Meghalt egy mentőbúvár a thai barlangnál

Publikálás dátuma
2018.07.06 09:06
Mentőcsapatok a Tham Luang barlangnál
Fotó: AFP/ YE AUNG THU
Saman Gunan oxigénpalackokat helyezett el, amikor eszméletét vesztette. Nem tudták újraéleszteni.
Meghalt egy mentőbúvár, akinek az volt a feladata, hogy oxigénpalackokat helyezzen el a barlangban az útvonalon, ahol a bent rekedt focicsapatot és edzőjüket akarják kihozni – írja a BBC. A 38 éves Saman Gunan a művelet során eszméletét vesztette, miután kifogyott az oxigén a palackjából. A búvártársa kihozta, megpróbálták újraéleszteni, de már nem tudták megmenteni az életét. A tizenkét – 11 és 16 év közötti – fiú, valamint edzőjük június 23-án rekedtek a barlangban. Szerdán videón üzentek: a felvétel tanúsága szerint jó egészségi állapotban vannak, a gyerekek takarófóliába burkolózva, mosolyogva mutatkoztak be és üdvözölték az embereket.
A beszorultakat a Tham Luang barlang bejáratától négy kilométerre lévő „Pattaya Beach” nevű részben találta meg kilenc nap után, hétfőn késő este két világszerte elismert brit barlangi mentő, Richard Stanton és John Volanthen. Hajnalban a Navy SEALS orvosa, ápolónője is elérte őket. A mentőcsapatoknak mielőbb lépniük kell, mivel az esőzések járhatatlanná tehetik a kijáratot. Jelenleg az útvonal járhatóvá tételén dolgoznak, szivattyúzzák a vizet, eközben pedig más kiutak után kutatnak. Felmerült az is, hogy azokat a fiúkat, akik nem tudnak úszni, megtanítják a búvárfelszerelés használatára. A folyamatosan emelkedő vízszint ugyanis nagyon veszélyessé teheti a szűk járatok használatát.
2018.07.06 09:06
Frissítve: 2018.07.06 09:06

Villámárvíz mosott el egy tunéziai várost

Heves esőzés előidézte áradás tarolta le az ország északkeleti részén fekvő Nábil várost, ahol a zivatarok miatt legalább négy ember életét vesztette.

Szerző

Megosztás
2018.09.24 11:41

Letelepedési kötvényes oroszok cége ellen indulhatott eljárás Finnországban

Publikálás dátuma
2018.09.24 10:29
Illusztráció
Fotó: AFP/ RONI LEHTI
Hatalmas razziát tartottak egy finn-orosz cég ingatlanjaiban a hatóságok. A vállalkozást olyan orosz üzletemberek vezethetik, akik Magyarországon vásároltak letelepedési kötvényt.
Kiszuperált hadihajókat és szigeteket is felvásárolt az a finn-orosz vállalkozás, ahol a hétvégén óriási rajtaütést tartott a finn Nemzeti Nyomozó Iroda, vagyis a Keskusrikospoliisi – írja a 444.hu.
A több mint száz rendőr és katona részvételével tartott akcióban három embert vettek őrizetbe, akiket egy több millió eurós adócsalási ügy miatt indult nyomozásban gyanúsítottak meg. 
A portál a Helsingi Sangomat értesülését idézve arról ír, hogy az Airiston Helmi nevű, orosz tulajdonban lévő finn vállalkozás volt az akció célpontja: a céget, évek óta figyeli a finn hadsereg és a Supo, a finn elhárítás, vélhetően azért, mert 2007 óta vásárolnak fel szigeteket és ingatlanokat Finnország délnyugati részén, közel a Balti-tenger stratégiai fontosságú hajózási útvonalaihoz, amik az finn-orosz határtól távol kötik össze Finnországot Svédországgal és Európa többi részével. Az oroszok által felvásárolt területek egy része nincs messze a Naantali-ban található finn olajfinomítótól sem, egyébként az egész országban összesen két ilyen létesítmény működik.
A lap kikérte az Airiston Helmi finn cégbírósági papírjait, amiben valóban Magyarország szerepel a céges tisztviselő, Pavel Melnikov tartózkodási helyeként. Legalább ilyen érdekes, hogy Pavel Eduardovich Melnikov neve szerepel a 444 és a Direkt36 részére januárban érkezett feladó nélküli borítékban, ami ismeretlen szerzője szerint a magyar letelepedési kötvényprogramban résztvevő egyes külföldi állampolgárok neveit tartalmazza. A finn cégadatbázis szerint a vállalkozás egy másik tisztviselőjét Shamugiya Shota-nak hívják, és Melnikovhoz hasonlóan az ő neve is szerepel a 444 és a Direkt36-hoz év elején eljutott „kötvényes” borítékban. A portál hétfő hajnalban levelet küldött a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak (BMH), arra voltak kíváncsiak, hogy a finn hatósági akció célkeresztjében lévő Airiston Helmi nevű cégben résztvevő két személy, Pavel Eduardovich Melnikov illetve Shamugiya Shota részt vettek-e a magyar letelepedési kötvényprogramban, és ha igen, milyen eredménnyel zárult a biztonsági átvilágításuk. Ha a BMH válaszol a kérdéseikre, közölni fogják, de korábban konkrét személyek letelepedési illetve tartózkodási engedélyével kapcsolatban sosem adtak felvilágosítást a nyilvánosságnak. 
2018.09.24 10:29