Lemondott Boris Johnson brit külügyminiszter

Publikálás dátuma
2018.07.09. 17:09
Boris Johnson, távozó brit külügyminiszter egy 2017-es németországi miniszteri találkozón
Fotó: Oliver Berga / AFP/DPA
Egymás után távoznak Theresa May keményvonalas Brexit-párti miniszterei, hétfőn reggel David Davis is lemondott posztjáról.
Recseg-ropog a brit May-kormány, miután néhány órán belül a második miniszter is távozik a kabinetből: hétfőn kora délután Boris Johnson brit külügyminiszter jelentette be lemondását, míg reggel David Davis, a Brexit-ügyi tárca korábbi vezetője lépett ki a kormányból.
Boris Johnson, London egykori polgármestere a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - népszavazás kampányában a keményvonalas Brexit-párti tábor frontembere volt, és azután is ezt az irányvonalat képviselte, hogy Theresa May miniszterelnök, a referendum után lemondott David Cameron utódja kinevezte a külügyi tárca élére.
Johnson lemondásának közvetlen előzményeként, pénteken Theresa May és kabinetjének tagjai javaslatcsomagot fogadtak el az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról, írja az MTI.

Szakítás helyett súrlódásmentes kereskedelem

A javaslatok jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoznak az EU-val, mint amilyent a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábor látni szeretett volna.  Az Európai Bizottság számára kidolgozott legújabb brit kormányzati indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, biztosítva a "súrlódásmentes" kereskedelmet Nagy-Britannia és az EU között a Brexit után is. A brit kormány indítványa szerint London és az EU közös szabálygyűjteményt tartana fenn minden áruféleség kétoldalú forgalmára. Emellett fokozatosan kialakítanának egy olyan vámszabályozási rendszert is, amelyben szükségtelen lenne a vámellenőrzés a kétoldalú kereskedelemben, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió "kombinált vámtérséget" alkotna.  

Káromkodva fogadta el

Jóllehet az indítványt Johnson is elfogadta, hétvégi londoni sajtóbeszámolók szerint azonban később keresetlen - enyhébb trágárságokat sem nélkülöző - kifejezésekkel illette a dokumentumot.   Johnson nem először fordult szembe saját kormánya és miniszterelnöke Brexit-politikájával. Néhány hete "őrültségnek" nevezte Theresa May azon kezdeményezését, hogy Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése után is tartson fenn az unióval valamilyen vámuniós mechanizmust, elkerülendő, hogy Észak-Írország és Írország jelenleg teljesen nyitott határán - amely a Brexit után az EU és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára lesz - fizikai vámellenőrzést kelljen ismét meghonosítani. A tervről Johnson a Daily Mail című konzervatív, erősen EU-ellenes irányvonalú brit tömeglapnak nyilatkozva májusban kijelentette: ha Nagy-Britannia vámpartnerségi kapcsolatrendszert hoz létre az EU-val a Brexit után, abból "egy olyan őrült rendszer születne", amelyben London az Európai Unió nevében szedne be vámokat a brit határon átlépő importáruk után.   

Belendültek a keményvonalasok

 David Davis szintén a túl szoros uniós kapcsolatok miatt jelentett be lemondását: szerinte a mostani Brexit-politika alapján egyre valószínűtlenebb, hogy az ország valóban elhagyja az Európai Unió belső piacát, valamint a vámuniót.  Davis és Johnson távozása így alapjaiban rendítheti meg a Theresa May vezette kormányt, a két kilépés pedig azt is jelzi, hogy, hogy Mayen nő a nyomás a toryk keményvonalas, a Brexitet minden áron támogató szárnya felől.
Szerző
Frissítve: 2018.07.09. 19:29

