Seehofer: megtörtént a fordulat menekült-kérdésben

Publikálás dátuma
2018.07.08 11:04
"Hidat Seehofer helyett" - olvasható egy tüntető tábláján: Hamburgban több ezren vonultak utcára szombaton, hogy Horst Seehofer
Fotó: DPA/ ARNE DEDERT
A koalíciós pártok között létrejött megállapodás a menedékkérők kezeléséről azt a legfőbb üzenetet küldi a világba, hogy az illegális migráció immár nem kifizetődő - értékelte a héten történteket Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter.
"Végrehajtottuk a fordulatot a menekültkérdésben"
 - szögezte le Seehofer a Bildnek adott interjúban, írja az MTI
A konzervatív uniópártok közötti megállapodás - amelyre végül a német kormányzó nagykoalíció minden tagja, a szociáldemokraták is rábólintottak -, azt irányozza elő, hogy a Németországba érkező menedékkérők esetében 48 órán belül vizsgálatot folytassanak le; és ha már egy másik uniós tagállamban is nyújtottak be menedékkérelmet, akkor visszaküldjék őket oda. Ha ez nem lehetséges, egy jövőbeni kétoldalú megállapodás alapján, Ausztriába kerülnének.
"Ausztriával egyetértünk abban, hogy egyetlen tagállam sem köteles olyan menedékkérőket befogadni, akikért nem ő a felelős. A menekültügyi fordulattal pont ezt érjük el"
- fogalmazott Seehofer.
A menedékkérők visszafogadásától is elzárkózó olasz kormánnyal kapcsolatban a politikus világossá tette, senkinek nem szabad arra fogadnia, hogy nem jönnek létre kétoldalú megállapodások az emberek visszafogadásáról. Mint mondta, az uniós belügyminiszterek jövő heti találkozóján:
Seehofer személyesen tárgyal majd erről Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel.
Arról, hogy hogyan lehet anélkül lezárni a menekültek földközi-tengeri útvonalát, hogy tömegek fulladnának a tengerbe, a politikus mindössze ezt mondta: le kell csapni az embercsempészekre, és a menedékkérőknek nem szabad vállalkozniuk a veszélyes útra.

Merkel és Seehofer vitája hullámokat vetett

Seehofer menekültekel kapcsolatos politikája ellen több ezren tiltakoztak szombaton Németország több városában - írja az AFP hírügynökség. Az Angela Merkel kancellárral történt összetűzéssel kapcsolatban a Bild am Sonntag egy csütörtökön készült közvélemény-kutatás eredményét is ismertette. A felmérés szerint a németek 67 százaléka azt gondolja, hogy az uniópártok két vezetőjének vitája nem volt helyénvaló. A túlnyomó többség, 71 százalék pedig úgy véli, hogy a politika általános megbecsültsége odaveszett. A megkérdezettek 69 százaléka úgy véli, hogy Seehofer ártott a politika megítélésének, míg Merkelről 46 százalék vélte így. A relatív többség szerint a szövetségi belügyminiszternek le kellene mondania, 41 százalék szerint viszont nem.

2018.07.08 11:04

Amint kiengedték Putyin ellenfelét, azonnal újra őrizetbe vették

Publikálás dátuma
2018.09.24 16:05

Fotó: AFP/ Vasily MAXIMOV
A rendőrök ott vártak rá a büntetés-végrehajtó intézet kapujában.
Azonnal újra őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, amint hétfőn kiengedték egy moszkvai fogdából - írja az Euronews. Itt 30 napos "adminisztratív letartóztatását" töltötte - melyhez fűződően, egy kihallgatás közben valahogy eltört a politikus egy ujja -, amiért megszegte nyilvános politikai megmozdulások megszervezésére vonatkozó előírásokat.
Navalnij sajtósa azt írta twitterüzenetben: az ellenzéki aktivistát egy rendőrállomásra szállították, és valószínűleg megbírságolják, vagy 20 napra ismét fogdába zárják.
Navalnij egyik politikai szövetségese, Leonyid Volkov szerint a politikust most a korábbihoz hasonló címen vették ismét őrizetbe, de ezúttal egy szeptember 9-i megmozdulás miatt, amelyet a nyugdíjkorhatár emelése ellen szerveztek.
A nyugdíj-téma Oroszországban pártszimpátiától függetlenül sokakat felháborít, a lakosság 80 százaléka ellenzi. Vlagyimir Putyin 2005-ben ugyan még azt mondta, hogy sosem folyamodna a korhatár emeléséhez, ám újabban a születéskor várható életkor szintjére viszi azt fel.
2018.09.24 16:05

Berlusconi ismét megmentené Itáliát

Publikálás dátuma
2018.09.24 15:58

Fotó: AFP/
Összefogásra és harcra szólította Silvio Berlusconi az olasz jobbközép híveit, és mindazokat, "akik hisznek a munka, a tanulás és társadalmi felelősségvállalás erejében, eszméjében". A most szombaton 82. életévét töltő, gyakran "Lovagként" emlegetett politikus a Hajrá, Olaszország nevű párt Fiuggiban tartott rendezvényén jelentette be, hogy indulni kíván a jövő májusi európai parlamenti választásokon. Arról beszélt, hogy akárcsak 25 évvel ezelőtt, amikor „megmentette Olaszországot a kommunistáktól”, ezúttal is országmentési céllal száll harcba, hiszen „Itália most még nagyobb fenyegetéssel néz szembe, a tudatlanság, az inkompetencia és a társadalmi gyűlöletkeltés veszélyével”.    Berlusconi nagyon keményen bírálta volt koalíciós társát, Matteo Salvini belügyminisztert és az általa vezetett Ligát, valamint a koalíció nagyobbik pártját, az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) is. Giuseppe Conte miniszterelnök a hétfői kormányülés előtt újságírói kérdésre válaszolva azt üzente Berlusconinak: nincs miért aggódnia, "Itália jó kezekben van". Szerinte itt az ideje, hogy Berlusconi, aki évtizedekig vezette az országot, most már hagyjon másokat is dolgozni.  
Szerző
2018.09.24 15:58