Lezuhant egy repülőgép Lengyelországban, a pilóta meghalt

Gyakorlórepülés közben lezuhant a lengyel légierő egy MiG-29 típusú harci repülőgépe péntekre virradó éjjel, bár a pilóta katapultált, életét vesztette az északkelet-lengyelországi Paslek község közelében történt balesetben.
 A Paslektől mintegy 50 kilométerre fekvő Malbork légibázis állományába tartozó, orosz gyártmányú repülőgép balesetében más nem sérült meg - írta az MTI Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter sajtótájékoztatója alapján.
A védelmi tárca korábbi közleménye szerint a gép a lakóépületektől mintegy félkilométernyi távolságban egy gabonamezőre zuhant, és kigyulladt. Blaszczak tájékoztatása szerint a gépet tapasztalt pilóta irányította. A baleset körülményeinek tisztázásáig a lengyel hadsereg felfüggesztette a MiG-29-es orosz vadászgépek üzemeltetését - mondta el a lengyel védelmi tárca vezetője.
Egy azonos típusú gép tavaly decemberben Varsó közelében is lezuhant, de a pilóta akkor sikeresen katapultált, és túlélte a balesetet.
Szerző
Frissítve: 2018.07.06. 12:53

Orbánék kitüntették a menesztett francia nagykövetet

Publikálás dátuma
2018.07.06. 10:57
Szijjártó Péter a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adja át Éric Fournier francia nagykövetnek
Fotó: Soós Lajos / MTI
Éric Fourniert nemrég hívta vissza Macron, már az utódja is megvan.
A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Éric Fournier francia rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet, az elismerést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át pénteken Budapesten – írja az MTI. Az eseményen a magyar tárcavezető azt mondta, hogy a világ gyorsan változik és váratlan fejleményeket produkál. Példaként említette a gazdasági és a fizikai biztonság folyamatos átalakulását. Azt mondta, Éric Fournier olyan időszakban szolgált, amely talán a legintenzívebb volt a világpolitikában az elmúlt évtizedekben. Régi szövetségek bomlottak fel, újakat kötöttek, és reális azt várni, hogy az elkövetkezendő évek folyamatai sem lesznek kevésbé mélyek. A mai európai viták közepette szövetségesekre, barátokra van szükség, és Magyarországnak ilyen Éric Fournier – tette hozzá a tárcavezető. A francia nagykövet arról beszélt: úgy írta le az országot, ahogy elkezdte megismerni, próbálta elmagyarázni a kormányának, hogy milyenek a magyarok, milyen a magyar valóság.

Macron visszahívta

Mint megírtuk, Emmanuel Macron francia államfő nemrég menesztette a magyarországi nagykövetet. A 2015-től Budapesten állomásozó Éric Fournier múlt héten egy a párizsi kormánynak címzett diplomáciai jegyzetben kiállt az Orbán-kormány menekültpolitikája mellett, amelyet követendő mintaként emlegetett, magyarfóbiával vádolta az Orbán Viktorhoz kritikusan viszonyuló francia és az angolszász sajtót. A dokumentumot a Mediapart francia oknyomozó portál június 29-én, pénteken szivárogtatta ki, épp akkor, amikor a brüsszeli csúcs zajlott, amelynek középpontjában a közös migrációs politika kérdése állt. Macron a brüsszeli sajtótájékoztatón kényes helyzetbe került, amikor arra az újságírói kérdésre kellett felelnie, mit gondol arról, hogy nagykövete szembehelyezkedett Párizs hivatalos álláspontjával. A francia elnök akkor úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Fournier nyilvánosan tette megállapításait akkor visszavonja megbízatását, ha viszont személyes véleményt fejtette ki, akkor a szólásszabadság megnyilvánulásának tekinti a jegyzetet. Szombaton megjelent a Fourniert visszahívó rendelet, helyét Pascale Andréani, korábbi OECD-nagykövet veszi át.  
Szerző
Frissítve: 2018.07.06. 11:05

Meghalt egy mentőbúvár a thai barlangnál

Publikálás dátuma
2018.07.06. 09:06
Mentőcsapatok a Tham Luang barlangnál
Fotó: YE AUNG THU / AFP
Saman Gunan oxigénpalackokat helyezett el, amikor eszméletét vesztette. Nem tudták újraéleszteni.
Meghalt egy mentőbúvár, akinek az volt a feladata, hogy oxigénpalackokat helyezzen el a barlangban az útvonalon, ahol a bent rekedt focicsapatot és edzőjüket akarják kihozni – írja a BBC. A 38 éves Saman Gunan a művelet során eszméletét vesztette, miután kifogyott az oxigén a palackjából. A búvártársa kihozta, megpróbálták újraéleszteni, de már nem tudták megmenteni az életét. A tizenkét – 11 és 16 év közötti – fiú, valamint edzőjük június 23-án rekedtek a barlangban. Szerdán videón üzentek: a felvétel tanúsága szerint jó egészségi állapotban vannak, a gyerekek takarófóliába burkolózva, mosolyogva mutatkoztak be és üdvözölték az embereket.
A beszorultakat a Tham Luang barlang bejáratától négy kilométerre lévő „Pattaya Beach” nevű részben találta meg kilenc nap után, hétfőn késő este két világszerte elismert brit barlangi mentő, Richard Stanton és John Volanthen. Hajnalban a Navy SEALS orvosa, ápolónője is elérte őket. A mentőcsapatoknak mielőbb lépniük kell, mivel az esőzések járhatatlanná tehetik a kijáratot. Jelenleg az útvonal járhatóvá tételén dolgoznak, szivattyúzzák a vizet, eközben pedig más kiutak után kutatnak. Felmerült az is, hogy azokat a fiúkat, akik nem tudnak úszni, megtanítják a búvárfelszerelés használatára. A folyamatosan emelkedő vízszint ugyanis nagyon veszélyessé teheti a szűk járatok használatát.
Szerző