A bevándorlókon spórolna az olasz kormány

Publikálás dátuma
2018.07.09. 16:42
A Lifeline német civil mentőhajó egyik menekült utasa. Matteo Salvini most csökkentené a sorstársainak adott segély összegét.
Fotó: Felix Weiss / AFP/ Mission Lifeline
Fejenként és naponta tíz euróval csökkentené az Olaszországban élő bevándorlók állami támogatását Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a döntéstől évente félmilliárd eurós megtakarítást remélnek.
Tíz euróval csökkenteni készül az Olaszországban tartózkodó migránsok ellátására jelenleg naponta és fejenként fordított 35 eurós összeget Matteo Salvini olasz belügyminiszter.
Az általa vezetett Liga kormánypárt vasárnap esti gyűlésén Salvini bejelentette, hogy még ebben a hónapban elrendeli a migránsokra fordított költségvetési források redukálását – írja az MTI.
Matteo Salvini döntését azzal indokolta hogy Olaszország költi a legtöbbet a migránsokra. Ennek ellentmondanak azok a sajtóértesülések, melyek szerint Finnországban naponta majdnem 50 euróba kerül a bevándorlók fejenkénti ellátása. Németországban szintén 35, Franciaországban pedig valamivel több mint 20 eurót költenek erre a célra. 
Olaszországban ebből a fejenkénti összegből fedezik a menedékkérelmet benyújtók, valamint az illegális bevándorlók táborokban vagy más szálláshelyeken történő elhelyezését és ellátását. Az országban gyakran ugyanabban a táborban tartózkodnak menekültek és kiutasításra várók is. A belügyminiszter számítása szerint a csökkentéssel a római kormány évente 500 millió eurót tudna megtakarítani, a bevándorlók helyett biztonságra fordítva a megmaradó forrásokat.  
A migránsok után járó fejenkénti összeget eddig Olaszországban a bevándorlóközpontokat működtető hatóságok, szervezetek és szövetkezetek kapták meg. Többször felmerült a gyanú, hogy a forrásokat nem megfelelően használták fel, vagy egyenesen a migránstáborokat behálózó dél-olaszországi bűnszervezetek tették zsebre a pénzt.  Tavaly Európa egyik legnagyobb migránstáboráról, a calabriai Isola di Capo Rizzutóban működő központról derült ki, hogy a 2005 és 2016 közötti fenntartására átutalt több mint 100 millió euró uniós forrásból 36 millió a 'ndrangheta helyi bűnszervezet kasszáiba vándorolt.  
Az olasz kikötőkből kitiltott civil mentőhajók után Salvini határozottabb fellépést ígért a katonai mentőakciókkal szemben is, tervei szerint a külföldi katonai mentőakciókat sem támogatják majd. A belügyminiszter ezt azután határozta el, hogy az EuNavfor Med egyik hajója 160, tengerből mentett bevándorlót tett partra a szicíliai Messina kikötőjében. Bár Salvini nem hozhat katonai területen döntéseket, elképzelését támogatja Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös kormányának miniszterelnök-helyettese is.
Szerző

Katasztrófát okozott az esőzés Törökországban, 24-en meghaltak (videó)

Publikálás dátuma
2018.07.09. 13:43
A rodostói baleset helyszínén a sínpálya.
Fotó: Suleyman Coskun Bozyel / ANADOLU AGENCY
Az áldozatok mellett a balesetnek 318 sérültje is van a rodostói szerencsétlenségnek.
A sérültek közül 124-et továbbra is megfigyelés alatt tartanak, de 194 embert már hazaengedtek a kórházból - írja Recep Akdag török belügyminiszterre hivatkozva az MTI. Akdag egyúttal bejelentette, hogy a vasárnapi szerencsétlenség után a mentési munka hétfő reggelre véget ért.
A szerelvény a görög határ közelében található Edirne tartomány Uzunköprü körzetéből tartott Isztambulba, amikor Tekirdag (Rodostó) tartomány Corlu körzetében kisiklott.
A szerencsétlenséget a rendkívüli esőzés okozta, amely egy szakaszon alámosta a vasúti pályát.

Ahmet Arslan közlekedési miniszter azt közölte: a pályát évente egyszer kell felülvizsgálni, ami az adott szakaszon legutóbb áprilisban meg is történt. Ugyanakkor vasárnap délután fél óra alatt 32 milliméternyi eső zúdult a szóban forgó területre. A mozdonyvezető távolról nem láthatta a sínpálya alatt képződött űrt - hangsúlyozta a miniszter.
A vonaton 362 utas és hat főnyi személyzet tartózkodott. A baleset során a mozdony a pályán maradt, de a szerelvény mind a hat kocsija kisiklott, öt fel is borult.

A szerencsétlenség helyszíne a legközelebbi közúttól három kilométerre található, így megközelítése nagyon nehéz volt. Ráadásul a talaj is 20-30 centiméter mélyen átázott. A hatóságok a mentést először helikopterekkel és lánctalpas járművekkel kezdték meg, a helyi gazdálkodók pedig traktoraikkal segítették a munkát. Később már munkagépek és mentőautók is eljutottak a helyszínre.
Szerző
Frissítve: 2018.07.09. 13:54