Napsütéses, meleg napok elé nézünk

Publikálás dátuma
2018.07.12 14:40
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
Harminc fok körüli maximumokat mérhetünk.
Többnyire napos, meleg időnk lesz a következő napokban. 30 fok körüli maximumokat mérhetünk, hétvégén csak néhol lehet zápor, zivatar – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Pénteken napos idő valószínű gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nélkül. Az északnyugati, nyugati szél megélénkülhet, többfelé megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27 és 30 fok között valószínű. Szombaton és vasárnap is napos idő várható gomolyfelhőkkel, de néhol zápor, esetleg zivatar is lehet. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. Szombaton legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12-18, vasárnap 13-19 fok között alakul. Szombaton napközben 26-31, vasárnap 25-30 fokig melegedhet a levegő.
2018.07.12 14:40
Frissítve: 2018.07.12 14:40

Megsemmisítette a bíróság az új Nemzeti Galéria építési engedélyét

Publikálás dátuma
2019.01.22 20:37

Fotó: LIGETBUDAPEST.ORG/
Ez már a Liget Projekt második szimbolikus épülete, korábban a Néprajzi Múzeum engedélyét is visszavonták. Per folyik továbbá a Dózsa György úti mélygarázsról is.
Elvesztette építési engedélyét egy per nyomán az új Nemzeti Galéria ligetbeli épülete. A kivitelezési terveibe a CivilZugló Egyesület jogi képviselője még tavaly nyáron akart betekinteni, ezt azonban Budapest Főváros Kormányhivatalának V. Kerületi Hivatala jegyzőkönyvben megtagadta. A CivilZugló ez ellen benyújtott keresete nyomán
a bíróság hétfőn az ügyféli jogok súlyos korlátozása miatt az új Nemzeti Galéria építési engedélyét megsemmisítette, és az V. Kerületi Hivatalt új eljárás lefolytatására utasította.
A hatósági eljárás során elkövetett, kisebb technikai hiba miatt vonta vissza a bíróság az engedélyét, amit a megismételt eljárásban a hatóság minden bizonnyal korrigálni fog - fogalmazott finoman az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a beruházó Városliget Zrt. Szerintük az új Nemzeti Galéria kivitelezési munkálatainak előkészítése az előzetes terveknek megfelelően halad, mivel a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése annak szakmai tartalmát nem érinti.
A Petőfi Csarnok helyére épülő 50 ezer négyzetméteresre tervezett kiállítóteret egyébként egy ismert japán iroda, a SANAA tervezte. A korábbi elképzelések alapján idén nyáron kéne megnyitnia kapuit.
Nem ez az első épület a 250 milliárd forintos Liget-projekt történetében, ami így járt: a CivilZugló korábban a pár száz méterrel arrébb épülő új Néprajzi Múzeum kivitelezési terveit sem nézhette meg. Akkor is pereltek, és novemberben abban az ügyben is nyertek, a bíróság pedig azt az építési engedélyt is megsemmisítette.
Ezek az épületek közpénzből épülnek, ezért mindenkinek joga van látni, hogy mit, ki és mennyiért tervez
- mondta el Várnai László, a CivilZugló Egyesület elnöke az RTL Híradónak. A szervezetnek a Dózsa György úti mélygarázzsal kapcsolatban jelenleg is folyik egy pere, így - az előzőek alapján - az lehet a következő engedélyét vesztő eleme a Liget-projektnek.
2019.01.22 20:37
Frissítve: 2019.01.22 20:38

Végső búcsú Lendvai Verától

Publikálás dátuma
2019.01.22 19:53

Fotó: / Szalmás Péter
Kedden a Farkasréti temetőben kísérték utolsó útjára a 92 éves korában elhunyt Lendvai Verát. A Népszava tiszteletbeli főszerkesztőjének, Németh Péternek édesanyja negyven esztendőn keresztül volt lapunk munkatársa.
Szerző
Témák
temetés
2019.01.22 19:53