Novicsok-mérgezés: meghalt az egyik beteg

Publikálás dátuma
2018.07.09. 07:50
A novicsok-mérgezés betegeit ellátó kórház.
Fotó: Geoff CADDICK / AFP
Meghalt vasárnap este az egyike annak a két brit személynek, akik rejtélyes körülmények közt kerültek kapcsolatba a Szergej Szkripal és lánya elleni támadásból ismert idegméreg-hatóanyaggal.
A Scotland Yard a hírt ismertető közleményében bejelentette, hogy mostantól gyilkossági ügyben folyik a nyomozás - írja az MTI.
Június végén, szombaton két brit állampolgár - egy 44 éves, háromgyermekes nő, Dawn Sturgess, és egy 45 éves férfi, Charlie Rowley - betegedett meg a délnyugat-angliai Amesbury kisvárosban. Mindkettőjüket válságos állapotban szállították a közeli Salisbury kórházába, ahol a rendőrségi bejelentés szerint vasárnap este Dawn Sturgess elhunyt. A Scotland Yard tájékoztatása szerint Charlie Rowley állapota továbbra is válságos.
Neil Basu, a terrorellenes ügyosztály parancsnoka vasárnap esti tájékoztatójában úgy fogalmazott: Dawn Sturgess halálhíre megerősíti a Scotland Yard elszántságát arra, hogy azonosítsa és átadja az igazságszolgáltatásnak "azt vagy azokat, akik ezért a csak felháborítónak, felelőtlennek és barbárnak nevezhető cselekedetért felelősek".
A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete a múlt héten megállapította, hogy Dawn Sturgess és Charlie Rowley megbetegedését is a Novicsok idegméreg-családba tartozó szer okozta, csak úgy, mint korábban a volt hírszerző Szergej Szkripal és lánya, Julija Szkripal esetében. Sajid Javid belügyminiszter, aki vasárnap - néhány órával Dawn Sturgess halálhírének bejelentése előtt - Salisburybe és Amesburybe látogatott, a BBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott:
a márciusi és a mostani mérgezéses esetet "hajszálpontosan ugyanaz" az anyag okozta.

Ahogy Javid fogalmazott, Szkripalék megmérgezése "az orosz állam barbár, embertelen cselekedete volt". A Szkripal-ügy miatt Nagy-Britannia és több más ország, köztük az Egyesült Államok és Magyarország is száznál több orosz diplomatát kiutasított. Moszkva viszonozta a kiutasításokat, és mindent felelősséget tagad.
A mostani mérgezéses incidensről az egyöntetű szakértői vélemény az, hogy nem újabb célzott támadás történt, hanem a két brit a márciusi támadás után hátramaradt hatóanyaggal kerülhetett valahogy érintkezésbe.
Szerző

Puhul a brit kilépés - Lemondott a Brexit-ügyi miniszter

Publikálás dátuma
2018.07.09. 07:31
Kilépett a Brexit-ügyi miniszter.
Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP
Benyújtotta lemondását David Davis, aki eddig a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette. Helyét Dominic Raab veszi át.
Lépését Davis így indokolta: a kormány Brexit-politikájának iránya és taktikája miatt mind kevésbé valószínű a brit EU-tagságról két éve tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,9 százalékos arányú győzelmével végződött - népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása - írja az MTI. A Brexit-ügyi tárcát a referendum után hozták létre, és hétfő hajnali lemondásáig Davis állt az élén. Kormányzati források szerint vele együtt távozott tisztségéből Steve Baker, a DExEU-tárca parlamenti államtitkára is, aki e minőségében gyakorlatilag a miniszter helyettese volt.
Davis a kormányzó brit Konzervatív Párt és a kormány keményvonalas Brexit-párti táborának egyik szószólója volt, Boris Johnson külügyminiszterrel és Liam Fox külkereskedelmi miniszterrel együtt. Lemondását alig két nappal azután jelentette be, hogy
Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai javaslatcsomagot fogadtak el az Európai Unióval a brit kilépés után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatokról.

