Vadócz Krisztián: nincs más esélyünk, csak a győzelem

Publikálás dátuma
2018.07.09 00:00
Vadócz Krisztián, játék közben
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Öt további újonnan átigazolt labdarúgó társaságában hétfőn Vadócz Krisztiánt is bemutatta a szezont az Európa-liga selejtezőjében szerdán, Macedóniában megkezdő Budapest Honvéd. A honkongi Kitchee együtteséből érkező középpályás nagy utat járt be, mire 13 esztendő elteltével újra a kispestiek játékosa lett.
Franciaország, Skócia, Hollandia, Spanyolország, Dánia, India, Svájc, Ausztrália és Hongkong – ezek azok az országok, melyeknek bajnokságában 2005 és 2018 nyara között szerepelt az egyébként kispesti nevelésű Vadócz. A 33 éves, a nemzeti tizenegynél hét év után júniusban reaktivált 42-szeres válogatott játékos bizonyítani szeretne.
H. Sz.

Kispesti nevelésű játékosként talán annyira nem is volt nehéz döntés, hogy hazatérvén újra a Bozsik-stadionban leljen otthonra.

V. K.

Az, hogy nem volt nehéz döntés, nem biztos, hogy igaz. Sokat gondolkodtam a váltáson, már csak azért is, mert inkább a külföldi labdarúgás híve vagyok. Úgy gondolom, hogy azokban a bajnokságokban, melyekben pályára léphettem, mindig közelebb voltam a nemzetközi nívóhoz, minden esetben megdolgoztam a helyemért. Meghatározó volt, amikor júniusban ismét meghívtak a válogatottba, hiszen kicsit fájó pont volt nekem, hogy itthon állandóan kételkedtek abban, mire is vagyok képes. A nyáron is voltak ajánlataim külföldről, de most úgy éreztem, itt az idő, hogy itthon is megmutassam, korai volt még leírni.

H. Sz.

A hazai élvonalban játszva jobban Marco Rossi szövetségi kapitány látókörében lehet – ez is motiválta a visszatérését?

V. K.

Régebben is mindig azt mondtam, hogy szerintem ezen a szinten semmi nem múlik azon, hogy valaki mennyire van távol a hazájától. A mai, modern technológia világában akinek ez a feladata egy válogatottnál, az úgy is megnéz mindenkit, akire számít a kapitány. Szerintem sokkal fontosabb, hogy folyamatosan jó teljesítményt nyújtsak, mint az, hogy éppen hány ezer kilométerre vagyok Magyarországtól.

H. Sz.

Noha tétmérkőzésen még nem játszott a Honvéd mezében, milyen változásokat figyelt meg a hazai labdarúgásban, mióta 2005-ben eligazolt?

V. K.

Én ugyanúgy érzem magam, mint akkor, ám ahhoz előbb hivatalos mérkőzést kell játszanom, hogy a futballal kapcsolatban is legyen valamilyen összehasonlítási alapom. Azok a nagy öregek már inkább edzők, segítők vagy sportigazgatók, akik az első kispesti időszakomban az ellenfeleim voltak, ez is egy változás, amely talán azt mutatja, hogy már nekem sincs sok hátra az aktív pályafutásomból. Ez persze csak vicc volt, még több évre tervezek magam előtt.

H. Sz.

Önnel együtt hat új futballistát mutatott be régi-új klubja, melyet érzékeny veszteség érte azzal, hogy a legutóbbi két szezon gólkirályát, Eppel Mártont és Davide Lanzafamét is elveszítette.

V. K.

A Honvédnak nagyon rég volt már igazi góllövő-csatára, nemhogy egyszerre kettő, ez szerencsés csillagállás volt Kispesten az utóbbi években, ám mindannyian tudjuk, hogy ilyen a futball világa. Az emberek jönnek-mennek, ahogy én is jöttem-mentem mindig. Tudomásom szerint a klub tervez még igazolni csatárposztra, ameddig pedig ez nem történik meg, addig adott a lehetőség a fiatalok előtt, hogy megmutassák magukat.

H. Sz.

Szerdán a Rabotnicki Szkopje elleni párharc idegenbeli mérkőzésén kapcsolódnak be az Európa-liga selejtezőjébe, a visszavágót zárt kapuk mögött játsszák majd Budapesten. Milyen esélyei lehetnek a Honvédnak?

