Tízezrek védik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.10 08:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jobbik után a kormány média-holdudvarából is durván támadják a mártír miniszterelnököt. Rengetegen viszont kiállnak mellette.
Eddig közel 40 ezren írták alá azt a petíciót, amit a Demokratikus Koalíció indított annak érdekében, hogy Nagy Imre szobrát ne vigyék el a Parlament közeléből, a Vértanúk teréről – számolt be lapunknak Rónai Sándor, a párt szóvivője.

Szakály Sándor történész szerint ellenben érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kerestük meg a közelmúltban, hogy az Országgyűlés Hivatala kérdésünkre közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak.

Nagy Imre szobra ügyében a KNEB-hez még nem érkezett előterjesztés, a történész személyes véleményét osztotta meg a Népszavával. Elmondta: a második világháború után lerombolták az ugyanitt álló Nemzeti Vértanúk emlékművét, amely „az 1919-es Magyarországi Tanácsköztársaság, a Lenin-fiúk és a vörösterror áldozatainak állított emléket”. Ha elkerül jelenlegi helyéről a volt miniszterelnök szobra, akkor Szakály Sándor szerint „jól látogatható közterületen, Budapesten” kellene maradnia.

A DK azért is tiltakozik a szobor eltávolítása ellen, mert – idézzük a petíciót – „a forradalmat megörökítő alkotások a magyar emberek szabadságakaratára emlékeztetnek minket. Nagy Imre az 1956-os forradalom jelképe”. A Jobbikot is beleértve a DK az összes ellenzéki pártot szerette volna együttműködésre bírni, de - tájékoztatott a szóvivő - senki nem csatlakozott.

A Jobbik annyira nem, hogy azt követeli: Nagy Imre emlékművét vigyék át a szoborparkba. A Jobbik szerint a „későbbi mártíromság sem tehet jóvá megannyi bűnt, amelyet a második világháborúban kivérzett nemzetünk és másodjára is megcsonkított hazánk ellen a moszkovita gazember Nagy Imre elkövetett”.

Szávay István, a Jobbik frakcióvezető-helyettese – Szakály Sándor lapunknak adott nyilatkozatára hivatkozva – bejelentette, hogy hivatalos megkereséssel fordult a KNEB-hez. Kezdeményezte a Nemzeti Vértanúk emlékművének újbóli felállítást, a „Nagy Imrét ábrázoló alkotásnak pedig méltó helyére, a kommunista szoborparkba szállítását”.

A szóban forgó bizottságot máskülönben Kövér László házelnök vezeti, aki egyszer már felvetette, hogy Nagy Imre szobrát máshova kellene helyezni.
Elég volt a Nagy Imre-kultuszból! – a jobboldali Mandiner.hu portál hétfőn ezzel címmel közölt  véleménycikket a témáról. A Jobbik követeléséhez hasonlóan a cikk úgy fogalmaz: „éppen eleget viseltük már, ahogy egy mesterségesen kialakított, a semmiből létrehozott Nagy Imre-kultuszt toltak le a torkunkon, hősnek beállítva egy velejéig kommunista, hazaáruló és szó szerint nemzetvesztő, mérhetetlenül negatív alakot”.
Tegyük hozzá: a kirohanást akár Orbán Viktor ellen is intézhetné a Mandiner.hu szerzője. A mostani miniszterelnök azzal a beszédével vált országosan ismert politikussá, amit Nagy Imre és társai újratemetésekor, a Hősök terén mondott el 1989-ben. Ily módon Orbán is hozzájárult a „semmiből létrehozott Nagy Imre-kultusz” kialakulásához.
A DK szóvivője szerint a szobor elvitelének előkészítése, hogy a kormánypárti médiában ilyen írás megjelenik.
2018.07.10 08:00
Frissítve: 2018.07.10 08:00

Valaki elvitte az 1,8 milliárdos főnyereményt az ötös lottón

Publikálás dátuma
2018.09.22 19:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok:
  • 38 (harmincnyolc)
  • 43 (negyvenhárom)
  • 48 (negyvennyolc)
  • 53 (ötvenhárom)
  • 69 (hatvankilenc)
Joker: 665794
Nyeremények: 5 találatos szelvény 1 darab volt, nyereménye 1 846 186 825; 4 találatos szelvényekre egyenként 2 156 195; 3 találatos szelvényekre egyenként 20 790; 2 találatos szelvényekre egyenként 1555 forintot fizetnek.
Szerző
2018.09.22 19:48
Frissítve: 2018.09.22 20:53

Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”

Publikálás dátuma
2018.09.22 17:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A szomorú, hűvös idő ellenére jókedvűen, családiasan telt Budapesten az idén hatodik alkalommal megrendezett Roma Büszkeség Napja.  Szombat délután kettőkor, a VIII. kerületi Horváth Mihály téren mintegy 150-200-an gyűltek össze romák és nem romák egyaránt, hogy megmutassák, amit az egyik molinón is olvashattunk: mind egyformán vagyunk emberek. A rendezvény idei mottója pedig az: „Te is a nemzet része vagy!” A téren felállított színpadon a roma társadalom ma már nem élő, de továbbra is köztiszteletben álló tagjainak rövid életrajzát olvasták fel, tisztelegve emlékük előtt. Közben fiatal srácok spontán, gitárral kísért éneklésbe kezdtek az egyik padon – nem csak saját maguk a közelben állók szórakoztatására, ők ezzel tisztelegtek. Az eseményen megjelent Sermer Ádám, a Liberális Párt elnökhelyettese, az MSZP-s Lendvai Ildikó, valamint olyan közéleti személyiségek, mint Gulyás Márton és Mécs Imre. – Tiszteletet kell adni a cigányoknak. Én így hívom őket, hiszen a romák a cigányságnak csak egy része. Szerintem a cigány szó egy szép szó. Legyenek erre is büszkék, ne szégyelljék – fogalmazott Mécs. 
Három óra körül elkezdett kiürülni a Horváth Mihály tér, de senki sem hazafelé vette az irányt. Megindult ugyanis a felvonulási menet a Fővám tér felé, a Lónyai utcán haladva, érintve Péli Tamás roma festőművész emléktábláját. A vidám, zenés felvonulás közben olykor egy hangos, „Hova tartozunk?” kiáltást lehetett hallani, mire válaszul többen azt harsogták: „Ide tartozunk!” – Számtalanszor megkérdezték tőlem: mire vagyunk büszkék? Ma megkaphatták a választ: azokra a hősökre, akik sokat tettek és tesznek a romákért. Emlékezzetek Choli Daróczi Józsefre, aki idén veszítettünk el, Fehér Sándor hegedűművészre, aki a saját életét áldozta, hogy gyerekeket mentsen a süllyedő Concordia hajón. Nem feledkezhetünk meg László Máriáról, az első cigány politikusról, aki az ötvenes években emelt szót a romákért, és ezért megpróbálták elhallgattatni – erről Setét Jenő, a büszkeségnapot szervező Idetartozunk Egyesület elnöke beszélt a Fővám téri színpadon. Mint mondta, a nagy hősök mellett büszkék a hétköznapi hősökre is, például arra az 50 ezer cigány közmunkásra, akik napi nyolc órában dolgoznak azért, hogy a létminimumnál is jóval kevesebbet keressenek. Emlékeztetett a rendezvény fő üzenetére, hangsúlyozva: Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha senkit nem rekesztünk ki a társadalomból származása, vagyoni helyzete, politikai nézetei miatt. A rendezvényen bejelentették azt is: az egyesület roma történeti hónapot indít.
2018.09.22 17:30
Frissítve: 2018.09.22 18:08