Kiskrokodilok keltek ki a Szegedi Vadasparkban

A kicsinyeket már a látogatók is láthatják.
Két tompaorrú krokodil kelt ki a tojásokból a Szegedi Vadasparkban, a szüleik által nevelt kicsinyeket már a látogatók is megfigyelhetik – közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel. A Szegedi Vadasparkban 2012 óta nevelik a szülőpárt a tompaorrú krokodilok (Osteolaemus tetraspis) európai törzskönyvi programjában, az idei volt az ötödik alkalom, hogy sikerült szaporítani a hüllőfajt. Az első két alkalommal emberi segítséggel keltek ki a fiókák, majd a nemzetközi program vezetője javasolta, hogy bízzák a tojásokat a nőstényre. A gondozók ezért úgy alakították ki a krokodilok bemutatóját, hogy megfelelő hőmérséklet és elegendő alomanyag álljon a nőstény rendelkezésére, hogy kialakítsa a fészkét, amelyben le is rakta a tojásokat. A közelmúltban a szakemberek két krokodilfiókát vettek észre a medencében, ahol a szüleik hevesen védelmezik őket. A krokodilokra ugyanis – szemben minden más hüllővel – jellemző az utódok gondozása, védelme. A kicsik egy-kétéves korukig élvezik a védelmet, amire szükségük is van, hiszen kis méretük miatt természetes élőhelyükön védtelenek több rájuk pályázó ragadozótól. Szegeden az ideiek mellett a tavalyi három, már nem annyira kicsi krokodilfiókát is megtekinthetik a látogatók a bemutató üvegablakán keresztül. A gondozók egy hét elteltével kezdik el etetni a kis krokodilokat rovarokkal, majd egy-két hónap után kapnak kis halakat is. A kifejlett tompaorrú krokodilok a természetben főleg halakkal, kisebb madarakkal és emlősökkel táplálkoznak.

A tompaorrú krokodil a legkisebb krokodilfajok egyike, a legnagyobb egyedek sem nőnek kétméteresnél nagyobbra, tömegük 22-30 kilogramm. A Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területein élő hüllők azonban kifejezetten erőteljes testfelépítésűek. A legtöbb krokodilt a bőréért vadásszák, jobb esetben tenyésztik. A tompaorrú krokodil e célra nem hasznosítható, azonban húsát szívesen fogyasztják, emiatt vadásszák is, veszélyeztetettségének ez az egyik fő oka. Számuk ma már a különböző becslések szerint csupán 25 és 100 ezer közé tehető. A világ állatkertjeiben a faj mintegy kétszáz egyede él. 

2018.07.12 09:40
Frissítve: 2018.07.12 09:40

Óvatosan a gallyakkal, süniket rejthetnek!

Publikálás dátuma
2018.09.18 10:10
MME / Orbán Zoltán
Fotó: MME/ Orbán Zoltán
Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün szívesen tölti idejét a kertekben, parkokban felhalmozott rőzserakásokban. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen a védett állatok, akár teljes családok pusztulását okozhatja - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani Egyesület.
Nem könnyű csak úgy megtalálni az éjszakai életmódot folytató sünök nappali menedékét, kivéve ha hajnalban, és bejárjuk a területet a hazafelé bandukoló sünöket keresve. De még ekkor is óriási szerencsére van szükség, mivel ezek, az esetlennek tűnő állatok pillanatok alatt képesek szinte nyom nélkül eltűnni.
Ha gallyrakással kell dolgoznunk, az ott megbújó állatok védelme érdekében érdemes óvatosan eljárni - olvasható az MME honlapján.
  • Lehetőleg ne vasvillával essünk neki a rakásnak, inkább szerszámnyelet vagy hosszabb erős botot használjunk, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot. Jó megoldás, ha az is, ha a halmot fentről lefelé haladva bonjuk el.
  • Az összegömbölyödő sün a tüskéire szúródó levéltörmelék miatt szinte láthatatlanná válik, ezért a halom alapi részéhez jutva figyeljünk a gömbölyded formákra, az összegömbölyödve megemelt állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül. .
  • Lehetőleg ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat (az növényi hulladék települési égetése amúgy is tilos), mert a lángok elől a felnőtt sünök sem tudnak elmenekülni, és megsülnek.
  • Ha sünfészket találunk, ne szedjük össze a kölyköket, hanem pakoljunk vissza az ágakat és leveleket a fészekre.
  • A sünöket etetni nem kell, a kölykök az anyjukat követve természetes táplálékokkal (férgek, puhatestűek, ízeltlábúak, gyíkok, kisrágcsálók, hullott gyümölcsök) ismerkednek, fontos, hogy ne az ember által kitett ételhez szokjanak hozzá, amik ráadásul hasmenést, emésztési és növekedési problémákat is okozhatnak nekik.
  • A háztartásokban keletkező gallyrakás megszüntetésével érdemes legalább négy-öt hetet várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra, de ha tehetjük, a közelben mindenképpen alakítsunk ki alternatív búvóhelyet a gallyakból vagy kisméretű, kutyaházhoz hasonló süngarázst, amit bokrok rejtekébe érdemes kihelyezni.
2018.09.18 10:10
Frissítve: 2018.09.18 10:10

Pótanya neveli a szegedi szurikátabébit

Publikálás dátuma
2018.09.17 11:11
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP/
Gondozó neveli a nyáron született kölyök szurikátát (Suricata suricatta) a Szegedi Vadasparkban, a fiatal példányt, amint megerősödik, igyekeznek visszaszoktatni társai közé - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.
A nyáron, Szegeden született két szurikáta közül a fiatalabbik, a családtagok folyamatos gondoskodása ellenére gyengének látszott, úgy tűnt, mintha nem tudna eleget szopni, ezért a szakemberek úgy döntöttek, kiveszik a csapatból és egy gondozó veszi pártfogásába. A szurikátalány összeszedte magát, Elfogadta a macskatejpótló-tápszerből készült tejet, sőt már szilárd táplálékot is eszik, remélhetőleg a kritikus időszak végeztével a gondozója el is nevezheti. A szakemberek szeretnék minél előbb visszaszoktatni a csapatba. Ez azonban nem egyszerű feladat, hiszen a szurikáták amennyire szoros és összetartó családokban élnek, annyira bizalmatlanok az idegenekkel, és valószínű, hogy nem ismerik fel a visszatért családtagot a szurikátakölyökben. Emiatt az összeszoktatásuk hosszú időt és óvatosságot igényelhet majd. A kölyök két hónapos koráig mindenképpen az emberi pótanya gondoskodását fogja élvezni.
A szurikáták Dél-Afrikában élő kisragadozók, főként rovarokkal, apró gerincesekkel, tojásokkal táplálkoznak, de sok növényi eredetű táplálékot is fogyasztanak. Csemegéjük a skorpió, amit a szegedi állatkertben rovartáplálékkal helyettesítenek. A lisztkukac az egyik legkedveltebb eledelük, amely mindig előcsábítja őket a maguk ásta üregrendszerből, amely védelmet biztosít számukra a ragadozókkal szemben.
2018.09.17 11:11
Frissítve: 2018.09.17 11:11