lányát hónapokon át egy brit kórházban. Mindezt a brit terrorelhárítás vezetője jelentette be szerda este. Az esetet az teszi különösen rejtélyessé:
semmi jel sem utal arra, hogy a párt bármely titkosszolgálat célkeresztjébe került volna.

Az eset Salisbury közelében történt, vagyis annak a városnak a tőszomszédságában, ahol Szkripalékat is megmérgezték. A brit hatóságok közlése szerint a két áldozat a 45 éves Charlie Rowley és a 44 esztendős Dawn Sturgess. Mindketten helyi lakosok – közölte Wiltshire rendőrfőnöke, Paul Mills.
A nő még szombaton esett össze, később pedig férjét is kórházba kellett szállítani. Szintén a Salisburyban található klinikán kezelik őket, vagyis ugyanott, ahol előzőleg Szergej Szkripalt és lányát. A rendőrség közlése szerint
az eset rendkívül súlyos, ezt jelzi, hogy a brit kormányzat biztonsági szerve, a Kobra Bizottság is összeült csütörtökön.

Neil Basu, a Scotland Yard munkatársa újságíróknak elmondta, a nyomozószervek egyelőre nem tudják megmondani, hogy a párt szándékosan választották-e ki a mérgezésre. A nyomozás eddigi állása alapján azonban lényegében kizárható, hogy előzőleg bármelyikük bármiféle kapcsolatban állt volna Oroszországgal, de titkosszolgálati hátterük sem volt. A nyomozók egyelőre vizsgálják, hogy ugyanazzal a vegyülettel történt-e a mérgezés, mint Szkripalék esetében.

Novicsok: a valaha készült leghalálosabb méreg

A novicsok nem egyetlen vegyület, hanem idegmérgek családja, amelyet a Szovjetunióban fejlesztettek ki 1971 és 1993 között. Orosz tudósok szerint ez a leghalálosabb vegyi anyag, amelyet tudósok valaha előállítottak. A „negyedik generációs vegyi fegyverek" közé sorolják, amelyet a szovjet Foliant program keretében terveztek. A Szergej Szkripallal és lányával szembeni mérgezéses merényletet március 4-én hajtották végre. A nyomozás szerint Oroszország állt az akció mögött, válaszként 100-nál több orosz diplomatát utasítottak ki világszerte.

A brit média abból indul ki, hogy a pár véletlenül került kapcsolatba a halálos idegméreggel. Jelenleg a hatóságok is ezt tartják a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Arra azonban így sem tudnak választ adni, miként történhetett a mostani mérgezés, négy hónappal az első után. Aggasztó lehet a brit hatóságok számára, hogy az első támadás méreganyagának konténerét mindez idáig nem találták meg: az idegmérget különleges körülmények között kell tárolni. Ezért is valószínűsítik azt, hogy ugyanaz a vegyi anyag fertőzte meg őket, mint a kettős ügynököt.
Az esetet a rendőrség száz fős terrorelhárító különítménye göngyölíti fel. Theresa May brit kormányfő szóvivője közölte, az újabb mérgezést a lehető legkomolyabban veszik a hatóságok, s folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről a miniszterelnököt és a magas rangú minisztereket.
A rendőrség lezárta a pár lakóhelyének környékét a Salisbury közelében található Amesbury nevű településen. A brit egészégügyi hatóságok úgy vélik, hogy nincs szó nagyobb egészségügyi veszélyről.
A férj és a feleség egy helyi templomba ment, egy családi eseményre, amikor rosszul lettek.

A brit nyomozók előzőleg azt hitték, hogy kábítószert fogyasztottak.
Mint a brit média jelentette, az újabb novicsok-üggyel kapcsolatos nyomozásba bevonták a Porton Down közelében található vegyifegyver-kutató központot is. Ebben a laborban mutatták ki, hogy Szkripalék ellen a novicsok idegméreggel hajtottak végre terrorakciót. Később független szervek, így a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is megerősítette ezt.
Szerző
Frissítve: 2018.07.05. 09:46