V. K.

Az esélyeket a fogadóirodáknál tudhatjuk meg a legjobban. Ezen a szinten szerintem két „sötét ló” találkozik, egyelőre senki nem tudja, milyen a másik csapat, hiába térképezzük fel, nézzük meg őket. Amikor két, egymás számára idegen csapat találkozik egymással ennyire az idény elején, a tapasztalataim szerint mindig csak az adott mérkőzésen dől el, hogy mire lehet esélyünk. Utálok veszíteni, ezért fogalmaztam meg személyes célként, hogy tovább kell jutnunk. A mi labdarúgásunk most nagyon alul van, így nincs más esélyünk, mint megnyerni az ilyen párharcokat és alulról felküzdeni magunkat.

Nyári játékosmozgás a Honvédnál

Vadócz mellett két további magyart, a Nyíregyházáról érkező Holdampf Gergőt és a Ferencvárostól eligazoló Batik Bencét szerződtette a Honvéd, amely Ukrajnából a guineai Fousseni N'Ganon Bamba, Örményországból a horvát Dino Skvorc és az élvonalból kiesett Balmazújvárosból a nigériai Eke Uzoma játékjogát is megszerezte. Biztosan továbbállt már a 2017-es bajnokcsapat több alapembere: Bobál Dávid a cseh Dukla Prága, Eppel Márton a kazah Karjat Almati, George Patrick Ikenne-King az MTK Budapest, Davide Lanzafame pedig az FTC futballistája lett. Továbbá kölcsönbe Gyirmótra került Herjeczki Kristóf. 

2018.07.09 00:00
Frissítve: 2018.07.09 20:07

Rekordszámú nevezés a hazai birkozó vb-re

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:23
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Alig egy hónappal az októbre 20. és 28. között Budapesten sorra kerülő birkózó-világbajnokság előtt kijelenthető, hogy a következő lesz minden idők legnagyobb vb-je: 101 ország 910 versenyzője biztosan indul. Az esemény pénteki sajtótájékoztatóján Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke jelezte, hogy a nevezési határidő még nem zárult le, tehát további országok jelentkezése várható, így biztos, hogy ennél is többen lépnek majd szőnyegre. A tavalyi párizsi vb-n 75 ország 700 birkózója szerepelt, ami jól mutatja, hogy milyen komoly az érdeklődés az idei versenyre.
Az elnök elmondta, komoly pénzdíjakra számíthatnak azok a magyar birkózók, akik az első ötben végeznek. A világbajnoki címért nettó nyolcmillió forint jár, a második helyezett négy, a harmadik három, az ötödik pedig egymillió forintot kap. Az eseményen Komáromi Tibor szakmai alelnök kihirdette a vb-n induló magyar csapatot, melyben a 2012-es londoni olimpián 74 kilóban bronzérmes Hatos Gábor is szerepel. A világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes birkózó a 2014-es vb óta nem kapott lehetőséget a válogatottban világversenyen, ám a budapesti rendezés miatt az év elején komoly felkészülésbe kezdett, s a 92 kilóban a válogatókon ő nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményt.
A válogatott összetételét tekintve az egyetlen kérdőjel a nők 59 kilogrammos kategóriájában van. Ebben a súlyban Dollák Tamara és Bognár Erika a jövő héten válogatózik egymással.
Szerző
2018.09.21 21:23

Lesz visszaút Dzsudzsák Balázsnak a válogatottba?