Az Európai Bizottság számára kidolgozott legújabb brit kormányzati indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, biztosítva a "súrlódásmentes" kereskedelmet Nagy-Britannia és az EU között a Brexit után is. A brit kormány indítványa szerint London és az EU közös szabálygyűjteményt tartana fenn minden áruféleség kétoldalú forgalmára. Emellett fokozatosan kialakítanának egy olyan vámszabályozási rendszert is, amelyben szükségtelen lenne a vámellenőrzés a kétoldalú kereskedelemben, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió "kombinált vámtérséget" alkotna.
A brit kormány a héten részletesen is előterjeszti javaslatait egy 120 oldalas dokumentumban. Theresa May a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, Chequersben tartott 12 órás pénteki kormányülés után a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy javaslatot a kabinet kollektív döntéssel hagyta jóvá. Ez azt jelenti, hogy David Davis és Boris Johnson is elfogadta az indítványcsomagot, bár a külügyminiszter hétvégi londoni sajtóbeszámolók szerint keresetlen - enyhébb trágárságokat sem nélkülöző - kifejezésekkel illette azt:
A javaslatcsomag ugyanis jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoz az Európai Unióval, mint amilyent a keményvonalas tory Brexit-tábor látni szeretett volna.

Ezt tükrözi David Davis Theresa Mayhez intézett, de hétfő hajnalban nyilvánosságra hozott levele is, amelyben lemondását azzal a véleményével indokolta, hogy a chequersi dokumentumban javasolt közös áruforgalmi szabálygyűjtemény kiterjedt ellenőrzést enged az Európai Uniónak a brit gazdaság felett, és így nyilvánvalóan semmilyen értelemben nem tenné lehetővé a brit törvényalkotás feletti ellenőrzés "visszaszerzését".
Theresa May válaszlevelében közölte, hogy nem ért egyet Davis helyzetértékelésével. A kormányfő szerint ugyanis a kidolgozott javaslatcsomag megkérdőjelezhetetlenül döntési jogköröket telepít vissza Brüsszeltől Londonba, és az uniós jog közvetlen hatálya megszűnik, amint az Egyesült Királyság kilép az EU-ból.
Egybehangzó brit sajtóértesülések szerint azonban az alsóházi konzervatív frakció Brexit-párti tábora is lázadozik, és a frakción belül állítólag terjed egy levél, amely a vezetőváltási folyamat elindításának támogatására biztatja a képviselőket. A Konzervatív Párt szabálykönyve szerint ehhez az alsóházi képviselőcsoport legalább 15 százalékának - 48 képviselőnek - csatlakozása szükséges. Ha a minimális támogatás meglenne, a bizalmatlansági indítványt teljes körű frakciószavazásra kellene bocsátani, és a frakció egyszerű többségének - a jelenlegi létszám alapján 159 tory képviselőnek - támogatnia kellene ahhoz, hogy Theresa May távozzon a párt éléről és így a kormányfői tisztségből is.

Kinevezték a következőt

Dominic Raabot nevezte ki hétfőn Theresa May brit miniszterelnök az ország EU-tagságának megszűnését koordináló minisztérium (DExEU) élére. Raab személyében May egy a Brexit melett hírhedten elhivatott politikust bízott meg. Kinevezése ugyanakkor meglepetés, mivel a 44 éves Dominic Raab viszonylag újoncnak számít a brit nagypolitikában: csak 2010 óta parlamenti képviselő, és közvetlen kormányzati munkát csak 2015 óta végez. Hétfői kinevezéséig az önkormányzatokért és helyi közösségekért felelős minisztérium államtitkára volt.

Szerző
Frissítve: 2018.07.09. 13:22

Özönvíz Japánban: már 81 halott

Publikálás dátuma
2018.07.08. 20:05
Kurashiki város kórházából mentik ki az ottrekedteket.
Fotó: STR / JIJI PRESS / AFP
Napok óta tart, és még napokig maradhat is japánban az a szélsőséges esőzés, ami miatt sok millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat. Az áldozatok és eltűntek száma folyamatosan emelkedik.
81-re emelkedett a Japánban napok óta tartó heves esőzések  halálos áldozatainak száma - írja a Reuters. 58-an eltűntek, és közel 2 millió ember evakuálását rendelték el a hatóságok. Ténylegesen viszont ennél jóval többen kényszerültek otthonaik elhagyására.
A hatóságok hajókkal és helikopterekkel mentik az embereket az áradások sújtotta településekről, a hadsereg bevonásával. Kurashiki városában például 2300 ember rekedt egy vízzel körülvett területen - őket vasárnapra sikerült kimenekíteni. Japán területén közel 300 ezren maradtak élelemellátás és ivóvíz nélkül.
Összesen nagyjából 54 ezren vesznek részt a mentési munkálatokban. A miniszterelnöki irodában pedig válságkezelő központot állítottak fel.
Az ítéletidő még múlthét végén kezdődött, egy kifulladóban lévő tájfun és egy szezonális esős front összeolvadásával. A rengeteg csapadék miatt nem ritkák a földcsuszamlások sem - és az előrejelzések szerint még további legalább egy napig esni fog az eső.
Szerző
Témák
japán árvíz