Kiskrokodilok keltek ki a Szegedi Vadasparkban

A kicsinyeket már a látogatók is láthatják.
Két tompaorrú krokodil kelt ki a tojásokból a Szegedi Vadasparkban, a szüleik által nevelt kicsinyeket már a látogatók is megfigyelhetik – közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel. A Szegedi Vadasparkban 2012 óta nevelik a szülőpárt a tompaorrú krokodilok (Osteolaemus tetraspis) európai törzskönyvi programjában, az idei volt az ötödik alkalom, hogy sikerült szaporítani a hüllőfajt. Az első két alkalommal emberi segítséggel keltek ki a fiókák, majd a nemzetközi program vezetője javasolta, hogy bízzák a tojásokat a nőstényre. A gondozók ezért úgy alakították ki a krokodilok bemutatóját, hogy megfelelő hőmérséklet és elegendő alomanyag álljon a nőstény rendelkezésére, hogy kialakítsa a fészkét, amelyben le is rakta a tojásokat. A közelmúltban a szakemberek két krokodilfiókát vettek észre a medencében, ahol a szüleik hevesen védelmezik őket. A krokodilokra ugyanis – szemben minden más hüllővel – jellemző az utódok gondozása, védelme. A kicsik egy-kétéves korukig élvezik a védelmet, amire szükségük is van, hiszen kis méretük miatt természetes élőhelyükön védtelenek több rájuk pályázó ragadozótól. Szegeden az ideiek mellett a tavalyi három, már nem annyira kicsi krokodilfiókát is megtekinthetik a látogatók a bemutató üvegablakán keresztül. A gondozók egy hét elteltével kezdik el etetni a kis krokodilokat rovarokkal, majd egy-két hónap után kapnak kis halakat is. A kifejlett tompaorrú krokodilok a természetben főleg halakkal, kisebb madarakkal és emlősökkel táplálkoznak.

A tompaorrú krokodil a legkisebb krokodilfajok egyike, a legnagyobb egyedek sem nőnek kétméteresnél nagyobbra, tömegük 22-30 kilogramm. A Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területein élő hüllők azonban kifejezetten erőteljes testfelépítésűek. A legtöbb krokodilt a bőréért vadásszák, jobb esetben tenyésztik. A tompaorrú krokodil e célra nem hasznosítható, azonban húsát szívesen fogyasztják, emiatt vadásszák is, veszélyeztetettségének ez az egyik fő oka. Számuk ma már a különböző becslések szerint csupán 25 és 100 ezer közé tehető. A világ állatkertjeiben a faj mintegy kétszáz egyede él. 

Szerző
Témák
krokodil Szeged

Zöldségeket termelnek egy brüsszeli áruház tetején

Publikálás dátuma
2018.07.07. 11:11
Illusztráció
Fotó: AFP
Zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek egy brüsszeli áruház tetején, hogy a vásárlók ne csak vegyszermentes, hanem a lehető legfrissebb árut is kapják.
A bolt egyik munkatársa elmondta, hogy így a lehető legrövidebb a termék útja, a reggel nyolckor szüretelt friss áru egy órával később már a polcon van. Úgy tűnik, beválik az újítás: a vásárlók szeretik ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket, és mint mondják: egy-két nappal tovább is eltarthatók - számol be az Euronews. A belga áruházlánc a brüsszeli Ixelles kerületben lévő tetőfarmot városi gazdaságnak nevezte el. 
Szerző

Az sem lenne baj, ha egyetlen madárfiókát sem mentenénk meg

Publikálás dátuma
2018.07.06. 11:11
Illusztráció
Fotó: AFP
A madaraknál áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg, megmentendő madárról kap bejelentést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Pedig a legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket.
Bár elesettnek, magányosnak tűnhet, sokszor a fióka dönt úgy, hogy elhagyja a fészkét. Ha hazavisszük, „megmentjük”, kárt okozunk neki, mert elszakítjuk az őt etető és nevelő szüleitől, és szinte bizonyosan csökkentjük a túlélési esélyeit. A Magyar Madártani Egyesület felhívása szerint nem akkor vagyunk felelős madárvédők, ha a természet törvényei ellen dolgozva, bármi áron meg akarunk menteni minden egyes madarat, fészekaljat és fiókát. Erre csak a végveszélyben levő fajok esetében van szükség, de a legfőbb cél ott is a megfelelő élőhelyi viszonyok helyreállítása.
Mint hangsúlyozzák, meg kell értenünk, hogy a ragadozók, a betegségek és a tapasztalatlanság okozta elhullás a természeti folyamatok szerves része. Ezek ellensúlyozása érdekében a legtöbb kis- és közepes testméretű énekesmadár évente kétszer (esetleg háromszor) költ, évi akár húsznál is több fiókát felnevelve. Mivel ezek a fajok több évig vagy évtizedig is élhetnek, a stabil állomány fennmaradásához nincs szükség minden fióka túlélésére. Sőt ez olyan robbanást eredményezne, amelynek következtében rövid időn belül elfogyna a táplálék, betegségek terjednének el, és az állomány összeomlana. A gyakori madárfajok 
azt sem éreznék meg, ha egyetlen fiókáját sem mentenénk meg,

, még a városokban sem.

A települési fiókamentés alapvetően az emberek saját lelkiismeretének megnyugtatásáról szól. Sokan kicsi emberkéknek tekintik a madarakat, fiókákat – ami nagyon nagy hiba. Nem akarjuk vagy tudjuk elfogadni, hogy a fiókák 70-80 százalékának el kell pusztulnia – ez a természet működési rendje, törvénye – olvasható a MME honlapján.  Ez persze nem azt jelenti, hogy soha ne segítsünk a madarakon, de csak ott, akkor és úgy, ha erre valóban szükség van, és vállalni tudjuk az ezzel járó terheket is. Ügyelni kell arra, hogy 
a jó szándék ne okozzon nagyobb kárt a madaraknak.

Ritkán véletlen a kiesés

Nem általános, hogy egy fióka magától kiesik a fészekből. Ez többnyire erős szélben, esőtől terhelt ágakkal megdőlő fészkeknél fordul elő. Ezért a legtöbb, valóban mentésre szoruló fiókát markáns frontbetörést követően találják meg. A kiesések, kilökések, korai fészekelhagyások hátterében több egyéb ok is állhat, ilyen például az egyik szülő elhullása miatt az „özvegy” kevesebb fiókát tud etetni vagy a rossz minőségű, illetve kevés táplálék okozta megbetegedés is. A fiókák fejlődési rendellenessége és hiányossága, izgágasága, de akár ragadozók támadása is okozhatja azt, hogy néhány fiókát kidobnak a fészekből. Ha ez betegség miatt történik, a megmentése után fiatal felnőttként is elpusztulhat, vagy akár tovább is örökítheti a problémát, és a fiókái is hasonló sorsra juthatnak. 
Ezért kétszer is gondoljuk meg, hogy összeszedünk-e egy fiókát – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani Egyesület, amelynek honlapján  hasznos tanácsokat is kaphatunk a szakszerű mentéshez.
Szerző