Kovács Béla;KgBéla;

2018-07-09 08:33:55

Külföldi szolgálatok "mesélnek" a jobbikos KGBéla perében

Kovács Bélát, a Jobbik volt tagját, EP-képviselőt az unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint uniós költségvetési csalással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. Kedden kezdődik a pere.

Előkészítő üléssel kezdődik kedden a kémkedéssel és költségvetési csalással vádolt Kovács Béla európai parlamenti (EP) képviselő pere a Budapest Környéki Törvényszéken - értesült a Magyar Idők.

A vádirat szerint Kovács - aki 2010. május 14-től európai parlamenti képviselőként az EU különféle bizottságaiban vállalt szerepet - rendszeres, folyamatos kapcsolatot tartott fenn az orosz katonai hírszerzés, a GRU tisztjével.

A Jobbik volt politikusa 2012 októbere és 2014 februárja között többek között olyan kérdésekben informálta a GRU hírszerzőjét, mint:

A tevékenység végső célja az volt, hogy az Oroszországi Föderáció érdekében az Európai Parlamenten belül egy erős háttérbázisú, nyíltan EU-ellenes tábort hozzanak létre, amelynek egyetlen feladata, hogy belülről bomlassza az európai közösségek intézményeinek munkáját és az orosz érdekeket helyezze előtérbe.

Költségvetési csalással is gyanúsítják a volt pártjában csak KGBélaként emlegetett politikust. A vádirat szerint Kovács európai parlamenti képviselőként – azért, hogy az Európai Parlament illetékes szolgálatának döntésre jogosult személyét megtévessze és a vele kapcsolatban álló személyeknek az EP költségvetéséből származó anyagi előnyt juttasson – 2012–2013-ban valótlan tartalmú gyakornoki megállapodásokat írt alá három személlyel. Mindhárman szintén vádlottjai az ügynek. Az Európai Parlament költségvetésének összesen 6 173 119 forintnyi vagyoni hátrányt okoztak.