Lángoló mentőhelikopter hajtott végre kényszerleszállást Chicagoban

Publikálás dátuma
2018.07.08. 09:58
Eurocopter 135 - ilyen típusú helikopterrel történt a baleset. Illusztráció.
Fotó: CARSTEN REHDER / DPA
Egy sérültet szállítottak épp, de már mindannyian kórházba kerültek.
Kényszerleszállást hajtott végre egy mentőhelikopter Chicago környékén - olvasható a helyi abc7 hírcsatorna portálján. A helikopter három fős személyzettel egy sérültet szállított, mikor a baleset történt. Mind a négyen túlélték, de kórházba kerültek.
A pilóta egy autópályák találkozásánál lévő füves területen a hasára tette le a gépet - szakértők szerint a lehetőségekhez mérten nagyszerű munkát végzett. Szemtanúk szerint a helikopter lángolt az ereszkedés közben - a baleset pontos körülményeit még vizsgálják.
Szerző

Már négyet kimentettek a thai barlangban rekedt gyerekek közül

Publikálás dátuma
2018.07.08. 09:29

Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
A két hete egy vízzel elárasztott barlangba szorult 12 fiú és edzőjük felszínre hozását hétfőn tudják csak folytatni a hatóságok.
A mentőalakulatok reggel 10-kor elindultak - nyilatkozta a műveletet vezető Narongsak Osottanakorn a BBC tudósítása szerint. A helyszínen jelenleg csak a búvárok - 18-an -, orvosok és a biztonsági személyzet tartózkodhat.
Ha most nem sikerül felszínre hozni őket, akkor jelentősen rosszabb helyzetbe kerülnek:
3-4 nap múlva újabb heves esőzésekre lehet számítani a környéken.

A fiúkat egyesével hozzák ki, így nem kizárt, hogy napokig is eltart mire közülük az utolsó is kijut. Narongsak szerint mindannyian jól vannak, és az előzetes orvosi vizsgálat alapján fizikailag és szellemileg is alkalmasak a több kilométeres barlangi útra.
"Eltökéltek és fókuszáltak"

- fogalmazott Narongsak.

A be- és kijutás még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő, már csak a távolságnál fogva is - írja az MTI. További problémát okoz, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást. A gyerekek tartózkodási helyéhez vezető út utolsó egy kilométeres szakasza a legveszélyesebb, itt a búvároknak maguk előtt kell tolniuk az oxigénpalackjukat, hogy átférjenek a barlang víz alá került szűk járatain. Ráadásul a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt. Pénteken a nehéz körülmények miatt életét vesztette egy tapasztalt búvár, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja -
a fiatal fiúk közt pedig olyan is van, aki még úszni sem tanult meg.

Egy-egy gyereket kettő búvár kísér az útja során: egyikük előtte úszva vezeti és viszi a búvárfelszerelését, egy másik pedig mögötte haladva vigyáz rá. A fiúkon a légzés megkönnyítéséért a megszokott búvármaszkok helyett a teljes arcukat takaró légző maszkok vannak. A tájékozódást egy, az útvonalon végigvezetett kötél segíti. Az útvonalon olyan szakasz is van, ahol úszás helyett lehetőség van mászni, vagy esetleg még sétálni is lehet.

Egy menekült fiú segített

A Tham Luang barlangban rekedt focicsapat egyetlen tagja tud csak angolul: Adul Sam-on, egy 14 éves mianmari menekült - írja a Straits Times. Egy brit barlangi mentő csoport érte el először a fiúkat, de Sam-on fordítása nélkül nem sokat tudtak volna meg hogylétükről és legfontosabb szükségelteikről, így arról, hogy mindenek előtt éhesek. A fiúnak a kereszténysége miatt üldözött családjából egyedüliként sikerült eddig Thaiföldre jutnia. Ez is csak viszonylagos biztonságot jelent: nincsen állampolgársága, sem papírjai, így többek közt bakszámlája sem lehet és munkát sem vállalhat tanulmányai után. Thaiföld 2024-re ígérte, hogy a hozzá hasonló hontalan személyeket regisztrálja, jogilag így rendezve bizonytalan helyzetüket.

Már négy fiút a felszínre hoztak - írja a BBC. Őket először a helyszínen látták el, majd elindultak velük a legközelebbi, nagyjából egy órás útra lévő kórházba, ahol a szüleikkel is találkozhatnak. A leginkább legyengültekkel kezdték a mentést.
Csak hétfőn fogják folytatni a mentést

- nyilatkozta a munkálatokat vezető Narongsak.

Egy sajtótájékoztatón arról számolt be, nagyjából 10 órás szünetet tartanak, hogy a mentőalakulatok felkészülhessenek a következő küldetésre. Elmondta azt is, mind a négy fiú "tökéletes állapotban van".
Előzetesen úgy tippelték a szakértők, helyi idő szerint este 9-re - Magyarországon ez délután 4 - éri el az első fiú a barlang kijáratát. A vízszint viszont valamelyest csökkent idő közben, ez pedig nagyban gyorsította a haladást.

Szakadékba zuhant a mentőegységek egy járműve

10 emberrel együtt szakadékba zuhant a mentőalakulatok egyik járműve - számol be a FoxNews. A legtöbben csak könnyebben sérültek, de az egyik utas súlyos sérüléseket is szenvedett. A szerencsétlenül járt mentők a hegy tetején kerestek lejáratokat a barlangrendszerbe, hogy - siker esetén - ezzel könnyítsék a mentést.

Szerző
Témák
Thaiföld barlang
Frissítve: 2018.07.08. 16:29

18 ezer köztisztviselőt rúgott ki Erdogan

Publikálás dátuma
2018.07.08. 09:02

Fotó: MURAT KAYNAK / ANADOLU AGENCY
Állítólag a 2016 óta tartó rendkívüli állapot feloldására készül a török kormány, de a tömeges elbocsátás nem éppen az enyhülés jele.
18 ezer köztisztviselő elbocsátását jelentette be a török kormány vasárnap - írja a Reuters. Az elbocsátottak fele a rendőrség kötelékében szolgált. de van köztük 5 ezer katona és közel kétszáz egyetemi oktató.
Mindez annak ellenére történt, hogy Recep Tayyip Erdogan korábban úgy nyilatkozott, a 2016-os puccskísérlet óta fenntartott rendkívüli állapotot július végi lejárását követően nem hosszabbítják már meg.
A rendkívüli állapot életbeléptetése óta már 110 ezernél több köztisztviselő vesztette el állását az MTI összesítése szerint. Továbbá,
több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 77 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek.

Erdogan júniusban ismét választásokat nyert Törökországban, a beiktatása hétfőn lesz.
Szerző
Frissítve: 2018.07.08. 10:20