"Túszul ejtett alkotmány": évtizedes jobbratolódást hozhat Trump döntése

Publikálás dátuma
2018.07.10 20:15

Fotó: AFP/ Alex Edelman
Donald Trump az erősen konzervatív Brett Kavanaugh bírót jelölte az amerikai alkotmánybíróság szerepét is betöltő legfelsőbb bíróság új tagjának.
Az elnök washingtoni idő szerint hétfő este televíziós csúcsidőben, az összes tévéhálózat által élőben közvetített beszédben jelentette be döntését, ami nem volt váratlan: a washingtoni fellebbviteli bíróság tagjának nevét az előző napok sajtótalálgatásaiban rendre az első vagy második helyen emlegették a három-négy feltételezett esélyes között. Ezek kivétel nélkül konzervatív felfogású jogászok, az tehát eleve egyértelmű volt, hogy Trump döntése jobboldali eltolódást eredményez a legfelsőbb bíróság összetételében.
Kavanaugh a maga 53 évével akár hosszú évtizedekre meghatározó alakja lehet majd az amerikai alkotmánybíráskodásnak, hiszen a kilenc fős testület tagjává történő kinevezés egész életre szól.
Lemondani, visszavonulni persze lehet, ez történt most is: a nagy tekintélyű Anthony Kennedy önkéntes távozásával ürült meg a hely, amit most be kell tölteni.
A legfelsőbb bíróság tagját az elnök jelöli, de a személyt a szenátusnak meg kell erősítenie. Ebben az esetben elég az egyszerű többség, ami nem könnyen ugyan, de valószínűleg meglesz. Jelenleg 51 republikánus szenátor van 47 ellenzéki demokratával szemben, ketten pedig függetlenek. A demokraták tettek is olyan szemrehányást Trumpnak, hogy korrektebb eljárás lett volna, ha a jelöléssel megvárja a novemberi „félidős választást”, amikor – két elnökválasztás között pontosan félidőben – újraválasztják egyebek közt a szenátus egyharmadát.
Donald Trump „briliáns jogásznak" nevezte jelöltjét, aki szerinte kifogástalan szakmai előélettel és páratlan felkészültséggel rendelkezik, továbbá bizonyította elkötelezettségét a törvény előtti egyenlőség elve mellett. Megilletődött hitvese és gyermekei jelenlétében elmondott rövid beszédében Kavanaugh ígéretet tett arra, hogy szigorúan ragaszkodni fog a törvények előírásaihoz. Kiemelte, hogy családjával együtt tevékeny tagja lakóhelye katolikus közösségének.
A híres Yale Egyetemen végzett Kavanaugh már ifjú jogászként kijárta „az élet iskoláját” az amerikai konzervatív jogfelfogás szakmai műhelyeiben. Munkatársa volt Kenneth Starr bírónak, aki a kilencvenes évek végén kapott országos főszerepet: ő volt a Bill Clinton elnök ellen eljáró és kérlelhetetlenül vizsgálódó különleges ügyész a Lewinsky-ügyben. A republikánus George W. Bush elnöksége alatt Kavanaugh egy ideig a Fehér Házban volt jogi tanácsadó. Jelenlegi washingtoni fellebbviteli bírósági tisztségét 2006 óta tölti be.
Republikánus politikai körökben egyöntetűen támogatják Trump választását. Még az elnök szinte összes eddigi állásfoglalását bíráló John McCain arizonai szenátor is méltatta Kavanaugh példás szakmai előéletét. A liberális The New York Times ugyanakkor kommentárban állapította meg: Kavanaugh jelentős mértékben jobbra tolja el az alkotmányos igazságszolgáltatás súlypontját, és bizonyára hosszú időre szilárd jobboldali többséget biztosít a testületnek. A vezető amerikai liberális lap azt írta: a szenátusi demokratáknak most az a dolguk, hogy elmagyarázzák az amerikaiaknak,
„miként ejti túszul alkotmányukat konzervatív radikálisok egy csoportja, ideológiai és nagyvállalati érdekek alapján, és mit jelent majd ez az elkövetkező évtizedekben az elvesztett jogok és az érvénytelenített törvények tekintetében”.
A The New York Times kommentárja szerint annak a globális mozgalomnak vagyunk a tanúi, amely a liberális demokrácia eszméje – és olyan országokban, mint például Magyarország és Lengyelország, az annak alapját jelentő független igazságszolgáltatás – ellen irányul. „Trump és a szenátus republikánusai a jelek szerint boldogan meglovagolják ezt a hullámot a korlátlan hatalom elérése érdekében” – olvasható a cikkben.
Témák
USAjog
2018.07.10 20:15

Szlovák újságíró-gyilkosság: áttörést hozhat egy kőműves vallomása

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:44

Fotó: AFP/ Beata Zawrze
A rendőrség közzétett egy fantomképet egy férfiról, aki fontos tanú lehet a Kuciak-gyilkosság ügyében, és jelentkezett valki, aki felismerte őt.
Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát februárban agyonlőtték: a fiatal férfi halála előtt egy cikken dolgozott, amiben maffia-közeli olasz üzletembereknek a szlovák kormányhivatalig érő kapcsolati hálóját mutatta volna be. A kettős gyilkosság ügye Jan Ficó lemondásával járó belpolitikai válságot eredményezett.
A Speciális Ügyészség fantomképet tett közzé: a keresett férfiról azt mondta, információval rendelkezhet a gyilkosságról, és esetlegesen a személyekről, akik hozzájárultak annak elkövetéséhez - írja a Bumm.sk.
Néhány nappal a fantomkép közzététele után tanúvallomást tett egy nagymácsédi (Veľká Mača) férfi, aki felismerte a képet. A kihallgatása után a cas.sk portálnak nyilatkozó férfi szerint a volt kollégájáról van szó. A tanú a nyár folyamán ismerkedett meg a keresett férfival munkája során: augusztusig mindketten kőművesként dolgoztak, és a gyilkosság idején mindketten Nagymácsédon laktak, ahol az újságíró is élt.
A keresett férfi korábbi szomszédai azt nyilatkozták, utoljára két hete látták őt. Feltehetően Csehországba utazott.
2018.09.22 18:44

Több tízezer lengyel közalkalmazott tüntetett magasabb bérekért

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:17

Fotó: AFP PHOTO / AFP/ Wojtek RADWANSKI
A varsói megmozduláson 26 ezren vettek részt a hatóságok szerint.
Több ezren vettek részt szombaton a lengyel fővárosban, Varsóban tartott tüntetésen - írja a Reuters. A demonstrációt - melynek célja a magasabb fietések kiharcolása a közszférában - több jelentős szakszervezet szervezésével és részvételével zajlott
"Nem lehet fizetéstől fizetésig élni. Éheznek a gyerekeink"
- nyilatkozta Jan Guz, a félmilliós tagságú OPZZ vezetője. A 700 ezres tagságú NSZZ Solidarnosc szakszervezet pedig arra hívta fel a figyelmet: utoljára 2010-ben igazították az inflációhoz a béreket, így legalább 12 százalékos emelésre van szükség.
Bár rengeteg jóléti intézkedésre tett ígéretet megválasztása előtt a Jog és Igazság (PiS), ezek megvalósításában nem ér fel az elvárásokhoz a párt, mióta kormányra került. Pedig a régió egyik legnagyobb gazdasági növekedését mutatja Lengyelország. És ugyan a PiS megemelte már a pályakezdő tanárok, orvosok és rendőrök minimálbérét is,
így is 26 ezren vonultak az utcára
a négy héttel az önkormányzati választások előtt megrendezett demonstráción.
2018.09.22 18:17