Óriási felhőszakadások jönnek, riasztást adott ki az OMSZ

Publikálás dátuma
2018.07.11. 17:32
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Országszerte heves zivatarok várhatóak szerda éjfélig meteorológusok szerint, Bács-Kiskun és Csongrád megyében másodfokú riasztás van érvényben.
Öt centinél is több csapadék hullhat a Dél-Dunántúlon és a Dunától keletre, ahol heves széllel, sőt. jégesővel kísért felhőszakadások várhatóak az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint. 
Bács-Kiskun és Csongrád megyében a másodfokú riasztás van érvényben, Budapesten, Pest megyében, továbbá Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében pedig elsőfokú riasztást adott ki az OMSZ - írja a távirati iroda.  
Az OMSZ riasztási zónái, 2018.július 11-én
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat
A zivatarzónákban akár 2 centiméter körüli jégeső is várható, a szélsebesség túllépheti a 80 kilométer/órát. Éjfél után már elsősorban a Tiszántúlon lehet számítani szórványosan zivatarokra, melyek közül az intenzívebbeket felhőszakadás kísérheti. Csütörtök reggelre, délelőttre aztán fokozatosan lecseng a viharos idő.
Az előrejelzés szerint csütörtökön délelőtt a Tiszántúlon alakulhat még ki egy-egy zivatar, délután már csak néhol lehet záporeső. Országszerte kisüt a nap. A szél viszont még megélénkül, néhol megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-18, a legmagasabb hőmérséklet 25-30 fok között valószínű.
Szerző

Elzavarták az LMBTQ sportolókat - Egymilliót fizethet az uszoda

Publikálás dátuma
2018.07.11. 14:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egymillió forintos bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-re mert az elutasította az Atlasz LMBTQ Sportegyesület sávbérlését. Most a Fővárosi Törvényszék is jogerősen helybenhagyta a határozatot, miután a Kft. bírósághoz fordult.
Az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer (LMBTQ) Sportegyesület 2017 februárjában a Háttér Társaság támogatásával az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult: a MoM Sport Uszodát üzemeltető cég ugyanis elutasította, hogy úszósávot adjon bérbe nekik. A civilek az Atlasz Sportnapra vették volna bérbe a sávot.
Az uszoda egész addig nyitott volt az együttműködésre, amíg meg nem tudta: egy LMBTQ sportszervezetről van szó.

Az üzemeltető azzal érvelt, hogy a megnövekedett vendégszám állt az elutasítás hátterében. Az EBH ugyanakkor már 2017 augusztusában megállapította: a pályafoglaltsági és jegyeladási adatok ezt egyáltalán nem támasztják alá. Az eljárás során az EBH azt is megállapította, hogy
a cég az uszoda házirendjét a hatósági vizsgálat megindulását követően, utólag igazította jogi érveléséhez.

Az EBH határozata kimondta, hogy jogsértés történt és egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte az uszodát, amely a központi költségvetést gazdagítja.
A XII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában álló Kft. az EBH döntése ellen bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett, de a felülvizsgálat során a bíróság ismét csak azt állapította meg: a Hatóság eljárása alapos tényfeltáráson és körültekintő mérlegelésen alapult. A 2018. július 11-én, szerdán hozott ítéletében az EBH határozatát helybenhagyta. Az uszodának ki kell fizetnie az egymillió forint bírságot és honlapjának nyitóoldalán közzé kell tennie a határozat szövegét.
"Bízunk benne, hogy a döntés hatása a konkrét eseten is túlmutat"

- fogalmazott Banach Nagy Milán, az Atlasz Sportegyesület ügyvivője. Hangsúlyozta, egyetlen köz- vagy magánintézmény sem utasíthat el valakit azért, mert az LMBTQ közösséghez tartozik.
Szerző

Két kutya megfulladt, vízadagolót hív vissza az IKEA

Publikálás dátuma
2018.07.11. 11:23

A háziállatok feje beszorulhat a tartályba. A terméket 2017 októberében kezdték árusítani.
Az IKEA visszahívja a kisállatoknak tervezett LURVIG vízadagolót, mivel a kutyák és macskák feje beszorulhat a vízadagoló tartályba, és ez fulladással járhat – közölte az IKEA. A vásárlókat arra kérik, hogy haladéktalanul szüntessék be a termék használatát, és vigyék vissza azt a legközelebbi áruházba, ahol visszakapják a teljes vételárat. Mint írják, két olyan esetről is értesültek, amikor kutyák feje szorult a vízadagoló tartályába és az állatok megfulladtak. A vízadagolót 15 piacon kezdték árusítani 2017 októberében. „Mélyen lesújtott bennünket a két eset, melynek során két kisállat megfulladt. Tudjuk, hogy vásárlóinknak mennyire sokat jelentenek, szinte családtagnak számítanak a kis kedvencek. Az IKEA mindig elsődleges szempontnak tartja a biztonságot, ezért döntött úgy, hogy visszahívja az áruházakból a LURVIG vízadagolót” ‒ közölte Petra Axdorff, az IKEA of Sweden AB. üzletági vezetője.
Szerző
Frissítve: 2018.07.11. 11:36