Filmet készítenének a barlangban rekedt gyerekekről (videón a mentés)

Publikálás dátuma
2018.07.11 13:26

Fotó: AFP/ LILLIAN SUWANRUMPHA
Már a forgatókönyvírókat keresi a producer.
A Pure Flix Entertainment produkciós cég filmet tervez a thaiföldi barlangban rekedt, majd onnan kimentett gyerek focicsapat történetéből – írja a The Hollywood Reporter cikkére hivatkozva az MTI. A cég a God's Not Dead című, vallásos indíttatású filmjeiről vált ismertté. Igazgatója, Michael Scott napokon át tartózkodott a mentőakció helyszínén, mivel részben Thaiföldön él „Hihetetlenül inspiráló a bátorság és hősiesség, amit a mentők tanúsítottak, ezért film lesz a történetből” – mondta el telefonon a lapnak. Valószínű, hogy a stúdió Pinnacle Peak nevű, szélesebb közönségrétegnek szóló mozikat jegyző brandjének filmjeként kerülhet vászonra a történet. „Nem feltétlenül kell keresztény filmnek lennie, fontos, hogy inspiráló legyen” – tette hozzá. Mint mondta, beszélt a mentőcsapat 90 búvárja közül néhánnyal, thai kapcsolatain keresztül a kis focisták családtagjai közül is volt, akit utolért. A kimentett gyerekekkel és edzőjükkel nem találkozhatott, hiszen megmenekülésük után azonnal kórházba vitték őket.

„Nemcsak egy filmről van szó”

A producer forgatókönyvírókat keres a következő néhány hétben a filmhez, amelyet a tervek szerint 30-60 millió dolláros (8,3-16,6 milliárd forint) költségvetésből készítenek a Kaos Entertainmenttel közösen. Az összeg nagyobb, mint amennyit a Pure Flix és a Pinnacle általában költeni szokott egy-egy produkcióra. Scott öt filmet forgatott Thaiföldön 2008 és 2011 között, és megpróbálja a barlangi mentésről szóló mozit is az országban készíteni. Elmondta, hogy Szarman Kunan thaiföldi búvár pénteken, mentés közben bekövetkezett halála óta még közvetlenebbül érinti a történet, hiszen a volt haditengerész a felesége közeli barátja volt. „Nemcsak egy filmről van szó. Tiszteletünket akarjuk leróni mindenki előtt, aki részt vett a mentésben” – fűzte hozzá.

Közzétették a mentésről készült videót

A tizenhárom fős csoport egy áradást követően rekedt a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő Tham Luang barlangrendszerben június 23-án. A 11 és 16 év közötti gyerekekre és 25 éves edzőjükre kilenc napig tartó kutatás után találtak rá búvárok. Kedden a felszínre hozták az utolsó gyereket és az edzőt is.
2018.07.11 13:26
Frissítve: 2018.07.11 18:38

Búcsú Vörös(s) Lászlótól

Publikálás dátuma
2018.09.20 12:25
Illusztráció/Thinkstock
Fotó: /
Goethei kutatószenvedéllyel párosuló miskini transzparenciájú, kivételesen bölcs, de magát mindvégig tanítványnak valló, holisztikusan látó s elképesztően sok mindent tudó, empatikus és komoly, ám villámszellemesen vitázó, a világra frissen reagáló, több tudományágban és az irodalomban fontos műveket alkotó, rejtőzködő mestert búcsúztatnak pénteken 14 órakor a Szent Gellért plébánián a 90 és fél évesen elhunyt Vörös László személyében. Az indító diósgyőr-vasgyári munkáskolóniához, szocdem apához hű szociális érzéke vitte a pesti orvosegyetemen át – ahol életre szóló barátságot kötött Vekerdi Lászlóval – a társadalom-orvostanig és az oktatáskutatásig. Szárnyas szelleme pedig Németh Lászlóhoz, tőle a Buberrel levelező filozófus Szilágyi Ernőhöz és Fülep Lajos legbelső tanítványi körébe. A szolidaritás és a kultúra szenvedélye együtt vezette 1945 után a Népszava műhelyébe, megismerkedve így Faludy Györggyel és Vészi Endrével, ihlette itt publikált korai verseit, majd már Vöröss László néven jegyzett érett drámáit (a 8 közül 2 jelent meg 1993-as Koraidő című kötetében), esszéit, recenzióit, a Lélegzet antológiáiban közölt verseit és aforizmáit. 80 évesen ifjúkori barátjáról, Kondor Béláról írt nagy tanulmányt. 80 és 90 közt megírta több száz oldalas, forráskutatásokra alapozott, szociológiai hátterű, diákkorát megidéző memoárját. Az életmű majd kinyílik, de 45 éve tartó beszélgetéseinknek vége szakadt. Utolsó mesterem, akitől mindig megbízható tanácsot kaphattam, utolsó útjára indul. Menj, lőjenek sort!
Témák
nekrológ
2018.09.20 12:25

Ed Sheeran fellép a Szigeten

Publikálás dátuma
2018.09.20 12:23

Fotó: / Draskovics Áfám
Elfogadta a négyszeres Grammy-díjas előadó a fesztivál meghívását: a 2019-es Sziget nulladik napján lép fel a brit híresség.
Ed Sheeran alig 10 éve lépett a zenei pályára, azóta pedig ezsebelt több mint 100 zenei díjat, köztük 4 Grammyt, 4 Ivor Novello-t, 5 BRIT Awards díjat, 6 Billboard Awards-ot, és tavaly a Brit Birodalom Rendje tagja is lett zenéje és jótékonysága miatt - írja közleményében a Sziget. Egyik legismertebb száma, a Shape of you például közel 4 milliárd internetes lejátszással büszkélkedhet, és tavaly ő volt a világon a legtöbbször fellépő előadó.
Több mint egy év egyeztetés előzte meg a híresség első magyar fellépését. "A Sziget történetében ilyen korán még nem hoztunk nyilvánosságra headlinert" – kommentálta a bejelentést Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője, generációjának legjobb zeneszerzőjének nevezve Sheeran-t.
2018.09.20 12:23