Kötélhúzás Phenjannal

Publikálás dátuma
2018.07.08. 18:47

Fotó: Andrew Harnik / AFP
Maradnak a szankciók mindaddig, amíg Észak-Korea végre nem hajtja a megígért teljes nukleáris leszerelést – mondja az amerikai külügyminiszter.
Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója pénteken és szombaton – immár harmadik észak-koreai látogatása során – Phenjanban Kim Jong Csollal, az állampárt központi bizottságának alelnökével, az észak-koreai hírszerzés volt vezetőjével tárgyalt, majd Tokióba utazott, ahol Kono Taro japán és Kang Kjung Va dél-koreai külügyminisztert tájékoztatta az eddig elért eredményekről. Észak-Koreában csalódást keltőnek minősítették a mostani megbeszéléseket, és azt állították, hogy Pompeo „gengszterszerű követelésekkel” állt elő. Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor június 12-ikén Szingapúrban azt ígérte Donald Trump amerikai elnöknek, hogy Észak-Korea felszámolja nukleáris katonai kapacitását. Trump cserébe biztonsági garanciákat helyezett kilátásba a phenjani rezsimnek. Észak-Korea lépésről-lépésre, kölcsönös engedmények sorozatának a formájában képzeli el a viszony rendezését. A phenjani külügyminisztérium most nyilatkozatban vádolta önmagát ostobasággal és naivitással, mert úgymond abban bízott, hogy az amerikaiak viszonozni fogják gesztusait. Pompeo – útban Tokióba – azt mondta a riportereknek: ha ő gengszter, akkor az egész világ az, hiszen az ENSZ Biztonsági Tanácsa is számos határozatban követelte Észak-Koreától a nukleáris leszerelést és ballisztikus rakétaarzenáljának a felszámolását. Mostani tárgyalásai igenis termékenyek és hasznosak voltak, az észak-koreaiak nem táncoltak vissza korábbi ígéretüktől, és a megvitatott témák mindegyikében értek el haladást – mondta. Megállapodtak abban, hogy munkacsoportot hoznak létre annak kimunkálására, miként lehet ellenőrizni a nukleáris leszerelési folyamatot. Egyeztetni fognak a koreai háború idején elesett amerikai katonák földi maradványainak a hazajuttatásáról is. Mindamellett – ismerte el Pompeo – „nehéz és kihívásokkal teli” utat kell végigjárni ahhoz, hogy megállapodásra jussanak. Megjegyezte azt is: ellenfeleik folyamatosan le fogják becsülni az elért eredményeket. Pompeo Tokióban nem csupán a japán és a dél-koreai külügyminiszterrel tárgyal, hanem fogadta őt Abe Sinzó japán miniszterelnök is. A konzultációk után mindannyian úgy nyilatkoztak: egységesek abban, hogy Észak-Koreának teljes mértékben, visszavonhatatlanul és ellenőrzött módon fel kell számolnia tömegpusztító képességeit. Egyetértettek abban: amíg Phenjan nem bizonyítja, hogy állja is a szavát, addig a nemzetközi közösség által elrendelt szankciókat fenn kell tartani. Japán részről ragaszkodnak ahhoz is: a koreai rendezés keretében megoldást kell találni arra az ügyre, hogy Észak-Korea az 1970-es és 80-as években japán állampolgárokat rabolt el. Abe Sinzó azt sem zárta ki, hogy személyesen találkozzék Kim Dzsong Unnal.  

Terrortámadás Tunéziában: legalább 6 halott

Publikálás dátuma
2018.07.08. 18:24
Illusztráció
Fotó: Thinkstock
Fegyveresek ütöttek rajta a tunéziai fegyveres erők egy járőröző alakulatára. A belügyminisztérium szerint 6 áldozatot követelt a támadás, míg az állami hírügynökség már 9 halottról beszél.
A tunéziai biztonsági erők legalább hat tagja vesztette életét egy rajtaütés során vasárnap - írja a Reuters. A belügyminisztérium első hírénél még magasabbra, kilencre teszi az áldozatok számát a TAP állami hírügynökség.
A megtámadott alakulat Dzsendúba térségében járőrözött, mikor a támadók egy az első járműre dobott gránáttal megállították a konvojt, majd lőni kezdtek. Más források - így például az Al Jazeera - gránát helyett aknát említenek.
Tunézia - mint a 2011-es forradalom óta a Közel-Kelet egyik leginkább világias és demokratikusabb berendezkedésű állama - gyakran kerül terroristák célkeresztjébe, de ennyi áldozattal járó támadás nem volt 2015 óta. Akkor az Iszlám Állam vállalta a felelősséget egy három hullámban 12 életet követelő merényletsorozatért. Így is tucatnyi rendőr és közel 60 turista halt meg az utóbbi években.
Szerző

Theresa May: az óra ketyeg

Publikálás dátuma
2018.07.08. 13:52

Fotó: KAY NIETFELD / DPA
A brit miniszterelnök szerint ideje, hogy az Európai Bizottság komolyan vegye a brit EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatok feltételrendszerére kidolgozott londoni javaslatokat.
A konzervatív párti brit miniszterelnök a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak kijelentette: London úgy tapasztalja, hogy a bizottság nagyon erőteljesen igyekszik kitartani saját merev álláspontja mellett, saját érdekeinek nézőpontjából tekintve a Brexit-folyamatra.     May alig burkolt utalást tett arra, hogy lehetségesnek tartja a megegyezést az EU-tagállamok meghatározó vezetőivel akár az Európai Bizottság megkerülésével is. Elmondta: gyümölcsöző tárgyalásokat tartott mások mellett Angela Merkel német kancellárral, és általában is az a benyomása, hogy az európai vezetők kezdik fontolóra venni saját gazdaságuk, saját népük érdekeit és Európa egészének jövőjét. Hozzátette: véleménye szerint megvan a készség az uniós országokban a konstruktivitásra, annak felismerésére, hogy "az óra ketyeg", és most már tényleg el kell kezdeni tárgyalni.     Az Európai Bizottság számára kidolgozott legújabb brit kormányzati javaslatcsomagról a miniszterelnök azt mondta: az indítvány azt jelenti, hogy Nagy-Britannia az EU-tagságról két éve tartott népszavazás döntésének megfelelően kilép az EU-ból, de oly módon, hogy eközben védelmet biztosít a nagy-britanniai munkahelyeknek.     Theresa May és kabinetjének tagjai pénteken egész nap Chequersben, a brit kormányfők Londontól 65 kilométerre északnyugatra fekvő vidéki rezidenciáján tárgyaltak arról, hogy Nagy-Britannia milyen típusú kereskedelmi kapcsolatokat alakítson ki az unióval a brit EU-tagság megszűnése után.     A kormányülésről péntek éjjel kiadott háromoldalas közlemény szerint London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, biztosítva a "súrlódásmentes" kereskedelmet Nagy-Britannia és az EU között a Brexit után is.     A brit kormány indítványa szerint London és az EU közös szabálygyűjteményt tartana fenn minden áruféleség kétoldalú forgalmára.     A javaslat alapján Nagy-Britannia és az EU fokozatosan kialakítana egy olyan vámszabályozási rendszert is, amelyben szükségtelen lenne a vámellenőrzés a kétoldalú kereskedelemben, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió "kombinált vámtérséget" alkotna.     A brit kormány a jövő héten részletesen is előterjeszti javaslatait egy úgynevezett fehér könyvben. 
Szerző
Frissítve: 2018.07.08. 13:54