Ausztria lezárja a határt, ha a németek menekülteket küldenének vissza

Publikálás dátuma
2018.07.06 16:58
Osztrák katonák egy gyakorlaton
Fotó: APA/ HERBERT NEUBAUER
Beindulhat a dominó, ha a németek valóban elkezdik visszaküldeni a menedékkérőket. Az osztrákok után jöhetnek az olaszok, és vége lehet a schengeni rendszernek.
Bécsben meglehetősen hevesen reagáltak a német uniópártok hétfői megállapodására. „Ausztria fegyveresen felsorakozik a bajor határszakaszon, ha Németország úgy dönt, hogy menekülteket küld hozzá vissza” – hangoztatta az osztrák kabinet. Az osztrák kormány vezetői igyekeznek érzékeltetni, hogy Ausztria kárára nem születhet egyezség Berlinben. És ha mégis ez következne be, akkor Ausztria azonnal továbbadná szomszédainak a terheket. Osztrák rendőrségi adatok szerint az idén január és május között összesen 4600-an utaztak illegálisan Ausztriából Németországba, a regisztráltak száma 18 ezer fő. Akiről a hatóságok megállapítják, hogy először vesznek tőle ujjlenyomatot, az beutazhat Németországba és menekültstátuszért folyamodhat. Ha az illető az Európai Unió egy másik országában már regisztrált – amelyikkel Németországnak van visszavételi szerződése –, akkor oda toloncolják. Ha nincs ilyen szerződés, akkor a kérelmezőt nem engedik be Németországba, hanem Ausztriában kell maradnia. A két ország 1998-ban már egyezséget kötött átvételről-visszaküldésről, de ez csak az illegális migránsokra vonatkozott, menekültstátuszt kérelmezőkre nem. Herbert Kickl a szélsőjobboldali szabadságpárttól delegált belügyminiszter telefonon beszélt német és olasz kollégájával, az utóbbi már jelezte, hogy országa bármikor kész lezárni a határt a Brenneren. Kickl neki is megemlítette, hogy Ausztria már 2016-ban három tranzitközpontot hozott létre a déli határterületen – Spielfeld, Bad Radkersburg, Brenner - , ezek ma is üzemkészek. Gernot Blümel kancelláriaminiszter a szerdai kormányülést követően hangoztatta, hogy a menekültügyet az uniós külső határok áthatolhatatlanná tételével kell megoldani, ha ez nem sikerül, akkor a schengeni rendszernek vége, a belső országhatárok dominóként dőlnek, zárul egyik a másik után.
2018.07.06 16:58
Frissítve: 2018.07.06 17:07

Amint kiengedték Putyin ellenfelét, azonnal újra őrizetbe vették

Publikálás dátuma
2018.09.24 16:05

Fotó: AFP/ Vasily MAXIMOV
A rendőrök ott vártak rá a büntetés-végrehajtó intézet kapujában.
Azonnal újra őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, amint hétfőn kiengedték egy moszkvai fogdából - írja az Euronews. Itt 30 napos "adminisztratív letartóztatását" töltötte - melyhez fűződően, egy kihallgatás közben valahogy eltört a politikus egy ujja -, amiért megszegte nyilvános politikai megmozdulások megszervezésére vonatkozó előírásokat.
Navalnij sajtósa azt írta twitterüzenetben: az ellenzéki aktivistát egy rendőrállomásra szállították, és valószínűleg megbírságolják, vagy 20 napra ismét fogdába zárják.
Navalnij egyik politikai szövetségese, Leonyid Volkov szerint a politikust most a korábbihoz hasonló címen vették ismét őrizetbe, de ezúttal egy szeptember 9-i megmozdulás miatt, amelyet a nyugdíjkorhatár emelése ellen szerveztek.
A nyugdíj-téma Oroszországban pártszimpátiától függetlenül sokakat felháborít, a lakosság 80 százaléka ellenzi. Vlagyimir Putyin 2005-ben ugyan még azt mondta, hogy sosem folyamodna a korhatár emeléséhez, ám újabban a születéskor várható életkor szintjére viszi azt fel.
2018.09.24 16:05

Berlusconi ismét megmentené Itáliát

Publikálás dátuma
2018.09.24 15:58

Fotó: AFP/
Összefogásra és harcra szólította Silvio Berlusconi az olasz jobbközép híveit, és mindazokat, "akik hisznek a munka, a tanulás és társadalmi felelősségvállalás erejében, eszméjében". A most szombaton 82. életévét töltő, gyakran "Lovagként" emlegetett politikus a Hajrá, Olaszország nevű párt Fiuggiban tartott rendezvényén jelentette be, hogy indulni kíván a jövő májusi európai parlamenti választásokon. Arról beszélt, hogy akárcsak 25 évvel ezelőtt, amikor „megmentette Olaszországot a kommunistáktól”, ezúttal is országmentési céllal száll harcba, hiszen „Itália most még nagyobb fenyegetéssel néz szembe, a tudatlanság, az inkompetencia és a társadalmi gyűlöletkeltés veszélyével”.    Berlusconi nagyon keményen bírálta volt koalíciós társát, Matteo Salvini belügyminisztert és az általa vezetett Ligát, valamint a koalíció nagyobbik pártját, az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) is. Giuseppe Conte miniszterelnök a hétfői kormányülés előtt újságírói kérdésre válaszolva azt üzente Berlusconinak: nincs miért aggódnia, "Itália jó kezekben van". Szerinte itt az ideje, hogy Berlusconi, aki évtizedekig vezette az országot, most már hagyjon másokat is dolgozni.  
Szerző
2018.09.24 15:58