Publikálás dátuma
2018.09.21 18:57

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
A 31 éves szélső ügye részben rendeződött, hiszen pénteken már ne is mutatkozhatott új klubjában, ám kérdéses, hogy a szövetségi kapitány számít-e rá a nemzeti csapatban.
Régóta húzódó történet végére került pont szerda este. 
Azt követően, hogy Dzsudzsák Balázs előző klubja, az arab emírségekbeli Al-Vahda július elején elköszönt a lejáró szerződésű játékostól, nyilvánvalóvá vált, hogy Dzsudzsák szabadon igazolható státuszba kerül, azaz az átigazolási időszakban bárki ingyen megszerezheti. Ekkor csak azt lehetett tudni, hogy a karrierjét a Debrecen élvonalbeli csapatában kezdő futballista (aki pár napja végül a szintén az Emírségekben szereplő Al-Ittihad Kalba ajánlatát fogadta el, pénteken pedig csereként pályára lépve egy tizenegyesből szerzett góllal járult hozzá a gárda 2-0-s bajnoki sikeréhez) még nem látja elérkezettnek az időt a hazatérésre, mindenképpen külföldön szeretné folytatni. 
„A nyár elején határozott tervem volt a jövőmmel kapcsolatban: vissza akartam térni az európai labdarúgásba! Szükségét éreztem, hogy karrierem végéhez közeledve még egyszer megmutathassam Nektek – akik szeretnek, és azoknak is, akik már kételkedtek képességeimben –, hogy érek még valamit, ezen a szinten is. Feltett szándékom volt, hogy vagy egy magasan jegyzett bajnokságba, vagy egy olyan klubba igazoljak, amelynek a nemzetközi porondon is vannak ambíciói – vallott Dzsudzsák erről az időszakról a Nemzeti Sport részére eljuttatott, pénteken megjelenő közleményében. – A nyár hosszú volt, és én türelmesen vártam a megfelelő ajánlatra, de legnagyobb bánatomra nem kaptam ilyet. Majdnem mindegyik bajnokságból akadtak érdeklődők, de konkrét ajánlatig sajnos sehol nem jutottunk el.”
A nyáron a Ferencváros edzéseit látogató Dzsudzsákkal kapcsolatban az Európa-ligában szereplő Vidi érdeklődéséről is lehetett hallani, egyezség azonban nem született. Legutóbb a holland élvonal újonca, a Fortuna Sittard jelentkezett be a PSV Eindhoven színeiben Hollandiában 2008 és 2011 között sikeres időszakot eltöltő Dzsudzsákért, ám megint csak nem köttetett üzlet: amint az érintett fogalmazott, bár karrierjének szép befejezése lett volna a holland élvonal, „az érdeklődők között nem volt olyan klub, amelyikkel egyezett volna az ambíciónk.”
„Lépnem kellett, mert nem várhattam tovább. Marco Rossi szövetségi kapitány – érthető módon – csak akkor látja helyemet a válogatottban, ha van csapatom. Nekem pedig – ahogy mindig, úgy most is – Magyarország és a magyar válogatott az első számú klubom!”
A nemzeti csapat legközelebb október 15-én, Görögországban, majd 18-án Észtországban lép pályára a Nemzetek Ligájában. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) várhatóan a következő hét végén teszi közzé, hogy kikre számít Marco Rossi, aki a szeptemberi mérkőzések előtt azt mondta, olyan labdarúgót nem tud meghívni, aki nincs játékban.
Dzsudzsák Balázs klubváltása kapcsán pénteken kíváncsiak lettünk volna az olasz szakember véleményére, illetve arra is, hogy – amennyiben rendszeresen játszik – az arab ligából is számít-e a szélsőre, kérdésünkre azonban az MLSZ részéről szűkszavú válasz érkezett: „A szövetségi kapitány személyi kérdésekről a következő keret kihirdetésekor fog beszélni.”
A szélső eddig 96 alkalommal volt válogatott, legutóbb júniusban, Fehéroroszországban, ahol kisebb sérülést szenvedett, ezért a Rossi elődjének számító Georges Leekens utolsó, Ausztrália elleni meccsét csak a kispadról nézhette. Akkor a posztján remek játékkal vétette észre magát az azóta a német élvonalbeli Freiburghoz igazoló Sallai Roland, akiről sokan már néhány mérkőzés után úgy gondolják, hogy válogatott szinten „nyugdíjba küldheti” Dzsudzsákot. 
Hiába, Sallai 21 éves, pályája felfelé ível, miközben Dzsudzsák játéka körülményes, sebessége pedig az utóbbi két évben – az arab kaland kezdete óta – rengeteget kopott. Ha arra gondolunk, hogy az európai élfutball szintjén „sokadosztálynak” megfelelő arab ligán belül is gyengébb együtteshez került Dzsudzsák, alighanem indokolt feltenni a címben szereplő kérdést. Lesz visszaút Dzsudzsák számára a válogatottba?

Nyugatról keletre

Debrecen, PSV Eindhoven, Anzsi Mahacskala, Dinamo Moszkva, Bursaspor, al-Vahda, al-Ittihad Kalba – 2005 óta így fest Dzsudzsák Balázs pályaíve. A Hollandiában eltöltött sikeres évek után sokan csalódásként élték meg, amikor a szélső 2011-ben valamelyik nívós nyugati bajnokság helyett Oroszországba ment, onnan azonban már nem volt visszaút. Dzsudzsák jobb ajánlat híján a 2016-os Európa-bajnokság után szerződött a Közel-Keletre, ahol egyes lapinformációk szerint új klubjában éves szinten minimum 2,2 millió eurót (körülbelül 700 millió forintot) fog keresni.

2018.09.21 18:57